Autor Wątek: nowe garnki (a radiatory swoją drogą)  (Przeczytany 182930 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: nowe garnki
« 20 Kwi 2012, 23:01 »
cinek - nie .Ten radiator nie zwiększy temperatury płomienia, nie zwiększy więc temperatury garnka. Robię tu założenie, że zewnętrzna powierzchnia garnka nagrzewa się do temperatury bliskiej temperatury płomienia.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:04 »
Jeżeli garnki są z takiego samego materiału,tego samego kształtu i jeżeli zadbasz o takie same temperatury początkowe, to taki eksperyment będzie miał głęboki sens :D Zrób to z pieczołowitością naukowca i podaj wyniki. Jestem bardzo ciekaw. :D

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 20 Kwi 2012, 23:06 »
Nie zwiększy temperatury płomienia, ale zwiększy powierzchnię odbierającą ciepło

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Kwi 2012, 23:08 »
najprościej byłoby załatwić kamerę termowizyjną. Może ktoś na zlot załatwi? :lol:
Powierzchnia wymiany ciepła po tej stronie garnka nic nie daje przy ogrzewaniu wody.
Ona nie wpływa na temperaturę garnka. Przeczytaj porównanie z chłodnicą samochodową.
Przeczytałem, odpowiedziałem nieco wyżej.
Rozgrzany gaz potrzebuje czasu, żeby przekazać ciepło garnkowi, im dłuższą ma drogę (powierzchnię wokół której przepływa), tym sprawniej będzie to działać.
Zaburzenia w opływaniu gorącego gazu mogą mieć tu jakiś wpływ, ale nie bardzo potrafię go określić no i  jest to inne zjawisko niż efekt radiatora o którym tu mówimy.
To dokładnie to co robi radiator, zaburza ustalony przepływ powietrza.
Lepiej by było zrobić jakąś komorę wokół garnka czy jakiś kołnierz u góry garnka, ale to już chyba zbyt daleko zabrniemy w dywagacjach.
Oczywiście garnek ogrzewa się dwojako, poprzez promieniowanie cieplne płomienia i przepływ powietrza, radiator ma wpływ tylko na to drugie.
Robię tu założenie, że zewnętrzna powierzchnia garnka nagrzewa się do temperatury bliskiej temperatury płomienia.
Myślę, że właśnie w tym założeniu tkwi błąd, tak by było tylko jeśli garnek byłby pusty (wypełniony powietrzem). Co się dzieje z przegrzanym garnkiem można zobaczyć na youtube.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 20 Kwi 2012, 23:13 »
"palnik Primus Eta" chodzi tu o cały zestaw: palnik + wiatrochron + garnek z radiatorem
notka ze sklepu outdoorzy(opis nie jest najlepszy, ponieważ chodzi tu głównie o garnek i ewentualnie wiatrochron):
Używając termicznej kamery, na zdjęciach poniżej możesz ujrzeć że tzw. zwykłe palniki osiągające wydajność 40%, mają większą pomarańczową strefę (strefę ciepła) niż palnik Etapower. Jednak w zwiększaniu efektywności chodzi o to by wykorzystać jak najwięcej z tzw. "gorących płomieni gazu", tak by jak najwięcej energii szła na przygotowanie jedzenia. Dzięki zastosowanym technologią w palnikach EtaPower "gorące płomienie gazu" nie uciekają bokami lecz są skierowane dokładnie na garnek, dzięki czemu ich wydajność osiąga ponad 70%.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 20 Kwi 2012, 23:19 »
Oczywiście garnek ogrzewa się dwojako, poprzez promieniowanie cieplne płomienia i przepływ powietrza, radiator ma wpływ tylko na to drugie.
Radiator też się nagrzewa a jego żebrowana konstrukcja wpływa na szybkość odbierania i przekazywania ciepła. Jeżeli powierzchnia styku jest dno garnka to dostanie on cześć ciepła z radiatora. Nie wykluczam jednak przepływu ciepłego powietrza wynikającego z konstrukcji radiatora i umożliwiającego przekazania większej ilości energii płomienia do garnka.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:25 »
Myślę, że właśnie w tym założeniu tkwi błąd, tak by było tylko jeśli garnek byłby pusty (wypełniony powietrzem). Co się dzieje z przegrzanym garnkiem można zobaczyć na youtube.
To nie jest błąd. Zewnętrzna powierzchnia garnka ma temperaturę zbliżoną do otaczających go gorących spalin i wzdłuż przekroju blachy następuje jej spadek do wysokości temperatury wody. Woda chłodzi garnek, a gdy wyparuje, dochodzi do nieszczęścia :D

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:27 »
Nie zwiększy temperatury płomienia, ale zwiększy powierzchnię odbierającą ciepło
Karol, ale tu chodzi o powierzchnię przekazywania ciepła wodzie i tej powierzchni radiator nie zwiększa.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Kwi 2012, 23:31 »
Karol, ale tu chodzi o powierzchnię przekazywania ciepła wodzie i tej powierzchni radiator nie zwiększa.
Ale szybkości gotowania nie ogranicza wolne odbieranie ciepła od wody, tylko wolne odbieranie ciepła z gazów wokół płomienia :)

My home is where my bike is.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:37 »
Podkreślam jeszcze raz, że dyskutuję tutaj tylko z tym co nazywam "efektem radiatora" Jeżeli mamy mówić o opływaniu garnka przez strumień gorącego gazu, o hamowaniu prędkości tego opływania to jest to już inne zjawisko fizyczne i tutaj bez jakichś doświadczeń i eksperymentów nie czuję się na siłach zająć stanowiska :D
Przez radiator rozumiem urządzenie (chyba nie tylko ja), które zwiększa wymianę ciepła poprzez wzrost powierzchni tej wymiany.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:41 »
Ale szybkości gotowania nie ogranicza wolne odbieranie ciepła od wody, tylko wolne odbieranie ciepła z gazów wokół płomienia
Znowu nie tak. Woda odbiera ciepło od garnka poprzez swoją powierzchnię styku z tym garnkiem. Radiator nie ma wpływu na wielkość tej powierzchni. :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Kwi 2012, 23:45 »
Ale ma wpływ na ilość energii przekazywanej na styku powietrze/garnek.
Gdyby ta ilość nie była istotna to jak by działało "gotowanie na wolnym ogniu"?

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2012, 23:47 »
Proponuję zakończyć na tym dyskusję w tym wątku, bo to ma być użytkowo dla turystów, a nie dla teoretyków i trochę się zapętliliśmy. Chętnie dokończę dyskusję na zlocie, a jak ktoś koniecznie chce ciągnąć to na forum to niech otwiera temat w HydeParku

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 21 Kwi 2012, 01:34 »
Ja także o tym chętnię podyskutuję, ponieważ uważam transatlantyku, że niestety nie masz racji w tym całym rozumowaniu. Oczywiście masz rację z tym, że nie zwiększy się temperatura dna, garnka, to jest oczywiste, stąd Twoje sformułowanie, porównanie (a raczej odwrotne porównanie) do pompy ciepła. Radiator to konstrukcja pasywna, nie jest żadnym urządzeniem energetycznym, nie wkładamy żadnej pracy, więc nie możemy uzyskać wyższej temperatury, niż płomienia. Zyskujemy za to to, że gotując wodę nie mamy punktu wrzenia, tylko pole wrzenia, gdyż rozkład ciepła dąży do bycia constans na całym polu dna.

Co do chłodnicy samochodowej - radiator ma za zadanie jak najlepsze rozproszenie ciepła w danych (patrz kierunek "wystawania" żeber) kierunkach.Jeśli mielibyśmy radiator po stronie gorącej wody, to "powierzchnia" wymiany radiator-rurki byłaby większa, ale to nic by nie dało, bo chłodzenie, a raczej ogrzewanie zimnego powietrza będzie przeprowadzane na mniejszej powierzchni, niż w przypadku bezpośrednio żeber (czyt radiatora)-powietrze, który ma znacznie większą powierzchnię wymiany, niż przegroda płaska, jaką rozumiem za zbiór tych "gołych rurek".

Sam proces ogrzewania to nie jest tylko przewodzenie ciepła przez ściankę, czy dno. Ale to nie jest aż tak ważne. Moim zdaniem, ważne jest to, że z wiadomych względów, wodę grzeje się od dołu, a nie od góry (dla tych bardziej ciekawych, lub chwilowo niechwytliwych - ciepło unosi się do góry). Stąd właśnie zastosowanie radiatora, który ma za zadanie przejąć całe ciepło, które poszłoby na grzanie ścianki garnka (jego tworzącej), i przekazać (w idei) tylko i wyłącznie na dno, aby woda gotowała się od dołu. To właśnie powoduje zwiększenie się sprawności (jeśli tak to można w ogóle określić) garnka, w którym użyty jest radiator.

Jeśli nie zgadzasz się z tym transatlantyku (mam na myśli wniosek, zakończenie, który ostatecznie pogrzebał w moim mniemaniu Twoje stwierdzenie, że zastosowanie radiatora przy gotowaniu nie ma sensu), to niestety, widocznie na uczelni albo mnie źle nauczyli, albo jestem na to zbyt głupi, by zrozumieć to tak jak należy.
Wszelkie dalsze dyskusje proponuję, tak jak Ty, dokończyć na zlocie, ja przekazałem tu w skrócie swoje całe rozumowanie na ten temat, ale jeszcze jestem młody, to dużo nauki przede mną :) Nie myli się ten, kto nic nie robi.

Dobrej nocy, pozdrawiam :)

« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2012, 07:44 transatlantyk »

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Kwi 2012, 07:45 »
No to do zlotu. :D  Ja wcale nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy, choć bywam uparty :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum