Autor Wątek: Kaseta/wolnobieg? Czy kaseta 8 rzędowa wejdzie w miejsce 6-ścio?  (Przeczytany 1999 razy)

Offline Mężczyzna Grucha

• Miasto:
  • Na forum od: 12.03.2012
Witajcie,

Mam pytanie w zasadzie jak w temacie. Czy kaseta 8 rzędowa wejdzie w miejsce 6 rzędowej? Moje koło wygląda tak:

Obejrzyjcie wszystkie zdjęcia w tej galerii:) Czy jest szansa wrzucenia tam większej kasety? Dostałem manetki o większej liczbie przełożeń i chciałbym je zamontować. 
Proszę nie piszcie, że się nie opłaca pchać kasy w ten rower, nie jeżdżę dużo, a tylko rekreacyjnie i chciałbym go sobie wyremontować. Tak go rozbroiłem bo się do malowania szykuje:)
Jeszcze jedno, czy coś Wam mówi nazwa roweru Stats Team? Rower przywieziony kilka lat temu zza zachodniej granicy. Pozdrawiam:)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Tutaj masz wolnobieg, kasety na tym kole nie założysz.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Grucha

• Miasto:
Czyli nie mam możliwości włożenia tutaj 8 zębatek?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jak znajdziesz ośmiorzędowy wolnobieg to tak. Jeśli chcesz założyć kasetę to nie. Czym różni się kaseta od wolnobiegu wygooglaj.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Grucha

• Miasto:
Właśnie wyszukałem, dla mnie to było to samo  :icon_redface: Dzięki okrutne ::)

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
czemu zaraz okrutne ??
mam kilka rowerów w garażu i jeżdzę nimi na zmianę w jednym mam 10 zebatek z tyłu w innym 9 i 8 a moim ulubionym rowerem teraz jest stara szosówka z lat 70 z 5 zebatkami w wolnobiegu-+. Miałem kiedys tez manie ilości przełożeń .....dzisiaj mam to dokładnie w ....(no wiadomo gdzie :) jeździ sie tak samo najwieksza i najmniejsza zebatka w starym wolnobiegu u mnie ma tyle samo zębów a wiec wzniesienia pokonuje takie samo jak i szybkosci osiagam podobne a to że nie ma takich płynnych przełożeń ???? no cóż .....może w wyczynowym sporcie ma to znaczenie ale w turystyce raczej niewielkie.
Jeżli ta piasta z tym wolnobiegiem jest sprawna to wsadzaj koło czym predzej w rower i kreć tyle kilometrów ile wlezie. A zanim sie rozsypie to zdażysz kupić nowe koło /rower.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
moim ulubionym rowerem teraz jest stara szosówka z lat 70 z 5 zebatkami w wolnobiegu-+. Miałem kiedys tez manie ilości przełożeń
wolnobieg + bagaż to kiepskie połączenie na dłuższą metę, a czemu to już się parę razy przewijało.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna xArEs

wolnobieg + bagaż to kiepskie połączenie na dłuższą metę, a czemu to już się parę razy przewijało.
oczywiście że nie jest to doskonałe rozwiazanie ale nie sądze żeby kolega @Grucha chciał od razu przejeżdzać w najcięzszym zestawie na drugi koniec świata :)
Do małej turystyki nawet z sakwami taki wolnobieg trochę podziałać powinien.
20 lat temu jeżdziło sie tylko na wolnobiegach i nikt nie narzekał .... ;)
pozdr

Krzych

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
oczywiście że nie jest to doskonałe rozwiazanie ale nie sądze żeby kolega @Grucha chciał od razu przejeżdzać w najcięzszym zestawie na drugi koniec świata :)
Do małej turystyki nawet z sakwami taki wolnobieg trochę podziałać powinien.
Bardziej 30 lat temu. W latach 90 przyzwoite rowery miały już montowane piasty na kasetę.  Poza tym kiedy na wolnobiegu trzeba było zmieścić 5 przełożeń to dramatu nie było, potem jak biegi się mnożyły to wady systemu zaczęły się uwydatniać. Ale jeździć się da, tylko bez szaleństw. Zazwyczaj ośki się tylko wyginają, złamane ośki trafiają się sporadycznie i mam wrażenie, że wynika to zazwyczaj z ignorowania stanu technicznego roweru... Jak sie na zgiętej osi jeździ jeszcze 3 lata albo śmiga z kosmicznymi luzami na łożyskach to coś się musi zepsuć :P

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
20 lat temu ośki były pełne, z dobrej jakościowo stali, a rozstaw haków wynosił 126 mm.
W efekcie taki zestaw wytrzyma dużo więcej niż współczesna pusta oś i rozstaw 135.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Nagonka na wolnobiegi to jak widelce 1" czy zrywające się przerzutki..
Przez wiele lat jeździłem na wolnobiegu, osi nic nie było (6s, Passat w wersji "eksport", normalnie miał 5s).
Moja żona jechała na Białorusi z wolnobiegiem 8s na zaciskach, nic się nie działo (a ona to chomik jest, ładuje do sakw ile się zmieści, a ma stare Alpinusy..).

A co do pytania. Zmieści się, czasami tylko lekko przekręcić koło (bo 8s jest szersza niż 6sp). Warto jeszcze przepleść koło (bo będzie lekko z boku). No i oczywiście konieczne są nowe manetki. Tylko czy naprawdę ma to jakikolwiek sens?

Wg mnie lepiej kupić wolnobieg ze sporym zakresem (13-32, albo nawet wersję megarange) i będzie ok. No chyba że zamierzasz się ścigać i każda sekunda się liczy..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna xArEs

Nagonka na wolnobiegi to jak widelce 1" czy zrywające się przerzutki..
Przez wiele lat jeździłem na wolnobiegu, osi nic nie było (6s, Passat w wersji "eksport", normalnie miał 5s).
Moja żona jechała na Białorusi z wolnobiegiem 8s na zaciskach, nic się nie działo (a ona to chomik jest, ładuje do sakw ile się zmieści, a ma stare Alpinusy..).

A co do pytania. Zmieści się, czasami tylko lekko przekręcić koło (bo 8s jest szersza niż 6sp). Warto jeszcze przepleść koło (bo będzie lekko z boku). No i oczywiście konieczne są nowe manetki. Tylko czy naprawdę ma to jakikolwiek sens?

Wg mnie lepiej kupić wolnobieg ze sporym zakresem (13-32, albo nawet wersję megarange) i będzie ok. No chyba że zamierzasz się ścigać i każda sekunda się liczy..
Amen :)
Nic dodać nic ująć. 20 lat temu miałem górala z wolnobiegiem z 6 przełożeniami i wszystko w tym rowerze wymieniałem bo się rozsypało z wyjątkiem wolnobiegu i przerzutki.
Nie mówię że mamy się uwsteczniać...ale jak Grucha ma taki napęd to zamiast inwestować i zaplatac nowe koło z piastą na kasetę niech po prostu zajeździ ten wolnobieg a potem będzie się martwił czy kupić piastę na 12 cz 13 trybów :))
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Grucha

• Miasto:
Przepraszam, że odkopuję :) założyłem ten wolnobieg 8rzędowy do tego przerzutka Sram x3 wraz z manetkami. Wszystko jak na razie działa:) Jedynie co to mam problem z hamulcami. Po regulacji pojeżdżę kilka dni i zaczynają trzeć o felgę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum