Autor Wątek: nowe garnki (a radiatory swoją drogą)  (Przeczytany 182913 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: nowe garnki
« 23 Kwi 2012, 13:56 »
Hmm, dyskusji całej nie przeczytałem, ale podoba mi się rozumowanie Transatlantyka. Jak dla mnie taki radiator miałby sens, gdyby był wewnątrz garnka, tak żeby zwiększyła się powierzchnia oddawania ciepła do wody.
Choć możliwe, że jak jest na zewnątrz też coś daje  ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 23 Kwi 2012, 14:37 »
Powierzchnia się nie zmieni, chyba, że dno garnka byłoby z żeber, a nie płaskie.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 23 Kwi 2012, 19:05 »
Zwiększy się powierzchnia odbierania ciepła z palnika do garnka, dzięki temu dno garnka w okolicach radiatora bedzie cieplejsze, od dna gdy radiatora nie ma.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2012, 19:10 Karol »

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 19:26 »
Tak samo się zwiększy jak radiator jest od spodu. Tak jak w tych omawianych garach. Simply.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 23 Kwi 2012, 20:26 »
Niestety na wyprawce nie udało się przeprowadzić prób gotowania, ale na zlocie będziemy robili poważne eksperymenty :)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 20:56 »
Przyjedź do Wrocławia wcześniej. Może uda mi się spróbować załatwić kamerę termowizyjną na politechnice do eksperymentu :P Sam jestem ciekawy. Co prawda zdjęcia taką kamerą już sobie robiłem, ale może uda mi się namówić prowadzącego na doświadczenie :)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Kwi 2012, 21:04 »
Nono - to byłoby ciekawe. Oszej -z tej kamery termowizyjnej jesteś w stanie później materiał wideo wrzucić na powiedzmy vimeo lub ytb?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 21:10 »
Nie mam pojęcia. Wydawało mi się, że tym, co dysponuje PWr, to kamera do podglądu w miarę live, z pewnymi skokami, dlatego bardziej nadaje się do robienia zdjęć w jakimś interwale, tj my takie doświadczenia robiliśmy.
Ale to sprzęt za ponad 100 tys zł, może ma taką funkcję :D Jak nie - zostaje tylko a'la filmik ze zdjęć :)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Kwi 2012, 21:18 »
Ale to sprzęt za ponad 100 tys zł, może ma taką funkcję :D Jak nie - zostaje tylko a'la filmik ze zdjęć :)
Haha - no przecież sprzęcior za 100k powinien mieć funkcję pt. "wyślij na facebook" :P
Przecież teraz wszystko ma taką funkcję :lol:
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 21:25 »
Hmm, podczas dzisiejszego laboratorium, gdy używaliśmy chłodziarki dla helu (btw, można zejść z temperaturą do prawie zera bezwzględnego, otrzymaliśmy ok 3K, w tej temperaturze azot, tlen itp to dawno ciało stałe :)) nie zauważyłem żadnego przycisku Share : (

Offline Mężczyzna Zielkq

• Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 23 Kwi 2012, 21:28 »
Tak, teraz to wszystko ma funkcję 'wyślij na facebook', ale już miejsca na te standardowe funkcje, które dany sprzęt ma spełniać to producentom brakuje  ;D
Jakby Ci się udało przeprowadzić takie doświadczenie to nawet sam słowny opis byłby wystarczający - najważniejsze byłby przecież wnioski.

(+) Zawsze zostaje jakieś alternatywne oprogramowanie wgrać... :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Kwi 2012, 21:30 »
dno garnka w okolicach radiatora bedzie cieplejsze
Co masz na myśli mówiąc "cieplejsze"? Wyższą temperaturę? Chłopie, pędź do Urzędu Patentowego - wymyśliłeś perpetum mobile :D

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 21:30 »
Jako, że jestem zagorzałym zwolennikiem swojej racji w tym wątku, wątpię, czy ktokolwiek uwierzyłby mi w wynik doświadcznia :P

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Kwi 2012, 21:32 »
Karolowi pewnie chodziło o to, że na obrzeżach garnka (poza miejscem bezpośredniego ogrzewania płomieniem) będzie wyższa temperatura, niż w przypadku, gdyby radiatora nie było :)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2012, 21:59 oszej »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Kwi 2012, 21:34 »
Palnik ogrzewa dzięki radiatorom większą powierzchnię która dzięki temu więcej ciepła(w krótszym czasie) przekaże gotowanej zawartości.Dodatkowo jeszcze zakłóca przepływ gorących spalin aby wykorzystać więcej ciepła. Idealnym rozwiązaniem byłby jeszcze radiator w środku naczynia,ale z wiadomych względów go tam nie ma.
Tylko jaka jest sprawność i czy warto?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum