Autor Wątek: Norwegia  (Przeczytany 2981 razy)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Odp: Norwegia
« 19 Cze 2012, 23:43 »
Czy ktoś poza Freudem i Magdą wybiera się jeszcze w lipcu do Norwegii? Może się gdzieś spotkamy?
ja się wybieram z Oszejem ale nie rowerami :( już czuję, że będę tego ostro żałować, ale niestety...jedziemy nie w celach turystycznych :P tak czy siak będziemy raczej wędrować i może uda gdzieś spotkać:)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Kobieta nectar

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.07.2012
    • Rowerowe horyzonty
« 3 Lip 2012, 14:23 »
Szukam chętnych na trzytygodniową wyprawę do Norwegii.
Proponowany termin – 10 lipca – 5 sierpnia, choć oferuję dużą elastyczność.

Kilka słów o mnie – 18 lat (klasa maturalna), o moich wycieczkach i wyprawach można poczytać na mojej stronie: http://ciman.waw.pl

Planowana trasa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=hncqgacqwosrkwkm
W pierwszą stronę przelot Wizzairem do Stavanger → cennik: http://wizzair.com/flights/Warsaw-Chopin/Stavanger/?language=PL
Powrót z Fauske koło Bodo dwuetapowy:
1. norweskimi kolejami na lotnisko Oslo Sandefjord Torp (na promocyjnym bilecie minipris – całkowity koszt 300 NOK) ze zwiedzaniem Oslo podczas przesiadki,
2. przelot Wizzairem do Warszawy → cennik: http://wizzair.com/flights/Oslo-Sandefjord-Torp/Warsaw-Chopin/?language=PL

Trasa obejmuje najciekawsze (moim zdaniem) atrakcje Norwegii – Preikestolen (już 1. dnia wyprawy), wodospady Latefoss i Vøringsfossen, szlak Rallarvegen, Snow Road, lodowiec Nigardsbreen, fjord Geiranger, drogę Trolli, drogę Atlantycką, drogę nr 17 i Lofoty.
Nie obejmuje Nordkappu ze względu na dużą opłatę za wjazd, kiepskie skomunikowanie i znaczne podnoszenie kosztów podróży.

Planowany średni dystans dzienny ok. 110km, przewidywany jeden dzień regeneracyjny w Trondheim (prawdopodobnie przez Warmshowers). Daje to łącznie 24 dni wyprawy plus 1,5 dnia na powrót. Pozostałe noclegi w namiocie. Trzeba lubić jazdę po górach i być świadomym warunków jazdy w Norwegii - czasem trzeba będzie jechać w deszczu czy pod silny wiatr, czy przejechać przez krwiożerczy, pełen duszących spalin tunel (sporadycznie z zakazem).

Przewidywany budżet – jakieś 500zł na promy, ok. 600zł na samoloty (na chwilę obecną, w proponowanym przeze mnie terminie, przy wykupieniu tylko sprzętu sportowego do 32kg, bez bagażu rejestrowanego), 150zł na pociąg, około 900zł na żywność (przy założeniu 35zł/dzień). Łącznie ok. 2150zł, choć trzeba się liczyć z tym, że może to być więcej ze względu na nieprzewidziane wydatki czy pomyłki w szacunkach (nawet 3000zł).

ojjj pojechałabym...ale jak dla mnie zbyt hardcorowo...płuca na asfalcie ;)
rowerowe horyzonty

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 11 Lip 2012, 20:54 »
Jutro rano ruszamy, jak by ktoś był zainteresowany przebiegiem wyprawy to zapraszam na mojego bikestatsa - http://ciman.bikestats.pl - będę wpisywał się na bieżąco.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 11 Lip 2012, 20:59 »
Ciman, z Freudem się umówiliście? ;)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 11 Lip 2012, 21:09 »
Tak, mamy spore szanse na spotkanie po drodze.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 12 Lip 2012, 10:28 »
W podobnym terminie będziemy na Lofotach ;)
przy czym ja bez roweru.

Offline Mężczyzna Freud

• Na forum od: 16.06.2011
« 2 Sie 2012, 17:44 »
Dodam, że spotkaliśmy się przypadkiem ;) :D Nie udało nam się skoordynować telefonicznie, ale trasy podobne.
Spotkanie było w piękny czakolwiek dziwnym miejscu. Na 1400 metrze n.p.m. Było chłodno a wokoło śnieg i jezioro z krami.
Staliśmy tak rozmawiając chyba godzinkę? Aż mi nogi zaczęły marznąć :)

Mieli niezłe tempo :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 2 Sie 2012, 20:16 »
A my też się z cimanem spotkaliśmy...i też przypadkiem ;D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Freud

• Na forum od: 16.06.2011
« 2 Sie 2012, 21:02 »
Słyszałem :D Później tylko jeszcze sprawdzałem czy to nie "nasi" jadą.
A może ktoś jechał "od nas" z extrawheelem?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum