Autor Wątek: nowe garnki (a radiatory swoją drogą)  (Przeczytany 182911 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: nowe garnki
« 23 Kwi 2012, 21:39 »
Mimo wszystko temperatura w żadnym punkcie w garnku z radiatorem nie będzie wyższa od temperatury w przypadku garnka bez radiatora, taka jest prawda. Przecież temperatura garnka nie może być większa od temperatury płomienia. A taką temperaturę próbuje przekazać płomień garnkowi, czy z radiatorem, czy bez :)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 23 Kwi 2012, 21:44 »
Do Transatlantyka
Co masz na myśli mówiąc "cieplejsze"? Wyższą temperaturę? Chłopie, pędź do Urzędu Patentowego - wymyśliłeś perpetum mobile
Doczytaj zdanie do końca, a uzyskasz odpowiedź.
Będzie cieplejsze od takiego samego dna bez radiatora.
Perpetum mobile nie wymyśliłem ponieważ dno jest zawsze zimniejsze od temperatury płomienia bo jest chłodzone przez wodę znajdującą się w garnku.
Ty natomiast podważasz sens stosowania wszelkich radiatorów, zarówno tych do oddawania jak i odbierania energii cieplnej. :D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Kwi 2012, 21:45 »
Tak to jest pewne na 100%.
Ale musimy pamiętać,że zawartość naczynia dosyć sprawnie odbiera ciepło od ścianek.
a palnik ogrzewa cały czas i im więcej ciepła przekażemy z ognia do "zupki" tym gotowanie może byś sprawniejsze i szybsze.
A i pamiętajmy,że każdy radiator może działać w dwie strony!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Kwi 2012, 21:47 »
Cytat:  "Karol"
Ty natomiast podważasz sens stosowania wszelkich radiatorów, zarówno tych do oddawania jak i odbierania energii cieplnej.
Nie, radiatory są idealnym rozwiązaniem do oddawania ciepła. Trzeba je jednak odpowiednio użyć. Po stronie chłodzenia.

• Jestem, jaki jestem...
« 23 Kwi 2012, 21:50 »
Nie, radiatory są idealnym rozwiązaniem do oddawania ciepła. Trzeba je jednak odpowiednio użyć. Po stronie chłodzenia.
Myślę,że wewnętrzne dno garnka też należy traktować jako radiator.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Kwi 2012, 21:51 »
Wewnętrzne - tak.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Kwi 2012, 21:52 »
do przyjmowania też. Radiatory to wynalazek potrzebny, gdy zdolność przyjmowania/oddawania ciepła w jednym ośrodku (powietrze) jest sporo niższa niż w drugim (metal). Pomiędzy wodą, a metalem już takiej tragedii nie ma.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 21:53 »
Nie, nie doszedłem do tego po dwóch dniach, po prostu Ty nie rozumiesz sensu tego zdania :)

Woda zagotuje się szybciej, bo zostanie zebrana energia która poszłaby w eter bokiem, a tak to będzie podgrzewała dno, bo grzanie przeprowadza się od spodu, a chłodzi się od góry (najefektywniej). Jednak Tmax nie będzie wyższa z radiatorem, czy bez.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Kwi 2012, 21:54 »
To powiedzcie tak na chłopski rozum: radiatory cokolwiek dają czy nie?
Na co wpływają.. na stan portfela czy coś więcej? Zgubiłem się :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Kwi 2012, 21:55 »
To powiedzcie tak na chłopski rozum: radiatory cokolwiek dają czy nie?
Jak widzisz zdania są podzielone :P

My home is where my bike is.

• Jestem, jaki jestem...
« 23 Kwi 2012, 22:03 »
Coś tam dają ale na ile jest wymierna ta korzyść :)
Pewnie wykorzystają jakąś odrobinę ciepła,która normalnie ucieka nam wokół naczynia.

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 22:07 »
Ale zrozum, że podnosi w mniejszym stopniu, niż w przypadku grzania od spodu. Polecam podręcznik pana Kostowskiego traktujący o przenoszeniu ciepła. Może pomoże w kształceniu.

• Jestem, jaki jestem...
« 23 Kwi 2012, 22:12 »
Tak trochę OT ale jeszcze w temacie.
Oglądałem ostatnio taki dodatkowy element do kominka.Montuje się go na wylocie spalin.Ma za zadanie wykorzystać jeszcze wysoką temperaturę spalin uciekających do komina.Miał on postać żeliwnego odcinka rury z dosyć pokaźnymi żebrami wewnątrz i na zewnątrz.Czyli takie radiatory :) a i dodatkowo jeszcze spirala wewnątrz do ogrzewania wody,która ogrzewa z kolei zasobnik z wodą.Cena mnie ostudziła....
A czyli podobna sprawa-ogrzewany radiator przekazujący ciepło,jako że do powietrza to zastosowano drugi radiator.W naszym dyskusyjnym naczyniu nie ma drugiego,dlatego że płyny sprawniej odbierają ciepło niż powietrze,i kłopot z utrzymaniem czystości.
Ale myślę,że coś w tym może być.
Dwa naczynia identycznej pojemności i powierzchni dna,dwa identyczne palniki  i wszystko jasne...

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Kwi 2012, 22:19 »
Ankieta? ;) Ja stawiam na radiator. Moim zdaniem zbiera więcej ciepła, które bez niego się marnuje.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Jestem, jaki jestem...
« 23 Kwi 2012, 22:22 »
Ankieta? ;) Ja stawiam na radiator. Moim zdaniem zbiera więcej ciepła, które bez niego się marnuje.
I tu  jest pies pogrzebany :) (tak się mówi)
Kurcze chyba na zlot przyjadę...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum