Autor Wątek: Wracając do tematu SPD...  (Przeczytany 12308 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wracając do tematu SPD...
« 8 Cze 2011, 21:16 »
dokładnie tak jak mówisz Furman.
Siła spd'ów czy nosków tkwi bardziej w prowadzeniu roweru...

Czy ktoś w ogóle obejrzał ten filmik który podlinkowałem ? Wydaje mi się że nie...  :?

Cytat: "duzyninja"
Jeżeli pedały zatrzaskowe nie wpływały na wyniki nikt by w nich nie jeździł... to po pierwsze.

biopace czy inne q-ringsy też ponoć wpływają na wyniki, a używa ich bardzo niewielki procent...
marny argument.

Na szosie jak dla mnie zatrzaski mogłyby nie istnieć.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Cze 2011, 22:29 »
Cytat: "furman"
He he...bo krążą opinie, że w noskach, spd..etc...to się cięgnie i w tym tkwi ich siła.
Może coś w tym jest, ale...ale prawdziwe zalety takich pedałków kryją się gdzie indziej.
Wystarczy zjechać jakiś solidny zjeździć w ciężkim terenie i już będziemy wiedzieć do czego one służą :)

Kiedyś czytałem wywiad na ten temat z Armstrongiem, który stwierdził że opowieści o ciągnięciu to bajki, a istotą zatrzasków jest to że zamiast przekazywać moc na 30-40% obrotu, po nabraniu odpowiedniej techniki można ją przekazywać na 70-80% obrotu.

Z tym, że on mówił, że poświęca na doskonalenie techniki 3 miesiące w roku...

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Cze 2011, 05:44 »
Jeżeli przekazuje się moc na 70-80% obrotu, to co powoduje ten przekaz mocy jak nie ciągnięcie? Jakieś wektory poproszę :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Cze 2011, 09:45 »
W noskach moge mocno przyspieszyc lub wjechac na gorke na niskiej kadencji bez stawania na pedaly i obciazania kolan. Zas przy wysokiej kadencji, gdybym nie mial noskow, to by mi nogi pospadaly z pedalow.

Argumenty, ze jacys naukowcy badali kolarzy do mnie nie trafiaja, bo
- nie jestem sportowcem, mam inna fizjologie i inaczej rozwiniete miesnie
- jezdze innym rowerem, czesto z bagazem i w terenie
- naukowcy to nie moga sie nawet zgodzic co do poprawnej techniki biegania

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 9 Cze 2011, 13:51 »
Cytat: "transatlantyk"
Jeżeli przekazuje się moc na 70-80% obrotu, to co powoduje ten przekaz mocy jak nie ciągnięcie? Jakieś wektory poproszę :D

Może bez wektorów, ale proszę bardzo.
Trzeba zacząć od tego co rozumiemy jako "ciągnięcie". Ja miałem na myśli siłę skierowaną ku górze, którą zaczepiony but oddziałuje na pedał.
Rzecz w tym, że będąc zaczepionym na pedał możesz oddziaływać także siłą skierowaną poziomo. Tzn (w uproszczeniu) jesteś w stanie obracać korbą ustawioną w pozycji pionowej, kiedy nacisk na pedał nie daje nic, ale jego "przesuwanie" do przodu (kiedy jest na górze), albo do tyłu (kiedy jest na dole) już coś daje.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Cze 2011, 14:04 »
Borafu - ja przez ciągnięcie rozumiem to samo :D  Pomijając szczegóły i dzielenie włosa na czworo(czy to ciągnięcie, czy pchanie) system SPD i inne "wiążące" nogę z pedałem pozwalają przekazać więcej mocy na napęd. Jest oczywistym, że wymaga to więcej wysiłku, w końcu fizyki się nie oszuka.
Mnie osobiście do zakupu SPD zmusiło jeszcze paradoksalnie bezpieczeństwo. Otóż kilkakrotnie po deszczu paskudnie pośliznęła mi się noga po pedale-platformie i stwierdziłem, że dość żartów.
Nie wiem, czy jeszcze zdobędę się na "wysiłek szkoleniowy", ale uważam, że do bezpiecznej jazdy powinienem jeszcze nauczyć się poskoku na rowerze, a teraz tego nieb potrafię :D

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 9 Cze 2011, 18:15 »
transatlantyk, jak ci się nogi w deszczu ślizgały, to po prostu znak, że miałeś gówniane platformy, a nie że platformy są złe.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Cze 2011, 20:44 »
Ale na SPD jeszcze ani razu nic mi się nie ślizgało :D

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
« 10 Cze 2011, 07:40 »
Macie dużo szczęścia w wypinaniu albo ja jestem nie lada kaleką. Jak zaopatrzyłem się w spd to wywrotkę miałem statystycznie raz na 50 km, w rutynę niemal mi to weszło:) Nie dość że poniszczyłem siebie to i rower nabawił się obtarć. Po 3 latach użytkowania nie zamienił bym już spd na platformy, nie ze względu na wyższość czy "lepszość" tych pierwszych, chodzi mi o przyzwyczajenie; byłem zmuszony przez pewien okres jeździć na platformach i bardzo dziwnie mi się pedałowało, podciągałem instynktownie nogę do góry przy ruchu powrotnym, do tego czułem "tak jakby" mniejszą integrację z rowerem. Pewnie po kilkuset kilometrach przeszedł by ten efekt, jednak ze względu na "oddziaływanie psychiczne" wole spd.
antybajkstat do kwadratu i 0

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 10 Cze 2011, 23:45 »
Ja mam noski, ze względu na kolano nie mogę mieć spd... w nosku chyba więcej luzu jest tak mi się wydaje. Można czasem nogę trochę w bok trochę w przód przesunąć, troszkę popedałować na innym miejscu stopy....  A spd zapinasz i jedziesz.

Co kwestii wypinania. Znam teorię, że noski to zło, SPD to zło, że klasyczne pedały to jedyne dobro... Tu można do końca świata pisać do dobre a co złe.

Choć dyskusje śledzę z zaciekawieniem nie od dziś. Żaden artykuł nawet w najlepszym piśmie rowerowym, nie prowadzi tak zbiorczej i różnorodnej wymiany poglądów na tematy techniczne jak to forum;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Cze 2011, 07:29 »
Adunaphel - bez paniki, wcale nie jesteś taką niezdarą. Takie przygody z SPD to normalka. Opisywanie tego rodzaju wywrotek było zresztą intencją założyciela tego wątku :D

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 11 Cze 2011, 13:04 »
To ja nie wiem co jest ze mną nie tak, ale odkąd mam SPD nie miałem ani jednej wywrotki. Miałem za to przygodę innego typu. Jechałem sobie w terenie po takiej trawie co to się zbija w duże kępy i robią się dość duże  "dziury". No i czasami koło wpada i trzeba mocno nacisnąć, żeby znowu ruszyć. No i jechałem sobie jak na koniu trochę góra-dół-góra-dół i w końcu oba koła mi wpadły w takie dziury, nacisnąłem na pedały ale nie dałem rady ruszyć. Zacząłem się przewracać i szarpać z SPDami, żeby się wypiąć. W końcu wypiąłem nogę do góry i przywaliłem z całej siły kolanem w krawędź kierownicy.

Ale się nie przewróciłem :D

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Cze 2011, 22:29 »
Suchyy - czekamy cierpliwie :D

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 11 Cze 2011, 23:32 »
i tak z kolanem w kierce stoisz do dziś?:D

podobną sytuację miałem z tym, że z noskami. Podjechałem kiedyś na luzaka do barierki i czekałem na kolegę.
Nie zsiadałem z roweru i tak bujałem się od barierki i do barierki trzymając się ręką owej. I kiedy zobaczylem znajomego jak wychodzi z klatki zapomniałem o barierce i chciałem ruszyć. Niestety za ciężki bieg miałem i zacząlem tracic równowagę. Nogi w noskach oczywiście i podobnie jak ty szarpałem sie jak wariat przez ułamki sekund a jak wyrwałem nogę w panice na bok, tak przywaliłem  aż zadudniło i się ludzie obejrzeli, kto tak demoluje plac :mrgreen:  :mrgreen:

Oczywiście się przewróciłem, ale tylko na ową poręcz, więc nie było pełnego przyziemienia. Siniak na nodze miał wielkość pomarańczy:D :mrgreen: kolory zmieniał natomiast przez kolejne kilka tyg;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 12 Cze 2011, 20:08 »
A ja dziś zgrabnie opuściłem się na trawkę, bo się SPD nie chciały wypiąć.
Żadne ruchy butami nie dawały efektu. O co chodzi zrozumiałem kiedy zdjąłem but i spojrzałem na podeszwę.

Wczoraj przestawiałem położenie zatrzasków i po wstępnym ustawieniu miałem dociągnąć śruby, ale coś mnie rozkojarzyło i zapomniałem. No i zatrzaski były umocowane ruchomo w stosunku do buta. Ja kręciłem butem, a zatrzask nic, bo pozostawał nieruchomo w pedale.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum