Autor Wątek: Podczas mocnego nacisku na pedały coś przeskakuje  (Przeczytany 12373 razy)

Offline Mężczyzna drdala

• Miasto: xxx
  • Na forum od: 06.03.2012
Witam wyciągnąłem wczoraj mój rower który stał 3 lata nieużywany i chcę doprowadzić go do porządku. Pierwsze co muszę zrobić to naprawić problem przez który kilka razy już bym leżał na jezdni. Mianowicie chodzi o to że jak mocniej nacisnę na pedał to przeskakuje coś ale nie wiem co. Można przewrócić się przez to szczególnie wtedy gdy naciska się na pedały stojąc na nich a nie siedząc na siodełku. Co to może być?
jeśli zły dział proszę o przeniesienie
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2012, 19:53 aard »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Możliwe, że zapadki w wolnobiegu bądź piaście się wyrobiły.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Prędzej zużyte zęby trybów korby lub kasety.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna drdala

• Miasto: xxx
  • Na forum od: 06.03.2012
u mnie z tego co pamiętam to po tym przeskoczeniu nie spada łańcuch na tylnej zębatce niżej.

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
spojrzałbym też na łańcuch.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Też to znam... Raz jechałam w sandałach, stałam sobie na pedałach, nagle coś przeskoczyło i już nie stałam na pedałach... ;) Mało to było przyjemne. Między innymi dlatego zdecydowałam się na spd, bo w nich to nie grozi :) Na szczęście zdarzyło się to tylko kilka razy, ale też nie mam pojęcia, dlaczego.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Moim zdaniem to zdarte zebatki, tez mialam ten problem.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Ale mój rower (a więc i zębatki, i łańcuch, i wszystko inne) był wtedy nowiusieńki. Teraz nie mam tego problemu, mimo że zębatki są chyba w dość beznadziejnym stanie - kilka dni temu się im przyjrzałam i nie dość, że podobnie jak łańcuch są całe zupełnie czarne od zaschniętego brudu, smaru i nie wiadomo czego (serio, jakby były wysmarowane węglem), to jeszcze żaden ząbek nie przypomina innego - każdy innej wysokości, jedne proste, inne wygięte w przeróżne strony... I jakoś wszystko działa! :) Może to ten brud pomaga? :D

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Jeżeli tylko i wyłącznie przy mocnym naciskaniu, to obstawiałbym wolnobieg (zapadki). Bardzo charakterystyczny dźwięk (taki "metaliczny" trzask). Mi osobiście to najbardziej pasuje. Nie musi to być zużycie, może być po prostu zasyfienie, czy zły albo zwietrzały smar.

Jak krzywy hak, to czasami byłoby słychać takie zgrzytnięcie (jak przy zmianie biegu) i cykanie.
Jak łańcuch i zębatki już w stanie agonalnym.. to widać po stanie zębów (w najczęściej używanej zębatce są "rekinie" zęby). Ale byłoby to już ekstremum :)

Janus, zębatki od "paru" lat mają różne wysokości. Nawet ma to swoją nazwę: IG. A tłusty brud to dobry brud :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Poza tym nie istnieje forma "na pedała".
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ależ istnieje, tylko nie dotyczy rowerów.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
Janus, zębatki od "paru" lat mają różne wysokości. Nawet ma to swoją nazwę: IG
Hmm, mi się wydaje, że IG ("Interactive Glide") oznaczało rodzaj zębatek, w odróżnieniu do HG, oraz starszych, występujących w niższych grupach, UG, a nie to, że zębatki mają "różne wysokości". Zębatki HG mają podobnie. IG istniało w grupach Alivio, STX i STX Rc (wyłącznie na 7 biegów, IG50 oraz IG60, do tego łańcuchy IG31, IG51 i IG70) w latach bodajże 1995-1998 i zębatki różniły się od najpopularniejszych HG tym, że były minimalnie grubsze oraz miały "wcięcia" ułatwiające zrzucanie również od wewnętrznej strony. Łańcuchy oraz korby IG przetrwały trochę dłużej. Jeśli się nie mylę. Ewentualnie Skolioza poprawi ;p ;p
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
BorafuOj szutnik Waść! ;D Dziwnie na mnie spoglądano, gdy stwierdzałem, że mam słabość do pedałów ;D
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ależ istnieje, tylko nie dotyczy rowerów.
Wiem, nie chciałem zbyt rozbudowywać tematu.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ad Janus:
Wg mnie spd tu nie pomoże(pomaga), jak nagle opadnie Ci pedał z górnej pozycji na dolną, np. przy prawej nodze, to i tak nagle przenosisz ciężar na prawą stronę, więc co najmniej obijesz sobie krok, a co najwyżej spadniesz czy tak, czy siak, spd jednak ma "awaryjne" wypięcie, z którego byś się wypięła przy jakiejś tam sile, a jak nie, to musisz mieć dość silne mięśnie grzbietu,brzucha, i w ogóle, żeby się podnieść :)
Wracając do tematu - ja też obstawiam zapadki :) Sam to dawno temu przechodziłem, aż przy którymś tam kopnięciu, po prostu pedałowałem w miejscu ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum