Autor Wątek: Czynnosci podstawowe - higiena osobista na wyprawach  (Przeczytany 19685 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dlaczego "jakby się uprzeć"?  :o Przecież to 5 sekund roboty.
Wątpię w te 5 sekund. Żeby to było skuteczne to musi wisieć wlewem w dół, nie bardzo widzę jak to w 5sek da się zamontować. Butelkę najprościej używać trzymając ją między kolanami, a jak są 2 osoby to jedna może polewać.
Specjalnie dla Ciebie zrobiłem próbę i rzeczywiście, wyszło na to że przesadziłem.
Uwiązanie 1.5L butelki PET na sznurku, wylotem w dół, zajęło mi 12 sekund.

Czas nie obejmuje szukania sznurka, ani wieszania całości na gałęzi.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Tylko, że wtedy worek to jest 15cm nad ziemią i żadnej wielkiej przewagi nad bidonem czy butelką nie daje
Wątpię w te 15 cm... aby tak było to worek musiałby mieć przynajmniej 80 cm długości. A napełniony i skręcony ma co najwyżej 50. Oj grubo się pomyliłeś kolego...

Lubię takie tematy za ich odkrywczość :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
W przypadku ograniczonego dostępu do wody z powodzeniem można używać chusteczek wilgotnych.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
Popieram! Na wyjazd zabieram zawsze paczkę takich dla dzieci, umyją, nasmarują i jest cacy! A w dzień zawsze coś się trafi żeby się wypluskać!
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Gdzieś tu pojawiło się info o szkodliwości takich chusteczek... rzekomo zapychają pory i tylko pozornie czyszczą skórę.
Nie wiem czy o tym już pisałem ale wacik plus trochę spirytusu salicylowego daje radę. Tanie, ogólnodostępne, lekkie i bardzo wydajne. Niestety trochę skórę wysusza więc polecam raczej pełnoletnim ;)

Offline Mężczyzna Alchemik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2012
Rozwalił mnie spirytus salicylowy ;-) W sumie jak się człowiek nawdycha podczas mycia to już wieczorem piwa nie potrzeba. Z drugiej strony kwas salicylowy wchłania się przez skórę, więc teoretycznie używając przez dłuższy czas można sobie wyrządzić szkodę. Zdecydowanie odradzam.
Co do chusteczek to jedyny minus, że myją za delikatnie - w końcu większość jest dla niemowlaków. Nie przesadzałbym ze szkodliwością.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
To powaznie z tym spirytusem? Jak sie ma tym czlowiek umyc? Odkazic co najwyzej... Poza tym skora by mi chyba po prostu zeszla po dwu dniach...  :o

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
Spirytus salicylowy powoduje jednak denaturację białka i w żadnym wypadku nie może być stosowany jako środek myjący  ;D
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Ja używam chusteczek nawilżonych i jak się akurat uda, to łazienki, ale nie jest to konieczne aż tak często gdy się jednak używa tych chusteczek - fajny wynalazek na wyprawki i mniejsze wyprawy.
Na dłuższą metę i tak trzeba się jakoś myć więc pewnie bym sobie wodę trochę podgrzał i użył letniej w butelce, ale jak dotąd nie miałem takiej potrzeby - sam nie byłem na dość długim wyjeździe by brak łazienki stanowił problem, a małżonka stanowczo żąda normalnej łazienki raz na kilka dni :lol:

Offline Drzewo

• Miasto:
Oczywiście spirytus nie do regularnego mycia ale do sporadycznych zrywów higienicznych.
Używałem tego podczas kilkudniowych podróży kolejowych przez Ukrainę i Rosję. Pół biedy jeśli miałem przesiadkę i mogłem się umyć na dworcu... Niestety/stety są też takie połączenia, że jedzie się dwa dni w dusznym wagonie i człowiek przykleja się do tych ich skórzanych "ław/łóżek" nie mówiąc już o sąsiadach. Przecieranie spoconego ciała spirytusem nieźle odświeża i (co widać na wacikach) czyści. Często dezynfekuję tak sobie dłonie oraz okolice karku etc. przed zmianą koszulki na przykład.
Jak odkryłem tę metodę nie były jeszcze tak popularne żele odkażające (na spirytusie też;)) które mają jednak jedną wadę - wacik zbiera brud, a żel niet.

Może niektórych to bawi ale są sytuacje gdzie inaczej się nie da.

Idąc dalej tym tropem - dla posiadaczy kuchenek benzynowych dobrą opcją będzie mycie się benzyną ekstrakcyjną, bardzo dobrze usuwa wszelkie zanieczyszczenia, skórę wysusza w podobnym stopniu jak spirytus, a nie trzeba wozić dwóch oddzielnych płynów
Opinia francuskiego pieska który na kilkudniową wyprawę wziął ze sobą jedynie setkę Gorzkiej nie jest dla mnie istotna ;)

edit:
http://kefir2010.wordpress.com/2013/03/22/chusteczki-nawilzane-dla-niemowlat-zawieraja-odpady-z-rafinerii-polimery/ - o mokrych chusteczkach
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2013, 22:28 LeśnyDziad »

Offline Mężczyzna welocyped

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.02.2013
Ja tez stosuję spirytualia, doustnie jednak.:) Z ciekawych metod higienicznych, jest jeszcze odymianie, stosowane tam gdzie wody mało.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net

Offline Drzewo

• Miasto:
Bardzo śmieszne ;)

Nie twierdzę, że chusteczki są ZŁE. Po prostu chciałem pokazać, że są też głosy mniej entuzjastyczne. Mi to osobiście ryba. Myłem się w różnych dziwnych miejscach gdzie woda składem chemicznym przypominała raczej zupę pełną różnych ciężkich metali i nawet miejscowi niechętnie się tam kąpali.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
No nie? Ten tekst o chusteczkach to mniej wiecej taka sama retoryka, tylko na serio  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum