Autor Wątek: Kraków - Sandomierz - Kraków 318 km  (Przeczytany 2839 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Niestety korba nie będzie wyglądała tak pięknie bez dokładnie takich samych :( Mam nadzieję, że nie będzie trzeba kupować całego kompletu... :-\
Naprawdę robi Ci poważną różnicę czy kupisz cztery śruby czy tylko jedną, jeśli komplet kosztuje kilka złotych?

http://allegro.pl/listing.php/search?string=%C5%9Bruby&category=16439&order=p

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
O ile komplet nie będzie kosztował 30-40 zł nie będzie robiło różnicy ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
To może byś kliknął w ten link, który podałem, zamiast spekulować?

Oczywiście, że klikałem ;) Wolałbym jednak kupić w sklepie stacjonarnym jeśli będą w przystępnej cenie zamiast dopłacać za przesyłkę i czekać aż zostaną dostarczone.

Skoro są uniwersalne to chyba przejdę się do piwnicy, pewnie mam takie w drugim rowerze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
No, nie do końca, tu nie chodzi o napięcie powierzchniowe, ale ciśnienie osmotyczne
Iwo - dzięki za linka. Wiedziałem, że gdzieś dzwonią... :icon_confused:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tak w skrócie o napojach:

Hipertoniki (napoje hipertoniczne)
Charakteryzują się zwiększoną zawartością energetyczną. Stosowane na ogół po wysiłku w celu uzupełnienia bądź zwiększenia zasobów energetycznych organizmu. Używane często przez osoby o szybkiej przemianie materii w celu zwiększenia masy mięśniowej. Hipertoniki, jak soki czy słodkie napoje, są zbyt bogate w energię i nie zapewniają dobrego nawodnienia organizmu w trakcie i zaraz po wysiłku.

Izotoniki (napoje izotoniczne)
Mają na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów utraconych przez organizm wraz z potem. Odpowiednio zbilansowany poziom elektrolitów, związków mineralnych i węglowodanów oraz ciśnienie osmotyczne, odpowiadające ciśnieniu panującemu w płynach ustrojowych człowieka, pozwala na szybkie ugaszenie pragnienia i uzupełnienie utraconych mikroelementów. Napoje izotoniczne stosuje się przed, w trakcie oraz bezpośrednio po treningu. Izotoniki nie są napojami energetyzującymi - mają mało cukru i nie są gazowane. Są niezbędne dla uprawiających wytrzymałościowe dyscypliny sportowe, takie jak kolarstwo i biegi długodystansowe.

Hipotoniki (napoje hipotoniczne)
Charakteryzują się niższą zawartość energetyczną. Mniejsze stężenie soli mineralnych i węglowodanów powoduje, że w tej postaci wchłaniają się znacznie szybciej niż w przypadku innych roztworów. Dlatego napoje hipotoniczne używane są w krótkich przerwach między intensywnym wysiłkiem fizycznym (np. zawody, mecz, trening interwałowy). W ten sposób nie tylko uzupełniają traconą energię, lecz również utrzymują stały poziom elektrolitów we krwi opóźniając objawy zmęczenia. Można je również spożywać codziennie w trakcie normalnie wykonywanych czynności.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
nie parkowałem koło Ciebie innym Sportsterem?

Mój rower to Sportster, ale na mieście parkuję innym moim, bo się boję, że znienacka kto inny tego Scotta parkować zacznie ;)

Widywałem go w połowie zeszłego roku, z beztrosko zostawioną lampką Cateye na kierownicy ;)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Trzeba było chociaż przetrzeć szkiełko aparatu, takie mdłe te zdjęcia, bo pewnie zatłuszczona cała szybka :P

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:10 Gallicjanin »

W temacie śrubek wyjaśniło się i udało się rozwiązać problem.

1. Okazuje się, że śrubki z koby Alivio nie są kompatybilne ze śrubkami Sante (do korby szosowej są krótsze).

2. Przejechałem się do sklepu rowerowego. Gość kazał zaprowadzić się do roweru, popatrzył się i stwierdził, że mają tylko po takie 50 zł (bardzo lekkie). Nawet nie próbował mi ich wciskać :) Powiedział mi, żebym poszedł do serwisu.
Tam facet pyta się jaką mam korbę:
- Sante - odpowiadam
- Saint
- Sante
- Saint
- Saint jest górska, ta jest szosowa

Dostałem co potrzebowałem, nawet nic za nią nie chciał.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
UWAGA!!! Fotografom-purystom zalecam wyłączenie wyświetlania obrazów. Zdjęcia wykonane telefonem komórkowym SE k800i.

Zdjęcia wyłączyły się same :)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum