Autor Wątek: Odtłuszczanie tarcz i klocków  (Przeczytany 3320 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Odtłuszczanie tarcz i klocków
« 18 Mar 2012, 17:24 »
No okejL jak sprawdzić czy tłoczki nie przeciekają?
Zacisnąc bez klocków nie mogę - ponoć potrafią się zakleszczyć.
Z klockami to ja je zaciskałem dziś w trakcie jazdy dość często i nie widzę, żeby cokolwiek było "mokre". Nic się podejrzanie nie świeci.

Za wąsko aby palca tam wcisnąć.

Są jakieś skuteczne sposoby sprawdzania szczelności?

Wyczyścić klocki i zaciski zwykłą szmatką, sprawdzić czy nie ma przecieków, założyć z powrotem. Znaleźć solidny i dosyć długi zjazd, najlepiej w terenie, kilka razy zjechać hamując mocno i gotowe.
To nie takie proste - nie znam w Łodzi solidnego i długiego zjazdu :lol:
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Mar 2012, 18:35 »
Z klockami nie sprawdzisz. Wyciągnij je i włóż między tłoczki coś wąskiego. Jeśli będziesz się ostrożnie obchodził z klamką to nawet bez niczego można to sprawdzić ale jest o tyle gorzej, że nie możesz użyć dużej siły.
Moje hamulce miały tak samo na jesień. Wymieniałem klocki, czyściłem zaciski i dopiero jak się wkurzyłem i zrobiłem solidne badanie to się okazało. Wyciek od tłoczków. Bardzo delikatny, na tyle małe, że klamka tak bardzo nie zmiękła, ale na tyle duży, że klocki były ciągle tłuste.  Mam takiego grubego imbusa, jak włożyć go między tłoczki to nie zasłania widoku. Mocne wciśnięcie klamki powodowało wyciek płynu.

Oczywiście podstawa to  odkręceni zacisku bo inaczej to średnio dobry widok tak jest :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Freud

« 18 Mar 2012, 18:41 »
Dzięki.
Zrobię tak na kolejny weekend jak się okaże, że nadal moje odtłuszczenie nie dało rady.
Odtłuściłem teraz innym sposobem: tarczę i klocki potraktowałem środkiem do czyszczenia silników za 8 zł.

Przejechałem się przecznicę. Hamowanie na początku słabe - klocki i tarcza musiały się osuszyć.
Potem zaczęły hamować jak brzytwa.
Wytarłem też do sucha wnętrze hamulca. Jak na weekend kolejny nadal nie będzie skuteczności hamowania to zrobię tak jak mówisz.

Furman: co wtedy zrobiłeś? Wymieniłeś cały hamulec?
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2012, 19:12 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wlochaty

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 27.02.2012
    • bikestats
« 18 Mar 2012, 18:44 »
Żeby odczuć ubytek oleju na klamce to musiało by wypłynąć go trochę a do zabrudzenia tarczy wystarczy ze klocek jest wilgotny od oleju.

Offline Mężczyzna furman

« 18 Mar 2012, 18:55 »
Nie wymieniałem, dałem do serwisu, kwestia wymianu uszczelek.

Offline Mężczyzna Freud

« 18 Mar 2012, 19:12 »
Nie wymieniałem, dałem do serwisu, kwestia wymianu uszczelek.
Duży miałeś przebieg?

Offline Mężczyzna furman

« 18 Mar 2012, 19:37 »
Przebieg może nie jakoś specjalnie duży ale dostały w tyłek solidnie. W sezonach 2006-2009 jeździłem na nich maratony MTB. 
Dla sprzętu takie imprezy to rzeźnia. W latach 2010-2011 były w mojej zimówce więc wcale nie miały lepiej. Generalnie zadowolony jestem z tego sprzętu.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 18 Mar 2012, 19:47 »
Jak miałem cieknące zaciski to te wycieki były takie małe, że w ciągu pół roku nie było żadnych problemów z brakiem oleju itd. Klocki zatłuszczały się po kilkunastu dniach i za cholere nie kumałem o co chodzi. Wyjmij klocki, wyczyść zacisk z wszystkich syfów a potem włóż kawałek papieru między klocki a cylinderki. Nawet minimalna ilość oleju zostawi ślad na papierku po paru hamowaniach.

Offline Mężczyzna Freud

« 18 Mar 2012, 19:51 »
Kunu - ale mówisz, że ten papierek zostawić czy w warunkach domowych naciskać klamkę i później wyciągnąć?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 18 Mar 2012, 22:25 »
Jeszcze co do odtłuszczania klocków. Nie wiem, czy można tak zrobić z organicznymi, ale na metaliczne działa potrzymanie ich w płomieniu palnika. Później odrobinę papierem ściernym wyczyścić z produktów spalania i po sprawie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 19 Mar 2012, 07:08 »
Możesz go zostawić na jakąś przejażdżkę, tak zaraz przecież się nie spali. A jeżeli coś będzie ciekło to na papierku będzie widać. Co do oczyszczania płomieniami itd to wszelkie takie metody działają powierzchniowo a olej niestety wnika w klocek jak w gąbkę także poprawa jest chwilowa.

Offline Mężczyzna Freud

« 28 Mar 2012, 19:15 »
Okej - pomogło jedno: wymiana klocków na nowe :P

Ja mam klocki żywiczne i ponoć żywiczne nie tak łatwo odtłuścić o ile jest to w ogóle możliwe.
Przy metalicznych ponoć jest o wiele łatwiej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum