Autor Wątek: mój składak  (Przeczytany 1758 razy)

Offline Mężczyzna Riese

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.01.2012
mój składak
« 5 Mar 2012, 21:31 »
Witam, aby "tradycji" stało się zadość  to i ja postanowiłem wrzucić krótki opis mojego roweru na którym jeżdżę od ładnych paru latek. Rower został samodzielnie złożony na używanej ramie Meridy-Z ( nigdy nie doszedłem czym się różni od zwykłej Meridy ;) ), ramę tę udało mi się kiedyś kupić w jednym z komisów rowerowych jako cały rower, ale reszta osprzętu poszła na złom i do rozdania dla znajomych, wiem że trochę przez to przepłaciłem ale ponieważ była to miłość od pierwszego wejrzenia to cena oczywiście nie grała już roli ;) Przez ostatnie lata rower regularnie ewoluował, zmieniał różne rodzaje siodełek, mostków, kierownic , hamulców - po to coraz bardziej dopasować się do moich potrzeb i dążyć do mych założeń "ideału". Przy składaniu i doborze części miałem kilka podstawowych założeń: rama Cr-Mo o dość dużej geometrii, dobry i pewny napęd, wygoda na długich dystansach ale i możliwość trochę "crossowego" pojeżdżenia poza twardymi drogami , bez bagażników, błotników etc.  I chyba udało mi się to osiągnąć, to mój podstawowy i najczęściej używany roweras, sprawdza mi się na mieście, w trasie i na bezdrożach. Ja wiem że jak jest coś do wszystkiego to....Ale może są i od tego wyjątki potwierdzające regułę - przynajmniej tak się łudzę ;)

Kilka podstawowych informacji technicznych:

rama: Merida-Z White Sox 23,5" Cr-Mo
amortyzator: Suntour NCX MG
sztyca: Accent
siodełko: Selle Italia Trans Am
mostek: czarny ;) , 70mm
kierownica: także czarna, gięta 640mm
chwyty:Tioga Mushy
koła: Mavic T224 , 28", kapslowane, 36 szprychowe- których to szprych nazwy nie pamiętam
piasty:przednia Deore LX, tylna Deore
opony: Continental Twister
korba: Deore XT FC-M761 48-36-26
przerzutka tył: Deore XT
przerzutka przód:Deore XT
manetki: Deore LX
klamki: Avid SD7
hamulce: Avid SD7
kaseta: HG-50-9  11-32
łańcuch: HG-73 (kaseta i łańcuch testowo- jak się nie sprawdzą to wracam do SRAMa)
pedały: PD-M520

Poniżej dwie fotki z sobotniej przejażdżki, jak znajdę jakieś to dorzucę też te z pełnym uzbrojeniem błotnikowo-bagażnikowo-sakwowym...

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: mój składak
« 5 Mar 2012, 21:38 »
Ale krótki mostek!
Rama była oryginalnie z amortyzatorem, czy sztywna?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Riese

« 5 Mar 2012, 21:47 »
Rama była oryginalnie z amorkiem, tyle że jakimś RST o podobnym skoku.

A co do mostka: właśnie sobotnia wycieczka była jego pierwszym testem. Przez ostatnie lata jeździłem na długim i  niskim (110mm, +3stopnie), ale że niska pozycja zaczęła mnie trochę męczyć to postanowiłem spróbować czegoś zupełnie innego i kupiłem najkrótszy i najwyższy jaki był w sklepie ;) I muszę powiedzieć że pierwsze wrażenie z jazdy jest bardzo pozytywne, tzn czuję się dużo wygodniej.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 5 Mar 2012, 21:49 »
Bo wygląda to jak dla mnie dość dziwnie - obawiałbym się o nerwowość. To może być nieco męczące.
Widzę, że nie bawisz się w półśrodki ;p
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Riese

« 5 Mar 2012, 22:00 »
Półśrodki zostawiam na koniec ;)  A różnic w prowadzeniu - wbrew teorii - nie zauważyłem żadnych. Zobaczymy jak będzie po pierwszej dłuższej trasie, najwyżej wrócę do starego lub założę pośredni.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 5 Mar 2012, 22:06 »
No kurde bardzo ładny, czekam na wiecej fotek!

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 9 Mar 2012, 11:07 »
Amorek jest na 1`? Czy na 1 i 1/8? Niby jest mostek, ale słyszałem że na gwintowane też można założyć takie, ktoś wie coś na ten temat?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Riese

« 9 Mar 2012, 19:07 »
hej

amorek jest "normalny" ;) czyli 1 1/8". Ale oryginalny RST był z gwintem właśnie- też słyszałem o tym że można założyć na takiego ahead'a ale nigdy nie próbowałem i raczej nie spróbuję ;) . Jak szukałem nowego amortyzatora parę latek temu to nie było za dużego wyboru na 28" koła, kupiłem też w tym samym czasie  RockShoxa Ruby Metro na 1 1/8 ,  ale tegoż zamontowałem do roweru żony - w swoim chciałem  prostszą konstrukcję bez oleju, no i Suntour był o ok 300 gr lżejszy... Póki co działa bez zarzutu, luzów nie łapie, golenie się nie wycierają i złego słowa o nim powiedzieć nie dam, mimo że firma nie należy do topowych.  Ogólnie rama mimo już sporego wieku ma w miarę standardowe wymiary i nie mam najmniejszego problemu z dobraniem do niego komponentów jak stery, sztyca, obejma przerzutki czy suport (obecnie np HT II) .

Offline Mężczyzna klimek02

• klimek
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.01.2012
« 21 Mar 2012, 09:36 »

klamki: Avid SD7
hamulce: Avid SD7

jak się sprawują te hamulce i klamki??

Offline Mężczyzna Riese

« 21 Mar 2012, 18:03 »
hej

SD7  to najmłodsza chyba cześć w moim rowerze, mam je dopiero od paru tygodni ( dzięki jednemu z naszych forumowych kolegów zresztą) , póki co działają bez zarzutu, samo hamowanie jak i modulacja jest bez zarzutu. Wcześniej miałem jakieś Tektro Quartz zestawione z klamkami LX - Avidy działają wyraźnie lepiej, pomijając niższą wagę.  Kupiłem je kierując się bardzo dobrymi opiniami użytkowników w necie, podobno to jedne z najlepszych V na rynku. Ponieważ ja już raczej nie porównam ich z Shimanowskimi np  XT czy LX  to nie powiem czy są lepsze czy gorsze - u mnie pewnie będą jeździły długo i w tej materii już nie zamierzam eksperymentować i zmieniać je na inne ;) Hamują bardzo dobrze (ale to tez w dużej części kwestia okładzin), łatwo się je reguluje - czego chcieć więcej przy moim stylu jazdy na nizinach...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Kwi 2012, 16:28 »
rama Cr-Mo o dość dużej geometrii,

co tzn?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Kamcio

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 09.11.2011
« 24 Kwi 2012, 17:42 »
Właśnie, ileż to masz wzrostu, że śmigasz na 23,5 "  :o ?

Offline Mężczyzna Riese

« 2 Maj 2012, 09:40 »
hej

180 cm wzrostu   - czyli teoretycznie za mało do tej ramy. Ale z drugiej strony zauważyłem że opisy wielu ram różnych producentów o podobnej geometrii i wielkości mocno się różnią. Moja 23,5 jest np prawie identyczna z kilkoma 21 z którymi ją porównywałem a na których jeżdżą moi koledzy. Zresztą jak wrócę za parę dni do domu to ją zmierzę i wrzucę wymiary konkretne.

Ja wiem że te 23,5 brzmi przerażająco ale tak naprawdę nie jest to taki potwór jakby się wydawało i po drabince nie muszę wsiadać na rower ;) 

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 5 Maj 2012, 00:49 »
Jak nie rozgniatasz sobie jaj zeskakując z siodła ani rama nie jest za długa to się nie ma co przejmować cyferkami. Sam teraz jeżdżę na rowerze z ramą 23,5". Teoretycznie dla mnie też rozmiar za duży (187cm wzrostu) i  na początku podchodziłem do niego jak do jeża, a jak siadłem i się przejechałem to się poczułem jak w domu.
Śmieszy mnie za to sytuacja w drugą stronę, co ostatnio obserwuję nagminnie. Bierze taki dwumetrowy chłop ramę 20" i potem sztyca sterczy wysunięta na pół metra...

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 24 Maj 2012, 12:11 »
Amorek jest na 1`? Czy na 1 i 1/8? Niby jest mostek, ale słyszałem że na gwintowane też można założyć takie, ktoś wie coś na ten temat?

Owszem, zwie się to redukcją/adapterem, wygląda jak stielhandgranate i kosztuje 10-15 zł.

Np. taki, tylko z dziwnie wysoką ceną (ale czego się spodziewać jak koleś sprzedawał piasty M495 za 9 999 zł? :D): http://allegro.pl/adapter-uniwersalny-z-gwintu-na-ahead-25-4-28-6mm-i2364845999.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum