Najlepiej ogrzać wodę bezpośrednio, ale nauka jeszcze tego nie umie
"Radiator" w garnku nie powoduje przyśpieszenia gotowania, a jedynie rozkłada energię płomienia na większą powierzchnię. Tej energii nie ma więcej. (...)
Jeśli radiator miałby oszczędzać energię (gaz/benzyna), to dlaczego nie są powszechnie stosowane w garnkach domowych? I dlaczego nie mają coraz większych grubości? Ja korzystam z kuchenki gazowej. Byłbym zainteresowany oszczędnościami ja, jak i miliony gospodarstw domowych
jeśli ja miałbym wybierać, to wybrałbym te anodowane, dużo mniej szorowania po sosie itp, nie chodzi tylko o przywieranie w czasie gotowania, ale też o to, jak coś zastygnie, i trzeba szorować. Tu szybko odchodzi, ja garnki Primusa z podobną powierzchnią do zera czyszczę przecierając po prostu tymi chusteczkami nawilżonymi, gąbka nawet nie jest potrzebna. No, chyba, ze coś ewidentnie przejarasz
Z drugiej strony, 2,5 litra garnek to taki bardziej w moim odczuciu 3 osobowy.
A jak z wytrzymałością powierzchni podczas szorowania? Łatwo jest ją uszkodzić czy też jest wystarczająco wytrzymała aby przeżyć szorstką część gąbki.
Popiel, brałbym alu, to anodowanie jest dość twarde (twardsze od aluminium), "od tak" nie zedrzesz. Przypuszczam, że i papierem ściernym by tak łatwo nie poszło.