Autor Wątek: nowe garnki (a radiatory swoją drogą)  (Przeczytany 182933 razy)

Offline anooshka

• Miasto: tu i tam:)
  • Na forum od: 04.06.2006
    • http://www.ku-sloncu.org
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 00:04 »
witam wszystkich
... a ja uwazam szanowni panowie ze warto ten kawalek aluminium wozic bo sie czesto przydaje, np msr dodaje go do swoich maszynek benzynowych itp. wg mnie windshield sluzy do ochrony przed wiatrem ale rowniez skupia cieplo w kierunku garnka a nie poza jego brzegi:)  a co to znaczy wszyscy co gotuja wiedza:) sami go uzywalismy w podrozy, dodatkowo jak juz wialo ustawialismy sakwy..a gdy sie zniszczy gdzies po drodze, np. polamie na zagieciach, wszedzie go mozna kupic.. nawet na metry w sikkimie czy innym varanasi. w tym nowym systemie primusa windshield w potaci miski jest na stale.

pozdrawiam wszystkich serdecznie :D

i pytam szkodnika jak nazywaja sie te targi dokladnie i kiedy sie odbywaja... ?

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 11:24 »
Cytat: "anooshka"
i pytam szkodnika jak nazywaja sie te targi dokladnie i kiedy sie odbywaja... ?

podpinam się pod zapytanie

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 15:30 »
Cytat: "anooshka"
pytam szkodnika jak nazywaja sie te targi dokladnie i kiedy sie odbywaja... ?

A szkodnik odpowiada   :wink:  :

Międzynarodowe Targi Branży Sportowej i Outodoorowej ZIMA-SPORT
W tym roku odbywały się 21-24 lutego

Następne z tego co się orientuje planowane są na sierpień i będą dotyczyły sezonu wiosna-lato  :wink:

Pozdrawiam!
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 15:48 »
Cytat: "Michał Wolff"
Robisz rulonik z karimaty, stawiasz dookoła palnika - i masz darmowy windshield :D
Tylko trzeba dobrze i cały czas trzymać, bo jak się przewróci to nic ciekawego

Otóż to, z tą karimatą to kiepski pomysł. Oto co nam się stało gdy chcieliśmy zagotować wodę na herbatę na przełęczy Heia w Norwegii (Michał, wiesz gdzie to jest :mrgreen: )

Myślę, że coś takiego o czym pisze anooshka jest jednak lepsze. Tylko czemu u nas jest takie drogie :shock:
http://www.e-horyzont.pl/site/index.php?mod=offers&kat=102&prod=2577

transatlantyk - musisz kiedyś spróbować ugotować coś na palniku w krzakach i osłonięte od wiatru sakwami, bo jak pojedziesz kiedyś na wyprawę gdzie nie ma restauracji i dobrych ludzi, którzy Cię nakarmią to może być z tobą kiepsko :wink:
Pozdrawiam
Marek
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
    • Robb Maciąg
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 18:15 »

taki zwykły, stary, mocno zużyty :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 19:10 »
Słuchajcie ludzie, najpierw powiem, że szanuję doświadczenia innych, nawet czasem jak sobie na jakiś żart pozwalam, to nie uważam, że jestem lepszy ani mądrzejszy z
powodu, że wożę, albo i nie wożę parawaniki czy inne precjoza. To w kwestii uściślenia, chociaż nie widzę z komentarzy, żebym kumuś specjalnie dokuczył.
To jedna sprawa. Następna : za wszelką cenę staram się ograniczać bagaż, stosować jakieś patenty Pomysłowego Dobromira (była taka bajka kiedyś w tv), tego uczyło mnie harcerstwo od lat bardzo dawnych. Przeżyłem między innymi wiele obozów i spływów kajakowych, gdzie niejednokrotnie trzeba było rozpalać odnisko z mokrego drewna, żeby po całym dniu moczenia tyłka w kajaku i moknięcia na deszczu gorącej herbaty się napić. I radziłem sobie i tak staram się do dzisiaj. Ale i tak z ciekawością czytam co piszą na ten temat inni i  z a s t a n a w i a m  się nad tym. Pozdrawiam.

PS. Dzisiaj wreszcie wybrałem się rowerem do pracy. Super!

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 19:37 »
O tak! Taka osłona jak na zdjęciu canaya to jest to! Na pewno jest tania, lekka i skuteczna. Ciekawe tylko czy sprawdza się na silnym wietrze :roll:
Ciągle myślę o tej Islandii :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 21:39 »
Cytat: "Michał Wolff"
Bo kartridży gazowych nie można przewozić w samolocie

No właśnie chyba można. Mieliśmy taki problem w sierpniu: dzwoniłam na lotnisko i powiedzieli, że nie mozna. Na wypadek kolega wziął jeden kartidż ze sobą, na lotnisku spytaliśmy się obsługi SkyEurope ( z nimi lecieliśmy) i oni nam powiedzieli, że jak najbardziej możemy je wiąć ze sobą. Na szczęście na Bałkanach z kartidżami nie ma problemu, a przedsionek to najlepszy patent :).

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
nowe garnki
« 26 Lut 2008, 23:21 »
to dziwne bo mi na lotnisku w wyciągali z głównego bagażu (miałem jakąś pustą puszkę po podróży) i ZAWSZE pytają gdy widzą sakwy :-)

drugie: pamiętajcie ze osłona nie tylko chroni przed wiatrem ale zwiększa wydajność płomienia - skupia ciepło na garnku.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
nowe garnki
« 27 Lut 2008, 13:39 »
Czego to te kobiety z człowiekiem nie warabiają!? Zapisała się Anushka do roboty, żeby garnki sprzedawać i teraz Michał Wolf po nocach spać nie może i o godzinie 0.31
o garnkach się rozpisuje :lol:

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
nowe garnki
« 28 Lut 2008, 19:02 »
(przepraszam marku ale przy dzieleniu tematu popelnilem blad i twoj post poszedl nie tam gdzie trzeba)
marek dembowski napisał:

Ja używam palnika TrekMate:
http://ngt.pl/189,karrimor-k2-103-trekmate-go-system-gs2103-trekmate.html
Sprawdził się znakomicie w czasie zeszłorocznej wyprawy więc na razie nie będę go zmieniał na inny. Pasuje do kardridży wielu producentów np. Primusa więc myślę, że na Islandii będzie można takie kupić. Pewnie będą bardzo drogie, bo już w Norwegii płaciliśmy za nie o wiele więcej niż w Polsce :(
Po nakręceniu palnika na kardridż faktycznie powstaje stosunkowo wysoka konstrukcja i osłonka też musi być wyższa. Jak coś wymyślę i wypraktykuję to napiszę.
… why so serious ?

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
nowe garnki
« 25 Gru 2008, 15:47 »
mam pytanko o garnki, proszę doradźcie jakie są potrzebne, gdyż nigdy nie gotowałem na wyprawie i chciałbym się dowiedzieć więcej o to:
-jakie dokładnie są potrzebne, tzn. rozumiem że jakiś garnek do gotowania, przykrywka/patelka, jakiś konkretny zestaw, jakie elementy dokładnie?
-jaką pojemność dla jednej osoby
-polecacie jakieś konkretne zestawy, gdyż muszę sobie zakupić

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
nowe garnki
« 25 Gru 2008, 17:38 »
Na dłuższych samotnych wyjazdach używam starej menażki harcerskiej trzyczęściowej (dwa garnki i pokrywka) plus kubek plastikowy. Menażka jest aluminiowa, garnki wchodzą jeden w drugi(jeden jest większy, drugi trochę mniejszy- nie znam pojemności) całość nakrywana pokrywka- patelnią- talerzem, zależnie od sytuacji pełni te wszystkie funkcje. Do tego kubek, plastikowy bo i tak nie będę w nim gotował, a jest lżejszy i się tak nie nagrzewa jak metalowy. Do złożonej menażki mieści się jeszcze mały kartusz GoSystem-u i palnik w plastikowym pudełku.
Na krótkich wyjazdach lub kiedy jadę w grupie biorę kubek metalowy, czasem w nim gotuję wodę na zupkę czy coś(na krótkich wyjazdach nie pichcę jakichś skomplikowanych dań tylko korzystam z instantów) plus ewentualnie plastikową miskę (ale to jak jadę w grupie- wtedy gotujemy razem a zawsze kto inny zabiera gary :lol:  ).
Stalowej menażki nie kupię bo ciężkie to to, ale jak nazbieram na tytan... :wink:
Do tego wszystkiego spork samodzielnie zrobiony(zdjęcie w relacji z Bornholmu).
Na Bornholm zabrałem też kubek termiczny ale w ogóle to to nie potrzebne- ciężkie, duże a spokojnie można pić ze zwykłego plastikowego...

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
nowe garnki
« 25 Gru 2008, 20:11 »
Cytat: "rafalb"
używam starej menażki harcerskiej trzyczęściowej (dwa garnki i pokrywka)

Tanie, tradycyjne, banalne.. a jakie funkcjonalne  :D  Dużo ludzi sobie chwali taki zestaw!
Legendarna jest ta rączka bez blokady która potrafiła sie złożyć przy nieostrożnym wylewaniu wrzątku  :twisted:  
Można aktualnie kupić wersje z nierdzewki.

Stalowej menażki nie kupię bo ciężkie to to

Raczej nie jest dużo cięższa od aluminiowej. Plus stali to łatwość utrzymania w czystości i przede wszystkim brak reakcji z pożywieniem (słyszeliście napewno że alumunium nie zdrowe)

Hitem ostatnio są naczynia typu "sandwich" (jakoś tak sie chyba pisze) Materiał jest dwu warstwowy. Od wewnątrz stal, od zewnątrz aluminium. czyli połączenie zalet jednego i drugiego. Alumunium lepiej przewodzi ciepło i jest lekkie a z żywnością kontakt ma stal.

kubek termiczny ale w ogóle to to nie potrzebne

Też tak uważam. Kubek termiczny jest ok na kawę przy biurku ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Odp: nowe garnki
« 31 Sty 2012, 13:44 »
odświeżam temat po 4 latach ;)
robb przetestowałeś te 3 systemy ?? EtaPower, MSR "Heat Exchanger"JetBoil

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy