Autor Wątek: Bagażnik w rowerze szosowym - problem z mocowaniem  (Przeczytany 6155 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Niedawno zakupiłem okazyjnie za 10 zł bagażnik na 26", podobny do tego na zdjęciu. Chciałem zamontować go do mojego roweru szosowego żeby używać go na dłuższe wypady. Niestety rama nie posiada oczek do montażu. Podobny problem występuje przy górnym mocowaniu - dostęp do mocowania hamulca jest słaby, a bagażnik tak zamocowany byłby ustawiony pod dziwnym kątem.

Górne mocowanie można rozwiązać poprzez przykręcenie równolegle dwóch blaszek.

Na dole konieczne będzie zastosowanie adaptera lub obejmy. Niestety w przypadku tego drugiego bagażnik będzie znacznie podniesiony względem koła, czego wolałbym uniknąć.

Co sądzicie o takich rozwiązaniach:

http://www.szumgum.com/alternatywny-uchwyt-tylnego-bagaznika-do-roweru-z-hamulcem-tarczowym.html

Mocowanie nie przekręcałoby się?

http://www.szumgum.com/alternatywny-uchwyt-tylnego-bagaznika-sportarsenal059.html

http://www.szumgum.com/alternatywny-uchwyt-przedniego-bagaznika.html

Liczę na Waszą pomoc! :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Mam takie szpeja, jak chcesz to mogę Ci pożyczyć co byś sobie mógł sprawdzić czy podejdzie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Obejmy do rur hydraulicznych. Stosuje je sporo osób. W tym kiedyś ja. Na forum pokazywał zdjęcia swojego Focusa Transatlantyk z takim patentem, poszukaj.

A swoją drogą, po cóż CI w szosówce bagażnik? Saddlebaga sobie załóż i po kłopocie...

Mam takie szpeja, jak chcesz to mogę Ci pożyczyć co byś sobie mógł sprawdzić czy podejdzie.

Dziękuję, chyba zdecyduję się skorzystać. W razie czego dam jeszcze znać.

Obejmy do rur hydraulicznych. Stosuje je sporo osób. W tym kiedyś ja. Na forum pokazywał zdjęcia swojego Focusa Transatlantyk z takim patentem, poszukaj.

A swoją drogą, po cóż CI w szosówce bagażnik? Saddlebaga sobie załóż i po kłopocie...

Widziałem już rozwiązanie z obejmami ale jak dla mnie jest zbyt mało eleganckie. Bagażnik jest ponad 10 cm nad kołem :icon_confused:

Tu link dla potomności: https://picasaweb.google.com/113408461134809910453/Focus?authkey=Gv1sRgCOzCmaeMzvPrsQE&gsessionid=Uj0HD3dvXK9Y7Tcg2Ph11A#5572823599490861602

Bagażnik kupiłem bo był lekki i TANI. Zaleta jest też taka, że nie muszę szyć kilka toreb w zależności od gabarytów bagażu (w tym momencie lista bagażowa jeszcze się krystalizuje). Jeśli okaże się, że torba będzie korzystniejsza, to z pewnością w przyszłości jeszcze sobie taką sprawię.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Z tego co czytam planujesz minimalny bagaż,dlatego sądzę że bagażnik mógłbyś powiesić na tym:

Może nawet dół i górę.Na Alpinbike są dostępne różne warianty adapterów.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Obejmy będę zakładał tylko w ostateczności, nie ma z nimi możliwości założenia bagażnika w taki sposób żeby nie wisiał ponad 10 cm nad kołem.

Używał ktoś z Was może adapterów na zacisk koła? Trzymają są stabilne i nie przekręcają się?

Offline Mężczyzna Kamcio

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 09.11.2011

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Worek, ale to jest bagażnik na przód :) Na tył to ciężko go zmieścić..

bagażnik mógłbyś powiesić na tym: ... Może nawet dół i górę.
Osobiście na dole bym nie ryzykował, to jest miękka blacha, po obciążeniu czymkolwiek po prostu się wygnie i śruba mocująca będzie ryła po ramie.
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2012, 09:52 pajak_gdynia »
Trole są samotnikami i unikają słońca.

To czy jest na przód czy na tył chyba nie ma wielkiego znaczenia. Na potwierdzenie zdjęcie roweru założonym bagażnikiem (jedyna różnica to brak mocowania na lampkę):

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
jest taka różnica, że musisz przymocować jeszcze do górnych widełek, nie masz dedykowanych otworów w bagażniku.
Ja dziś przymocowałem za pomocą sposobu transatlantyka do swojej szosy, ale ja mam bagażnik o regulowanej wysokości. Czy tak, czy siak, dostosowując go przed laty do MTB, poodginalem delikatnie te blaszki, dzięki czemu muszą być w pozycji 28", a nie 26", co powoduje tę 10cm szparę między oponą a bagażnikiem.
Wrzucę zdjęcia niedługo. Całość kosztowała mnie 12zł z dodatkowymi nakrętkami, na w razie czego.
No i bagażnik przed laty, 19 zł :D A przejechał tysiące kilometrów ;D Z "full house" obciążeniem.  :)

Na górnych widełkach założę dwie blaszki i do nich przykręcę pałąk. Tutaj problemów nie widzę.

Tak poza tym dziś kupiłem takie obejmy i doszedłem do wniosku, że nie wygląda to aż tak tragicznie jak na początku mi się zdawało :) Użycie adaptera obniżyłoby bagażnik o góra 3 cm. Zysk byłby taki, że zdejmowanie bagażnika byłoby łatwiejsze ale za to potencjalnie istniej możliwość, że adapter będzie się przekręcał. Szkoda ryzykować 40 zł.

W przeciwieństwie do Transatlantyka blaszkę z otworem bagażnika wsadziłem do środka obejmy. Odniosłem wrażenie, że tak jest sztywniej (nie miałem jednak czasu dokładnie sprawdzić).

Kolejna różnica jest taka, że moje obejmy niestety nie mają na sobie gumy i będę musiał we własnym zakresie przytwierdzić do nich kawałki dętki. Butapren chyba się nie nada...

Offline Mężczyzna oszej

Hej - każdy ma swój patent. Ja między obejmy włożyłem tylko górne mocowanie. Dolne jest na zewnątrz, jak u transatlantyka. Poza tym użyłem 4 takich samych obejm. Były "fabrycznie" z gumami - 2,80 za sztukę.
Powodzenia!

Mój patent jest inny bo mam inny bagażnik ;) Skoro używasz czterech obejm to znaczy, że u góry masz dwa pręty, które przykręca się po bokach widełek. U mnie jest jeden pręt, który powinienem teoretycznie przykręcać tam gdzie hamulec. Niestety w przypadku mojego roweru chyba kolidowałoby to z hamulcem, jego śrubą i do tego kąt nachylenia bagażnika byłby spory.

Powinno wyglądać to tak:

U mnie konieczne będzie wycięcie odpowiednich blaszek i zrobienie otworów. Wiele więcej tu wymyślić raczej się już nie da.

Offline Mężczyzna oszej

Bo tak jak napisał pajak_gdynia, Twój bagażnik jest przedni. Weź też pod uwagę, że bagaznik z jednym prętem na górze nie jest stabilny na boki. Kombinujesz jak koń pod górę, mam nadzieję, że chociaż Ci się ziści ta konstrukcja ;)

Planuję bać maksymalnie koło 7 kg, więc jeden pręt powinien wystarczyć (taką przynajmniej mam nadzieję ;))

prowizorycznie:

tak mniej więcej będzie ustawiony:

Całość sprawia wrażenie wystarczająco sztywnego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum