Autor Wątek: Czynnosci podstawowe - higiena osobista na wyprawach  (Przeczytany 19701 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Papier można użyć przy zmywaniu naczyń (mniej wody schodzi, jak się z grubsza wytrze naczynia), do celów pierwotnego przeznaczenia. I tak szybko schodzi, więc jakoś nie marzą mi się "turystyczne" rolki :P Chusteczki wychodzą chyba drożej :P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Należy policzyć ile kosztuje kilogram chusteczek i kilogram papieru toaletowego. Można by wtedy przeliczyć ile więcej na dzień trzeba wydać. Bez skali kosztów i zysków wagowych nie da się stwierdzić czy używanie chusteczek ma sens. Nawet jeśli zysk wagowy istnieje, to jest on ulotny. Jeśli wzrost wydatków będzie duży, to może się okazać, że lepiej lokować pieniądze w inne miejsce..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
czy tylko mi nie przeszkadza waga srajtaśmy? To raczej objętościowo jest problemem, zwłaszcza, gdy pojedynczych sztuk nie sprzedają ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Papier można użyć przy zmywaniu naczyń
Nigdy bym tak nie zmarnował papieru. ;D Są dla niego ważniejsze zastosowania, których gwałtowność może boleśnie ukarać zużycie go do naczyń.

Do mycia wstępnego stosuję trawę.

Marek

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Nigdy bym tak nie zmarnował papieru. ;D Są dla niego ważniejsze zastosowania, których gwałtowność może boleśnie ukarać zużycie go do naczyń.

Zgadzam się, ja raczej kombinuję jak zbrudzić najmniej naczyń niż użyć do tego papieru toaletowego ;)

• Wyprawy młodej pary
zwłaszcza, gdy pojedynczych sztuk nie sprzedają ;)
Jak spytałem pewną rodzinę przy kasie, czy odsprzedadzą jedną rolkę z wielopaku, to się patrzyli i zastanawiali co knuję. Dali rolkę bylebym sobie poszedł. Po namowach przyjęli ekwiwalent pieniężny ;D

Są dla niego ważniejsze zastosowania, których gwałtowność może boleśnie ukarać zużycie go do naczyń.

Jednak woda droższa człowiekowi, niż papier. Lepiej później stosować mech i liście, niż zasłabnąć z odwodnienia ;D
Trawa jak raz słabo chłonie mleko, zaś papier sprawdza się idealnie :P

ja raczej kombinuję jak zbrudzić najmniej naczyń
Brudzimy 2 naczynia na 2 ludzi :P To jest pole do oszczędności.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
- inny obcinak, 19 g i $0,61 http://www.aliexpress.com/store/product/1-PCS-Stainless-Steel-Nail-Clipper-Cutter-Trimmer-Manicure-Pedicure-Care-Scissors-Newest-Brand-New/124364_1357090340.html

Chyba stanie na obcinaku, lekki, tani (nie żal gubić), bezpieczny. Teoretycznie można jeszcze nawiercić :icon_twisted:
Byłem dziś w Kauflandzie i kupiłem identyczny jak w linku za 2,79 (albo 10 gr mniej..?). Waga pokazuje 20 g, jest przyzwoicie, choć i tak więcej o nożyczek do paznokci (8 g) ;) Zdaje się, że nawet tnie, od biedy można nawiercać dla zmniejszenia masy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Wyprawy młodej pary
Kwestię szamponu do włosów już to forum przerabiało. Teraz zamiast się myć, wytarzamy się w błocie. Powrót do źródeł!

Offline Mężczyzna mors

• 52.102km (17 lat) bez kapcia -dętka i opona Dębica
  • Miasto: południowe lubuskie
  • Na forum od: 04.04.2014
    • Mój "Głos spod lodu" (bikestats)
Częste mycie skraca życie, skóra się ściera i człowiek umiera
;)
Prawd o myciu jest bardzo wiele... faktem jest, że "dzicy" ludzie, zwłaszcza ci żyjący na pustyniach,  nie myją się w naszym rozumieniu tego słowa i żyją i nawet jakoś wyglądają...

Teorie tego chemika są ciekawe, zaś co do długości nie mycia są zawodnicy dużo "lepsi". Ponoć ten jest najwytrwalszy...
http://www.tvp.info/13668561/samotny-kawaler-ktory-nie-myl-sie-60-lat
Wilk: "kreujesz się niemal na Yeti, na co trochę osób się nabiera"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ok, czyli teraz na wyprawach kąpiemy się tylko w błocie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sztyga20

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 29.04.2016
Jakoś nie czytałem aby ktoś z Was stosował podobny prosty patent na gorący komfortowy prysznic to się dzielę :wink:
Potrzebna jest butelka 5L PET, jak się ją ugniecie to czasem da się wą jeszcze upchnąć pustą, druga potrzebna "rzecz" to ognisko, nie zawsze się je da zapalić ale często tak, butelke napełniały wodą pod sam korek, stawiamy blisko ogniska ale tak żeby ogień bezpośrednio jej nie ogrzewał, zresztą czasem jak ogień "liźnie" butelkę to naprawdę nic się nie stanie. Po 1-1,5h mamy wodę na tyle ciepłą że trzeba ją jeszcze rozcieńczać zimną bo za gorąca. Myłem się tak w temperaturze bliskiej 10st, może nawet mniej i było wspaniale:) prysznic przestaje być przykrym obowiązkiem tylko jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy po długiej jeździe.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Potrzebna jest butelka 5L PET
1,5 L też wystarczy  ;D

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
stawiamy blisko ogniska ale tak żeby ogień bezpośrednio jej nie ogrzewał, zresztą czasem jak ogień "liźnie" butelkę to naprawdę nic się nie stanie. Po 1-1,5h mamy wodę na tyle ciepłą że trzeba ją jeszcze rozcieńczać zimną bo za gorąca.
Jak widać, butelkę z wodą można śmiało wstawić do ogniska i w ten sposób nie trzeba czekać aż 1,5 godz. na ciepłą wodę :P
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum