Autor Wątek: Turystyczny sztywny widelec karbonowy  (Przeczytany 18206 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Turystyczny sztywny widelec karbonowy
« 4 Lut 2009, 20:26 »
jako rower szosowy wygląda świetnie, ale łyso wygląda z bagażnikiem bez błotników

Tutaj błotniki źle wyglądają
http://www.bikestats.pl/images/bikes/c/b735-u1892_orig.jpg

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Lut 2009, 11:29 »
to i ten temat odswieze  :mrgreen:  tak tak, macie nowego (choc konto od 'dawna' istnieje) aktywnego uzytkownika forum  :mrgreen:

jezdze na amorku z blokada, manitou axel comp, 100mm (:D), mniej wiecej taki (tylko z blokada):
http://allegro.pl/item557501527_manitou_axel_comp_70_100mm_real_photo.html

na wyprawie mam non-stop wlaczona blokade, wiec te 100mm mi nie przeszkadza, ale ostatnio pojawil sie problem. otoz blokada uległa zniszczeniu (2 serwisy stwierdziły ze nie naprawią...) a jezdzić na 100mm to chyba niezbyt ciekawa opcja. Zastanawiam się więc nad kupnem nowego widelca. Tu pojawia sie pytanie:

jaki kupic widelec? sztywny czy amortyzowany ? jesli amortyzowany to z blokada ktora sie moze zepsuc, czy moze lepiej jakis ze skokiem np 60mm, ktory nie specjalnie przeszkadzalby na podjazdach ? z góry dzięki za pomoc  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Lut 2009, 13:01 »
jeśli ramę masz pod geometrię z amorkiem o skoku 100 mm, to żadnego tak wysokiego sztywniaka nie znajdziesz. Nawet 29ers są niższe. A jeśli kiedyś-tam założyłeś ten amorek do ramy przewidzianej pod niższy widelec (60 mm), to wybór masz nieco większy, ale o dobrego sztywniaka wciąż trudno, więc chyba lepiej poszukać dobrego amorka. Nie proponuję konkretnego modelu, bo nie mam żadnego doświadczenia z amorami.,
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 22 Lut 2009, 16:24 »
hm, amorek byl w komplecie (tzn kupiony razem z rama). hmmm, a o co chodzi z widelcami Pana Orłowskiego? Może jakis widelec na zamówienie by się nadał....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 22 Lut 2009, 17:12 »
Wszystko zależy od ramy. Czy geometrię ma pod amorka czy nie...Jak tak to niestety jak założysz sztywniaka to może ci się przód obniżyć i rower będzie "nerwowy" w prowadzeniu. Jak dla mnie to bierz amorka ale zwróć uwagę na HYDRAULICZNĄ blokadę skoku, mechaniczną sobie odpuść...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 22 Lut 2009, 17:39 »
Hm, z Orłowskim możesz spróbować, ale nie wiem, czy weźmie zlecenie na sam widelec. Np. Mielec wyraźnie podkreśla, że im się robienie widelców nie opłaca i nie przyjmują takich zamówień.

No i miej na to dużo czasu, Orłowski ma ponoć koszmarne terminy. Ja sobie odpuściłem właśnie z tego powodu, choć bardzo fajnie byłoby mieć ramę od niego...

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 22 Lut 2009, 19:42 »
Witam. Wracając do ramy cr-mo, która śni mi się po nocach (pewnie nie tylko mi), czy koś z Was słyszał coś na temat BIOBIKE? znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/item559077833_swietna_rama_mtb_cr_mo_biobike_gratisy.html#gallery Wypytałem gościa... Mówi, że odda za ile wylicytuję, że rama nie ma żadnych uszkodzeń, prócz zadrapań, odległość podał od środka suportu do górnej krawędzi górnej ramy 47cm, czyli rozmiar jak na mnie, na geometrii się nie znam, ale kupując obecną ramę też na nią nie zważałem- mam dużo szczęścia :D Proszę o konkretne porady i o niepodbijanie ceny :wink: Określę, że nawet taka mało używana rama chyba by mnie zadowoliła, zważając na mojego cieniowanego ACCENTA :roll: więc nie oczekuję pomocy typu "dozbieraj i zamów sobie u Orlowskiego", a raczej konkretnych info o tej firmie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Maciek
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 26 Lut 2009, 06:48 »
Trochę za późno... Wydaje mi się, że to pod amorek, górna rurka jest/była nieco krótsza od mojej, ale przy cierpnących nadgarstkach, to chyba + :) Nic to, sprzedana, nie ma co wymyślać. Kiedyś się człowiek dorobi porządnego Cr-mo robionego na zamówienie, może wtedy będzie mi się chciało nauczyć dobierać geometrię :P a jak nie to na żywioł

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 ]
PS gdzie mój Jaś Fasola z Avataru :?: ? Moderator :!:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 26 Lut 2009, 10:24 »
Jak to "za późno"? Koleś na pewno wystawi drugi raz. Albo się można dogadać poza aukcją, skoro nie sprzedał.

Avatar musisz wrzucić jeszcze raz - zostały na poprzednim serwerze.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 26 Lut 2009, 15:38 »
Z tych podanych to zdecydowanie bierz XCR. Poszukaj jeszcze xc-pro suntoura. Za 450 można mieć tłumienie olejowe i blokadę manetką. Do mnie już taki jedzie... :mrgreen:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 26 Lut 2009, 16:04 »
blokada na manetce mi do niczego nie jest potrzebna.... nie bede zbyt czesto zmienial systemu (tzn amor zablokowany.sztywny), wiec schylenie sie raz na tydzien jakos przezyje.... a bede mial wiecej miejsca na kierownicy [;

hmm...
Amortyzacja: sprężyna/olej

tzn ze chyba jest tlumienie olejowe?  :mrgreen:

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 26 Lut 2009, 16:07 »
W XCR-e? Jest owszem. To dobry amor. Wielu moich znajomych ma i bardzo chwali- sztywny i ładnie pracuje jak ważysz tak gdzieś 65-85kg. Blokada jest, regulacja naprężenia wstępnego też. Za taką cenę nic nowego nie znajdziesz.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 26 Lut 2009, 16:14 »
Cytat: "Waxmund"
blokada na manetce mi do niczego nie jest potrzebna.... nie bede zbyt czesto zmienial systemu (tzn amor zablokowany.sztywny), wiec schylenie sie raz na tydzien jakos przezyje.... a bede mial wiecej miejsca na kierownicy [;

Dokładnie, blokada na goleni to żaden problem nawet przy kliku krotnym użyciu w ciągu dnia a nie zajmuje miejsca na kierownicy i nie ma kolejnej linki od amora do blokady na kierownicy.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 26 Lut 2009, 16:22 »
hmmmm, to ze niby mam go kupic juz?  :mrgreen:   ten, zeby nie bylo niedomowien:
http://allegro.pl/item560404731_nowy_amortyzator_xcr_lo_2008_blokada.html

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum