Autor Wątek: Podczas mocnego nacisku na pedały coś przeskakuje  (Przeczytany 12365 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Nie szerokość tylko długość ;)

Offline Mężczyzna drdala

• Miasto: xxx
  • Na forum od: 06.03.2012
niestety nie mam tego klucza kwadratowego... musze kupic. na razie zmierzylem dlugosc ramion korby i ramie ma 20 cm dlugosci a szerokosc korby to mniej wiecej 13 cm. na oko bo dokladnie nie moglem zmierzyc przez zebatke...
jak myslicie czy taka bedzie pasowac?
http://allegro.pl/korby-shimano-alivio-fc-m410-42x32x22-fv-srebrne-i2222806368.html
tej ramiona maja 175 to chyba za male... no chyba ze ja zle mierzylem. ja miezylem calosc ramienia a nie od srodka dziury do srodka dziury:) rozumiecie mnie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja miezylem calosc ramienia a nie od srodka dziury do srodka dziury:)
Bo to jest wymiar od środka do środka. Pewnie jak w większości korb na tej stronie korby od ramy masz wybity model i długość korb.
szerokosc korby to mniej wiecej 13 cm. na oko bo dokladnie nie moglem zmierzyc przez zebatke...
Niestety bez ściągacza nic nie pomierzysz, kup bo i tak będzie Ci potrzebny, żeby tą korbę wymienić ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna drdala

ja mam całą walizkę z narzędziami do roweru ale żadnego klucz kwadratowego tam nie widziałem.... mógłby mi ktoś pokazać jak ten klucz ma wyglądać?
moja walizka to coś podobnego do tego
http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-rowerowych-w-walizce-44-czesci-hit-i2220254492.html
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2012, 12:50 Borafu »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
ja mam całą walizkę z narzędziami do roweru ale żadnego klucz kwadratowego tam nie widziałem.... mógłby mi ktoś pokazać jak ten klucz ma wyglądać?
moja walizka to coś podobnego do tego
http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-rowerowych-w-walizce-44-czesci-hit-i2220254492.html
Z opisu aukcji i z obrazka obstawiałbym, że klucz do korb to to czarne, tuż poniżej łyżek do opon.

Offline Mężczyzna drdala

coś takiego mam... ale nie ma tam nigdzie takiej końcówki która by pasowała w kwadrat
no chyba że ja ślepy jestem:P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale co w kluczu ma pasować w kwadrat:o

To korba pasuje do kwadratu na osi ("korba na kwadrat"), a klucz pasuje do "korby na kwadrat", a nie do kwadratu.

Klucz składa się z 2 części: tulei z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym i śruby.
Tuleję wkręca się w gwint w korbie (po wykręceniu śruby mocującej korbę). W tę tuleję wkręcamy drugi element - śrubę, która końcem opiera się o oś suportu i ściąga korbę z osi.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010

Może te filmy coś Ci rozjaśnią ;)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
O! Jest nawet magiczna walizeczka ;D (nie nabijam się, też mam podobną)
&feature=related
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna drdala

rozkręciłem, zdjąłem ramiona i zmierzyłem bez rozbierania suportu oś i wygląda na to że ma 11cm:)
są takie? czy może idealne 110mm nie mają? jak to wygląda? okazuję się że moja korba to acera z przed 5-7 lat. zębatki to 42-34-24 proszę o szybką pomoc jaką korbę byście radzili mi kupić do 100zł no może być te parę zł ponad 100zł:P
zauważyłem że na aukcjach korb piszą że linia łańcucha np 50mm skąd mam wiedzieć z jaką linią łańcuch ja potrzebuję korbę?
moja tak wygląda:

znalazłem suwmiarkę i wychodzi że oś ma długość 111.5mm
coś jeszcze muszę zmierzyć przed zakupem?
skąd mam wiedzieć z jaką linią łańcucha ja potrzebuję korbę?
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2012, 18:53 drdala »

Offline Mężczyzna drdala

pomóżcie dobrzy ludzie bo ja chcę jeszcze dziś kupić korbę, łańcuch, tylną zębatkę i tylną przerzutkę. Do piątku musi wszystko zdążyć mi przyjść.

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:05 BogdanOl »

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
Przepraszam, że to napiszę, ale osobiście nie stać mnie na tanią korbę, czy coś, żeby na siłę kupić.
Są 2 wyjścia - albo kupujesz coś, co po prostu mieści się w budżecie, albo jedziesz na tym co masz. Trzeciego wyjścia nie ma - nie kupisz na okazji, bo nie masz czasu na to.
Za 100 zł  to ja bym kupił tarczę korby, na której wiem, że będę jeździł najczęściej, i suport, jeśli to on"strzela". Jak suport ok - 2 tarcze. W tej cenie korba? Nawet acery nie dostaniesz. A nawet jak, to bez suportu. Jak kupisz korbę, to ona jest na daną długość suportu. Poszukaj na techdocs Shimano, jest dokładnie opisane, jaki model ma jaką długość.
Poza tym ile masz pieniędzy na ten "remont". 500zł? Przerzutki tylne to drogie zabawki :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
W tej cenie korba? Nawet acery nie dostaniesz
Dostaniesz, ale nie "na zaraz". Ja moją deore xt kupiłem za 50zł na allegro ;)

Przerzutki tylne to drogie zabawki
Do stówki coś z mocną sprężyną się znajdzie.

Jeśli chodzi o wymianę suportu to najdroższy bywa klucz do niego :D

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum