Autor Wątek: Czynnosci podstawowe - higiena osobista na wyprawach  (Przeczytany 19688 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
.. A jeśli te 10 obrotów dzieli Cię od szczytu góry, to można powiedzieć na tym jednym plasterku możesz przejechać ładne kilkanaście kilometrów, jeśli górka sroga. Jest o co grać.

Ja po prostu traktując rower jako trekkingowy, przewożący różne balasty po prostu przestałem marzyć o niskiej wadze. 15kg czy 12kg - robi mi sporą różnicę. Ale już 18kg do 20kg jeden pies..

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Nożyczki wagowo wygrywają zdecydowanie, za to problem jest z ich przechowywaniem (żeby nie np. nie pokaleczyć sobie innych przedmiotów). Może macie jakieś lepsze rozwiązania..?

Dla odmiany ja odkopię - rozwiązaniem są składane nożyczki turystyczne np Victorinox za 2 stówki lub 20 razy tańsze a działające równie skutecznie od chińczyków np takie:
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja mam po prostu kawałek rurki z tworzywa, który działa jak pochwa dla nożyczek.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Kawałek rurki termokurczliwej też powinien dać radę jako zabezpieczenie ostrza. ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Małą pochewkę na nożyk można też sklecić z kawałeczka kartonu i taśmy klejącej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Dokładnie tak robię. Ze względów higienicznych można często robić sobie nową pochewkę ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Robiłem zabezpieczenie z kartonu, ale czasami spadało.

Dla zainteresowanych:

- składane nożyczki 35 g, za $1,59 http://www.aliexpress.com/store/product/100mm-x-50mm-x-6mm-Folding-StaInless-Nail-Scissors-Silver-Tone/1488616_32237216130.html
Raczej nie będą bardzo wygodne, bo lepsze są gięte.

- chyba najlżejszy obcinak. Waży 17-19 g (różne dane) i kosztuje $0,56 http://www.aliexpress.com/store/product/2015-Hot-Metal-Slanted-Edge-Nail-Cuticle-Spoon-Pusher-Remover-Cutter-Nipper-Clipper-Cut/19898_32263940830.html

- inny obcinak, 19 g i $0,61 http://www.aliexpress.com/store/product/1-PCS-Stainless-Steel-Nail-Clipper-Cutter-Trimmer-Manicure-Pedicure-Care-Scissors-Newest-Brand-New/124364_1357090340.html

Chyba stanie na obcinaku, lekki, tani (nie żal gubić), bezpieczny. Teoretycznie można jeszcze nawiercić :icon_twisted:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

blondas

• Gość
Już po zdjęciu widać że tępy ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
A nie prościej tak:

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
Jak już jesteśmy przy scyzorykach czy multitool'ach to może takie coś :

Dostałem takie cudo w prezencie podczas nartowania w zeszłym tygodniu we włoskim Livigno. Bardzo fajna i przydatna zabawka. Oprócz podstawowych narzędzi są jeszcze nożyczki, wykałaczka, pęseta  :)

blondas

• Gość
A nie prościej tak:

Myślę że tak wygodniej  ;)

RDK

• Gość
Poza tym tam, gdzie można codziennie robić zakupy warto używać chusteczek hig. zamiast papieru toaletowego. No chyba, że zaczną sprzedawać jakieś malutkie, turystyczne rolki.

Papier ma lepszy stosunek ceny do ilości listków. No chyba że taką paczkę chusteczek wykorzystujesz kilka razy ;)

Na ile jedziesz? Mi do miesiąca paznokcie nie przeszkadzają na wyprawie.

A z czasem same odpadną :D

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Bo bez jaj, że na papierze toaletowym chcesz oszczędzać :)

Ja zamiast papieru używam serwetek ( dużo drożej wychodzą) , z pewnych względów są dla mnie wygodniejsze :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Mam w domu obcinak, wątpię żeby był bardzo wysokiej jakości, a problemów z cięciem nie ma. Scyzoryki są ciężkie.

Co do chusteczek, najlepiej jest po użyciu wyprać :P

Papiery toaletowe różnią się waga wagą - aż szkoda, że nie sprzedają na kilogramy, bo nie wiadomo, który wybrać. Zawsze przed kupnem staram się wymacać, którego jest więcej, podobnie robię z chusteczkami higienicznymi :P kupując turystyczny paper toaletowy najlepiej postępować odwrotnie, brać ten "puszysty". Ewentualnie zbierać w kiblach w supermarketach i na stacjach benzynowych.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
Worek, ja wiem, że Twój wpis jest raczej ironiczny ale dyskusja na temat wyższości chusteczek nad papierem i papieru oraz chusteczek nad serwetkami robi się coraz bardziej ekscytująca i ironia nie powinna tu mieć miejsca

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum