Autor Wątek: Tandem 3 osobowy  (Przeczytany 3575 razy)

Offline Mężczyzna Zakrzak

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 09.03.2012
Odp: Tandem 3 osobowy
« 15 Mar 2012, 21:42 »
Córka 10 lat ale nastepne w  :D drodze. Ta cena masakra, nie robi nikt tego w polsce?

Nie spotkałem się aby coś takiego u nas było produkowane, a nawet jeśli ktoś by się podjął to cena  wynosiła by pewnie kilkanaście tysięcy zł. Te 8 tys.$ wynika chyba z minimalnej skali produkcji i konieczności zastosowania dobrych ale i drogich podzespołów.

sądzę jednak,że marka czy oryginalność to wysoki procent tej ceny

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 15 Mar 2012, 21:44 »
tylko ze córcia szybko sie męczy
Wystarczy, po prostu, jechać trochę wolniej/bliżej.
Rozważcie wszystkie minusy takiego wielkiego roweru (z ceną i gabarytami w transporcie na pierwszym miejscu). Moim zdaniem większa frajda będzie, jeśli pojedzie się krótszy dystans z dzieckiem na holu albo własnym rowerze.
(Sorry za mały offtop).

Marek

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 16 Mar 2012, 10:10 »
W Polsce zostaje tylko "garaż". Zapytaj w Tropie, tam najprędzej by Ci zrobili.

Tylko faktycznie to już przestaje się kwalifikować jako pojazd "swobodny", tabliczka "Long Vehicle" z tyłu obowiązkowa :) Nie mówiąc o problemach transportowych, nie postawisz tego na żaden samochód (poza "TIRem" i autobusem) ani przyczepkę (poza dwuosiową :) )

Jak koniecznie tandem, to wg mnie na 100% doczepka albo Trail'o'gator. A jak nie tandem.. to też :) Albo młodą wytrenować coby sama jeździła :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 16 Mar 2012, 15:22 »
moje 3 grosze:
Jeśli 3 osobowy to tylko robiony gdzieś w warsztacie. Alternatywa - ściągać coś z US albo ewentualnie z Holandii - ale wtedy cena pewnie kilka tysięcy i znaczek euro na końcu ;)

Z dziećmi nie mam doświadczenia.
Na tandemie - kto co woli. Mi tam całkiem pasuje to że mogę sobie non stop z kims gadulić na rowerze. Kto co woli. Jest inaczej niż pojedynczo.
Na krótkie szybkie zjazdy i jakieś wariactwa taki sprzęt się nie nadaje. Ale na długie wyjazdy gdzie się pedałuuuje, jeeeedzie i jeedzie.. - dla mnie czemu nie :)

Jeśli wersja 3 osobowa (z jakiś tam względów) nie wchodziłaby w grę to na tandemie też można posadzić dziecko z tyłu. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, ale dziecko chyba i tak musi być na tyle duże żeby się samo utrzymało - więc to że będzie siedziało z tyłu chyba niczym strasznym być nie powinno.
Tak jak na zdjęciu widać jak dziecko nie będzie sięgać do pedałów można zrobić dodatkową przekładnię. Jak dziecię dorośnie można dodatkową korbę zdjąć i będzie pedałować jak dorosła osoba (jeśli będzie chciała)

Jeśli nie tandem - rozejrzyj się też za "follow me tandem" (pogooglaj co to)

Jeśli chodzi o transport to wszystkich mogę uświadomić że:
- nasz wehikuł przewozimy na dachu całkiem niewielkiego auta (gabaryty polo/corsa)
Przyzwoity tandem waży ok 20-25 kg a więc tyle co marketowa fura.
Przedłużyć trzeba rynnę stojaka na dachu dla kół bo jest za krótka. Da się zrobić z dwóch takich samych uchwytów i jeszcze pół jednego zostanie;)
Uchwyty do ramy zrobiłem u siebie dwa, ale po przejechaniu jakiś 2500 km z rowerem na dachu mogę rzec że ten pierwszy ( tak jak przy zwykłym rowerze) w zupełności wystarcza.
Myślę ze przy w miarę mocnej rynnie (są z grubszej blachy i takie z cieniutkiej) tandem 3 osobowy nie powinien stanowić problemu na dachu auta nawet jeśli jest to auto gabarytów corsa/polo.

Dla niedowiarków tutaj na nieco większym aucie:
https://picasaweb.google.com/105411598410817237620/100603_Bornholm#5673477790528064594
też jedzie tandem :)

Do pociągów tandem 2 osobowy wchodzi. Najciaśniej jest w piętrowych pociągach bo na styk - ale też się wciśnie.
Pomyśleć trzeba jeszcze gdzie go trzymać w domu. Tandem 2 osobowy mierzy 2,40-2,60 (koła 28).

W necie naoglądałem się różnych cudów jak to ludzie potrafili załadować tandem na auto. Ludzka kreatywność jest.... baaardzo duża :)

Pozdrawiam(y) wszytkich tandemowców :)

Offline Mężczyzna marcin1238

• Miasto: Poznań\MurowanaGoślina
  • Na forum od: 03.04.2011
« 16 Mar 2012, 19:04 »
Jeśli już byśmy jechali tandemem 3os. to tak żeby z punktu tylko tym potworkiem ;) bez żadnego pomocniczego transport.  Po Waszych opiniach za co dziekujemy kupimy okupimy doczepkę lub hak , będzie łatwiej szybciej i taniej.

« 16 Mar 2012, 19:46 »
Pomyślałem , jeśli lubie pomajsterkowac może sam coś zrobie, prototyp tym bardziej że 2 rowery zrobiłem , na jednego przypadkiem trafił sie klient a 2 używa cała rodzina ;D

« 16 Mar 2012, 19:51 »
Na tzw. samoróbce w koło komina można jeździc i  zrobic dla przyjemnosci taki tandem 3 osobowy.Co z tego wyjdzie zobaczymy ???

« 16 Mar 2012, 19:55 »
PRZEMIESZCZACZ ;) WŁASNY TWÓR

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 16 Mar 2012, 20:19 »
Gratuluję pomysłu! Pojazd bardzo oryginalny! :)
Ja również lubię majsterkować i kiedyś, kiedyś... kto wie co zmajstruje ;)
Chodzi mi po głowie tandem +- taki jak wskazałeś.
Cr-mo cieniowane rury, rower składany.. troszkę inna geometria
taki treking z szerokimi oponami w wersji tandem.
Nie koniecznie firmy Co Motion bo to prawdziwy mercede$ wśród tandemów.

Trzymam kciuki i już dopinguję budowę:)
Jak byś potrzebował jakieś informacje to jestem z tego samego miasta co Ty :)

« 16 Mar 2012, 20:31 »
TEJ ;),chętnie skorzystam z pomocy jak bedzie potrzeba  , będe dodawał fotki z etapów budowy.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 19 Mar 2012, 22:16 »
Ten trójosobowy rower (tandem? tridem?) ze zdjęcia z początku wątku ma takie specjalne mufy - można rozłączyć poszczególne części roweru. Prawdopodobnie można usunąć część dziecięcą i wyjdzie z tego regularny tandem.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum