Autor Wątek: Odtłuszczanie tarcz i klocków  (Przeczytany 3321 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odtłuszczanie tarcz i klocków
« 16 Mar 2012, 19:46 »
Cześć,
  ostatnio skuteczność tylnego hamulca tarczowego hydraulicznego spadła do minimum.
  Na pewno nie są zapowietrzone i z tego co widzę raczej są zatłuczone czymś.

Chciałbym zapytać co jest najlepsze do odtłuszczania?
  Czytałem, że:
  - Płyn do mycia silnika
  - Motorex Power Brake Cleaner lub tym podobne

Nie wiem też czy przed odtłuszczaniem ściągnąć tarczę i klocki czy polewać bez ściągania a później spłukać wodą pod wężem?

Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Pozdr.
Freud
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Odtłuszczanie tarcz i klocków
« 16 Mar 2012, 19:47 »
Odtłuszczacz, może być nitro, wyczyścić dokładnie, a potem do piekarnika. Sprawdzone :)

e: może być motorex, ale to drogie :) nie iwem jak ze skutecznością.  Warto jeszcze pobawić się z papierem ściernym - wyrównać klocki, i podetrzeć troszkę tarczę. No i na koniec piekarnik :)

Offline Mężczyzna Freud

« 16 Mar 2012, 20:09 »
A taki domowy sposób:

- tarczę wygotować z ludwikiem
- klocki również - lekko potraktować papierkiem ściernym

Spróbuję bo tych "specjalnych" środków nie mam a jutro jadę w traskę - może da radę.
Ciekawi mnie tylko czy ktoś tego próbował?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 16 Mar 2012, 20:51 »
Jeżeli klocki masz zatłuszczone to już do siebie raczej nie wrócą, generalnie powinno się takie wyrzucać, niezależnie od internetowych mądrości (co innego jak są po prostu brudne). Jeśli chodzi o tarcze to umycie gorącą wodą i jakimś płynem do zmywania wystarczy, może też być papier ścierny ale to zbędne. Można też acetonem technicznym (nie tym od paznokci :P). Warto też zrobić dochodzenie skąd to zatłuszczenie i zapobiegać w przyszłości.

Offline Mężczyzna Freud

« 16 Mar 2012, 22:51 »
Pomogło gotowanie w wodzie i ludwiku przez 20 minut.
Potem dobrze wypłukałem i wrzuciłem klocki do spirytusu.

W między czasie odtłuściłem porządnie tarcze - również spirytem.
Po odtłuszczeniu nasmarowałem łańcuch.

Założyłem wszystko i hamulce są jak żyleta :)
Cała zabawa 1.5h. Sam nie wiem co lepsze - kupić nowe klocki czy bawić się 1.5h w odtłuszczanie. Kto co lubi.

Jak widać domowymi metodami też da się.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Mar 2012, 23:31 »
hmm, a obrecze i klocki od v'breakow tez mozna wygotowac? :p
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Mar 2012, 00:14 »
Jak potniesz obręcze, włożysz je do garnka a później posklejasz to też :P

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 17 Mar 2012, 01:48 »
kunu, uważasz, że moja mądrość internetowa jest bezpodstawna?  :lol: napisałem SPRAWDZONE, to znaczy, sprawdzone :)

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 17 Mar 2012, 08:11 »
Ja sprawdziłem wszystkie metody jakie tylko znalazłem w internecie na klocki zatłuszczone olejem mineralnym nic nie pomogło. Wszelka literatura zresztą powierdza moje spostrzeżenia zatłuszczonych klocków nie odratujesz. Wbrew pozorom klocki się tak ot nie zatłuszcząją z powietrza :P Jak Freud nie zalał ich olejem ani mu nie ciekną zaciski to nałapał jakiegoś syfu po prostu. A co do tych podpaleń itd to trza uważać bo organiki niektóre zrobią się zbyt kruche i rozpadną się przy hamowaniu. Beztrosko wypalać można tylko metaliki.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 17 Mar 2012, 08:26 »
Wyczyścić klocki i zaciski zwykłą szmatką, sprawdzić czy nie ma przecieków, założyć z powrotem. Znaleźć solidny i dosyć długi zjazd, najlepiej w terenie, kilka razy zjechać hamując mocno i gotowe.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Mar 2012, 08:41 »
Moje klocki musiały być zasyfione albo olejem do łańcucha. Łańcuch pewnie był świeżo po naolejeniu a rower był transportowany.
Łapkami musiałem dotknąć łańcucha i tarczy.
Samo odtłuszczanie tarczy nie pomogło. Klocki czyściłem i też nic. Dopiero to gotowanie dało efekt :)

Offline Mężczyzna wlochaty

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 27.02.2012
    • bikestats
« 18 Mar 2012, 01:03 »
A ja od kilku lat stosuje prostą, tanią i szybką metodę. CYTRYNA ! Przecinam na pół i smaruje tarze tak żeby z niej kapało. Następnie wsiadamy i jedziemy :)
Przez pierwszych kilka kilometrów piszczy jak pks ale później przestaje i hamuje jak... jak porządny hamulec

Offline Mężczyzna Freud

« 18 Mar 2012, 09:52 »
Spróbuję. Niestety na drugim dzień na trasie skuteczność hamowania znowu zmalała do minimum.
Widać to moje gotowanie musiało odtłuścić tylko wierzchnią warstwę?
Jak cytryna nie pomoże to niestety, ale będę musiał chyba kupić nowe klocki.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Mar 2012, 14:59 »
A jesteś pewien, że nie ciekną Ci zaciski? Takie nawracające zatłuszczenie klocków to typowy objaw. Odkręć zaciski od ramy, wyczyść i lekko naciskaj klamkę obserwując czy nie wycieka coś od tłoczków. Wbrew pozorom zabrudzić tarcze wcale nie jest tak łatwo.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Freud

« 18 Mar 2012, 16:31 »
Nie jestem pewien i właśnie jest to pierwsza rzecz jaką miałem na myśli wczoraj do sprawdzenia.
Tylko gdyby ciekły to pewnie ciśnienie w klamce spadałoby chyba, prawda?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum