Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 17:22
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Transport roweru
»
wysyłanie sprzętu pocztą przed wyprawą
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: wysyłanie sprzętu pocztą przed wyprawą (Przeczytany 3027 razy)
sandking
Miasto: Wrocław
Na forum od: 28.06.2011
wysyłanie sprzętu pocztą przed wyprawą
«
7 Mar 2012, 10:15 »
Chciałem wybrać się na wypad do Szkocji z rowerem i po obliczeniach wychodzi mi, że koszt przelotu w obie strony to 1000 zl z czego jedynie nieco powyżej 300 zł to koszt przelotu osoby (reszta to bagaż + rower). Zastanawiam się więc czy przypadkiem nie zrobić numeru by wysłać cały ekwipunek jako poste restante do Inverness (dokąd pociągiem też musiałbym się dostać z Glasgow i pewnie zapłacić za przewóz). Rozwiązanie na pewno jest wygodne - przyjeżdżam na miejsce z lekkim plecakiem, rozpakowuję sprzęt i jadę. Nie wiem jak to wyjdzie cenowo (ale nawet jeśli trochę drożej, to i tak wygoda przeważa niż targanie tego wszystkiego po drodze). Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy ktoś coś takiego już robił?
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: wysyłanie sprzętu pocztą przed wyprawą
«
7 Mar 2012, 13:29 »
Nie robilam, ale moze sie okazac ze po pierwsze dojedzeisz przed ta paczka, a po drugie ze paczka wyjdzie cie drozej niz zabranie roweru samolotem;) mam oczywiscie na mysli wysylanie paczki poczta, mozna zrobic to jakims kurierem, wtedy wychodzi nieco taniej, no i napewno szybciej;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
sandking
«
8 Mar 2012, 08:39 »
Zadzwoniłem do DHLu z ciekawości się zapytać czy mają możliwość odbioru w punkcie (nie mają) i ile kosztuje paczka 100x200x50 do 30 kg (strzelałem wymiary, ale cena mnie zniszczyła - ok 2500 zł). Jedyne co mnie przekonuje to ta wygoda, ale jak widzę interes nie warty świeczki.
Marta
«
8 Mar 2012, 10:39 »
No tak, ale ja nie takiego kuriera mialam na mysli;) jesli juz chcesz sie dowiadywac to sprawdz DPD ja wysylalam tym ostatnio paczke do PL i z tego co pamietam to do 30kg kosztowala niecale 120zl, ale do tego dochadza jeszcze jakies szczegolowe wymiary, wiec np. rower moze wyjsc drozej;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
hose morales
Miasto: Warszawa
Na forum od: 06.01.2009
«
8 Mar 2012, 14:19 »
Pamietaj,ze czesc krajow nie obsluguje paczek powyzej 100cm - mowa o pocztach narodowych. Z nasza nie ma problmemow,ale te moga sie pojawic pozniej. Koniecznie sprawdz przed wczesniej.
A inna sprawa,we to mocno ryzykowna strategia..
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
8 Mar 2012, 15:42 »
Zobacz ceny na:
http://www.eurokurier.pl/cennik-zagraniczny
Paczka do 31,1kg z ubezpieczeniem wychodzi 185zł, ostatnio tą firmą wysyłałem rower do Czech.
tomzoo
Miasto: Poznań / Niepruszewo
Na forum od: 19.08.2009
«
10 Mar 2012, 01:26 »
Dominik, a jak rozmiary paczki miały się do wspomnianych 3 metrów liczonych ze wzoru podanego na stronie?
Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko
Trochę słowa pisanego
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
10 Mar 2012, 08:40 »
135cm szerokość 20cm głebokość 60cm wysokość. Jak masz duży rozmiar ramy to może być problem.
DamianD
Miasto: Jelenia Góra
Na forum od: 08.12.2009
«
10 Mar 2012, 20:02 »
Ciekawa propozycja, na pewno do rozważenia. Sam zastanawiałem się czy by sobie nie wysłać np. części zapasów na wyprawę po Skandynawii gdzieś z połowie trasy do kogoś zaprzyjaźnionego lub znajomego. Wiadomo w Skandynawii żarcie drogie. Wysyłając paczkę z żarciem 10-15kg dla dwóch osób wychodzi taniej niż kupowanie jedzenia na miejscu.
Poszperałem też w kilku firmach kurierskich z pierwszych stron Google pod kątem wysłania roweru busem np. do Hiszpanii a samemu lecąc samolotem. wydaje się taniej i wygodniej. Jedyny problem to znać kogoś na miejscu przeznaczenia;) Ryanair 60€, Bus 130zł. Pudło z rowerem do 30kg.
www.DamianDrobyk.pl
www.rowerempoindiach.pl
sandking
«
13 Mar 2012, 11:47 »
Hm. Czyli jednak może się zastanowię nad tą opcją.
hose morales
Miasto: Warszawa
Na forum od: 06.01.2009
«
13 Mar 2012, 15:56 »
DamianD
sprawdzales szczegoly tych firm odnosnie przewozu roweru busem Hiszp-PL§
Dudeck
Gość
«
28 Cze 2012, 17:35 »
Wysłałem dzisiaj do Szkocji przez DPD rower z sakwami i wszelkimi akcesoriami wyprawowymi.
Wyniosło mnie to 33e netto, czyli zapłaciłem coś koło 170 zł brutto. A więc da się, ale zobaczymy co z tej paczki się wysypie
.
Marta
«
28 Cze 2012, 17:38 »
i dokad wyslales? cena mysle przystepna, kurier jest OK, mam nadzieje ze wszsystko bedzie w porzadku
a ty kiedy zamierzasz dojechac??
Dudeck
Gość
«
28 Cze 2012, 17:43 »
Do Edynburga, a zamierzam dojechać 3 lipca. Będziesz?
Marta
«
28 Cze 2012, 18:03 »
Bede, ale pewnie w pracy;/ o ktorej przylatujesz i kiedy zamierzasz wyjechac z Ediego? jak ktoredy itp itd moze jakos cie odprowadze, ale jak mowie niestety pracuje i wszystko zalezy od tego;/
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów