Autor Wątek: Czynnosci podstawowe - higiena osobista na wyprawach  (Przeczytany 19698 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
W niektórych schroniskach/kempingach jest podana cena za prysznic. Zawsze możesz się dogadać z gospodarzem obiektu, w sprawie skorzystania z łazienki.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Podobnie jest na stacjach benzynowych, choć z taką się jeszcze w Polsce nie spotkałem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Może nie zwróciłeś na to uwagi, albo nieczęsto bywasz, ale w Polsce też są prysznice na stacjach benzynowych. Oczywiście nie na tych malutkich, ale są.

Offline Mężczyzna ppiotr

To dobra wiadomość :)

Nie zwróciłem uwagi - autem jeżdżę niewiele (prawie wcale), a rowerem trzymam się od głównych dróg z daleka. Niemniej zawsze warto wiedzieć.

Offline sq3mka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 28.10.2010
Ze swojej strony mogę polecić wspomniany wcześniej worek z końcówką prysznicową ortlieba. Trochę już z niego korzystałem i co w nim bardzo dobre, to regulacja strumienia wody. Przy pełnym worku naprawdę nieźle i komfortowo idzie się wykąpać. Jeżeli jest słońce to w worek z wodą pozostawiony na słońcu bardzo szybko się nagrzewa do komfortowej temperatury.

Offline Mężczyzna ppiotr

Ostatecznie można sobie zrobić nawet prymitywną wannę podwieszając płachtę na drzewach i wlewając do niej wody ;)

Tutaj w innym wykonaniu, z uwagi na mało atrakcyjną treść zamieszczam link a nie obrazek ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Niektórzy wspomagają się przy myciu gąbkami/ szmatkami.

Cytat: http://survival.strefa.pl/patenty.htm
W zimie utrzymanie higieny bywa kłopotliwe. "Mycie" się w śniegu strasznie wychładza, a na normalną kąpiel brakuje wody, bo topienie śniegu trwa strasznie długo. W takich sytuacjach dobrze jest się odwołać do doświadczeń polarników z początków XX wieku. Otóż okazuje, że można całkiem porządnie umyć się, mając do dyspozycji mniej niż litr wody. Potrzebna jest do tego gąbka (lub gałganek) i ręcznik (chociaż ja zwykle używam gąbki i terowej pieluchy). Najpierw gałganek moczy się w wodzie, wyciska i przeciera nim całe ciało zachowując kolejność: twarz i szyja -> tors ->ręce -> uda i podudzia -> okolice pasa ->stopy. Oczywiście wymaga to kilkakrotnego wykręcenia i przepłukania gałganka (gąbki?), które robi się polewając go w dłoni - żeby nie zabrudzić reszty wody. Potem namydla się mokry gałganek i ciało w opisanej kolejności. Następnie (również gałgankiem) spłukuje się mydliny a potem wyciera ciało do sucha. Dla pełnej higieny dla każdego cyklu można używać osobnego gałganka. Gąbka nie musi być duża - ja standardową gąbkę pociąłem na 3 cześci.

W ten sposób można zredukować ilość potrzebnej wody. Do tej pory nie stosowałem, bo w odpowiednim momencie zawsze znajdywała się rzeka/ strumień ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ppiotr

Gąbka+mała ściereczka to podstawowy element mojego wyposażenia, podobnie jak kawałek rurki do pobierania wody z mniej dostępnych miejsc.

Podpisuję się pod zacytowanym opisem.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Jeśli ktoś ma zamiar się myć za pomocą zwykłej butelki PET to nie trzeba nawet robić dziur w nakrętce, wystarcy ją poluzować i woda się będzie sączyć ładnie ;)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Można wykupić, a jeżeli nawet nie ma tego w oficjalnym cenniku, to na pewno można się dogadać z kierownikiem.

Co do stacji benzynowych - w Polsce są, ale głównie dla kierowców ciężarówek, czyli przy głównych krajówkach i autostradach.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Jeśli chodzi o wybór butelka czy specjalnie do tego przeznaczony worek to przetestowałem oba patenty i worek pomimo tego, że teoretycznie ma ogromną przewagę to w praktyce przegrywa z kretesem. Nie zawsze jest gdzie go zawiesić, stanowi dodatkowy bagaż, pomimo tego, że z reguły ma większą pojemność od zwykłej butelki PET to trudno jest umyć całe ciało. O ile głowa, ramiona, szyję w porządku to już do dolnych części ciała woda nie dociera w sposób zapewniający komfortowe mycie.
Butelka trzymana w jednej ręce pozwala na uzyskanie strumienia wody tam gdzie się jej potrzebuje :)
Z tego samego powodu również lepsza jest zakrętka z dziurką gdyż tylko taka pozwala uzyskać z butelki sikawkę, a nie chlapacza. Jedna butelka 1.5 l pozwala mi umyć całe ciało na tyle skutecznie, że nie czuję żadnego dyskomfortu. A temperatura wody nie ma dla mnie znaczenia :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
mam podobne podejście jak furman. mam przygotowane 3 nakrętki [żeby pasowały do wszelakich butelek] z kilkoma małymi dziurkami i wówczas jedna butelka PET w połączeniu z gąbką zapewnia mi komfortowy prysznic ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
nie trzeba nawet robić dziur w nakrętce, wystarcy ją poluzować i woda się będzie sączyć ładnie ;)

...charakterystyczny trzask i można polewać. Wszystkiego najlepszego w Święta. ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Gru 2012, 22:28 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Chesteroni, jeżeli chodzi o dziecko.. Młodą kąpałem w wanience zrobionej z worka na śmieci. Po prostu wygrzebuje się dołek w piachu, kładzie worek, najlepiej czarny, zalewa wodą.. i po chwili ciepła kąpiel gotowa ;D

Co do stacji benzynowych, to niekoniecznie przy głównych trasach, często są też przy mniejszych. Zazwyczaj jak jest żarełko, to i prysznic się znajdzie. Osobiście polecam takie stacje, na których stoją ciężarówki (albo raczej odradzam takie, gdzie ich nie ma :) )
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Podobnie jak przedmówcy, używamy 1,5 litrowej butelki PET z "niedokręconą" nakrętką. Na pierwszych wyprawach woziłam ze sobą nakrętkę z dziurką ale niedokręcona  też się sprawdziła.
Fakt, że myślałam o zakupie  worka prysznicowego ale po zastanowieniu doszłam do wniosku, że skoro butelka sprawdziła się jako prysznic to po co wozić ze sobą dodatkowy bagaż? Ale...co kto woli ;)
Pozdrawiamy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum