moje 3 grosze:
Jeśli 3 osobowy to tylko robiony gdzieś w warsztacie. Alternatywa - ściągać coś z US albo ewentualnie z Holandii - ale wtedy cena pewnie kilka tysięcy i znaczek euro na końcu
Z dziećmi nie mam doświadczenia.
Na tandemie - kto co woli. Mi tam całkiem pasuje to że mogę sobie non stop z kims gadulić na rowerze. Kto co woli. Jest inaczej niż pojedynczo.
Na krótkie szybkie zjazdy i jakieś wariactwa taki sprzęt się nie nadaje. Ale na długie wyjazdy gdzie się pedałuuuje, jeeeedzie i jeedzie.. - dla mnie czemu nie
Jeśli wersja 3 osobowa (z jakiś tam względów) nie wchodziłaby w grę to na tandemie też można posadzić dziecko z tyłu. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, ale dziecko chyba i tak musi być na tyle duże żeby się samo utrzymało - więc to że będzie siedziało z tyłu chyba niczym strasznym być nie powinno.
Tak jak na zdjęciu widać jak dziecko nie będzie sięgać do pedałów można zrobić dodatkową przekładnię. Jak dziecię dorośnie można dodatkową korbę zdjąć i będzie pedałować jak dorosła osoba (jeśli będzie chciała)
Jeśli nie tandem - rozejrzyj się też za "follow me tandem" (pogooglaj co to)
Jeśli chodzi o transport to wszystkich mogę uświadomić że:
- nasz wehikuł przewozimy na dachu całkiem niewielkiego auta (gabaryty polo/corsa)
Przyzwoity tandem waży ok 20-25 kg a więc tyle co marketowa fura.
Przedłużyć trzeba rynnę stojaka na dachu dla kół bo jest za krótka. Da się zrobić z dwóch takich samych uchwytów i jeszcze pół jednego zostanie;)
Uchwyty do ramy zrobiłem u siebie dwa, ale po przejechaniu jakiś 2500 km z rowerem na dachu mogę rzec że ten pierwszy ( tak jak przy zwykłym rowerze) w zupełności wystarcza.
Myślę ze przy w miarę mocnej rynnie (są z grubszej blachy i takie z cieniutkiej) tandem 3 osobowy nie powinien stanowić problemu na dachu auta nawet jeśli jest to auto gabarytów corsa/polo.
Dla niedowiarków tutaj na nieco większym aucie:
https://picasaweb.google.com/105411598410817237620/100603_Bornholm#5673477790528064594też jedzie tandem
Do pociągów tandem 2 osobowy wchodzi. Najciaśniej jest w piętrowych pociągach bo na styk - ale też się wciśnie.
Pomyśleć trzeba jeszcze gdzie go trzymać w domu. Tandem 2 osobowy mierzy 2,40-2,60 (koła 28).
W necie naoglądałem się różnych cudów jak to ludzie potrafili załadować tandem na auto. Ludzka kreatywność jest.... baaardzo duża
Pozdrawiam(y) wszytkich tandemowców