Autor Wątek: Bagażnik w rowerze szosowym - problem z mocowaniem  (Przeczytany 6154 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wygląda okropnie - możesz jechać  ;)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
A jak w rowerze szosowym sprawdziłoby się proste rozwiązanie, oczywiście przy założeniu minimalizowania bagażu: przedni bagażnik na widelcu i zestaw przednich sakw? Na pewno rozkład ciężaru byłby bardziej proporcjonalny jak na dość delikatną konstrukcję. Na tylnej osi większość ciężaru kolarza, na przedniej reszta plus bagaż.  Czy taka jazda jest z pewnych względów utrudniona, bo z praktycznego punktu widzenia takie rozwiązanie wydaje się całkiem logiczne i uwalnia  od kłopotów z brakiem otworów montażowych z tyłu?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Wydaje mi się, że rozkład ciężaru dawno wyczaili konstruktorzy i "skonsumowali" to spostrzeżenie. W moim rowerze przednie koło ma o 4 szprychy mniej i zaplot na słoneczko. Delikatne jest.
Poza tym jakoś mi to wizualnie nie pasuje :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
a nie lepiej tradycyjny patent zwykły duży bagażnik i pręty stabilizujące pod zacisk sztycy? Bujanie się bagażnika to niefajna sprawa ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zwykły bagażnik na tył jest lepszym rozwiązaniem pod sakwy. Lekkie bagażniki tylne są długie ale wąskie, więc nie sprawdzą się przy przewożeniu worka. Do tego nawet najlżejszy tytanowy Tubus waży tylko 30g mniej od mojego i nie ma miejsca na lampkę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ty tam o ulocka to "prowizorycznie" przymocowaleś ;D? Nie no, dla mnie to to wygląda beznadziejnie, a pisaleś o średniej estetyce u transatlantyka.

Z racji krótkiego tylnego trójkąta możesz mieć problem z ustawieniem sakw tak, abyś nie obcierał butem. Z resztą, nie wiem też, jakie masz sakwy. Jeśli nie zrozumiałem, to pewnie masz worek, przy tym ustawieniu musisz mocno go przytroczyć, inaczej wraz z bujaniem bagażnika (tu nawet nie ma możliwości nie-bujania), będzie bujał się cały worek, a do tego będzie Ci się zsuwał między nogi. Z tym bagażnikiem to już naprawdę, lepiej trzeba było iść na przód! :D
W innym temacie bodajże Wilk pisał o tym, że jeden pręt na górnym mocowaniu to beznadziejny patent.
No ale rób co chcesz. To Twój rower  :lol:

Tu moje zdjęcia, niestety zrobione przed tym, jak wczoraj umyłem rower, więc Ci, co mają estetyczny światopogląd, niech lepiej nie patrzą;)
1 - Tył roweru:

2 - Dolne mocowanie

3 - Górne mocowanie

Górne pręty są trochę pogięte, bo nie miałem flexa, żeby przyciąć tak, by nie kolidowały z platformą bagażnika, pod tym kątem wyglądają na wygięte na oko, przy patrzeniu na przestrzał już jest trochę lepiej - wyglądają na podobnie wygięte :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Wybacz Worek ale na moje to też wygląda beznadziejnie i będzie się bujało. Nawet jeśli weźmiesz"tylko" 7kg. Pojedynczy pręt na górze to słaby pomysł.  Poza tym platforma nie jest poziomo...

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
[...] nie muszę szyć kilka toreb w zależności od gabarytów bagażu (w tym momencie lista bagażowa jeszcze się krystalizuje).

Takie torby zazwyczaj mają rolowane zamknięcie, więc spokojnie się dopasuje rozmiarem do bagażu.
Tylko nie wiem jakby to się sprawdzało przy obciążeniu 7kg, ale odnośnie tego patentu na bagażnik mam podobne odczucia co rafalb.

Ty tam o ulocka to "prowizorycznie" przymocowaleś ;D? Nie no, dla mnie to to wygląda beznadziejnie, a pisaleś o średniej estetyce u transatlantyka.

Z racji krótkiego tylnego trójkąta możesz mieć problem z ustawieniem sakw tak, abyś nie obcierał butem. Z resztą, nie wiem też, jakie masz sakwy. Jeśli nie zrozumiałem, to pewnie masz worek, przy tym ustawieniu musisz mocno go przytroczyć, inaczej wraz z bujaniem bagażnika (tu nawet nie ma możliwości nie-bujania), będzie bujał się cały worek, a do tego będzie Ci się zsuwał między nogi. Z tym bagażnikiem to już naprawdę, lepiej trzeba było iść na przód! :D
W innym temacie bodajże Wilk pisał o tym, że jeden pręt na górnym mocowaniu to beznadziejny patent.
No ale rób co chcesz. To Twój rower  :lol:

Gdyby były adaptery byłoby pewnie ładniej ;) U Ciebie muszę przyznać wygląda nieźle, nawet mimo sporej szpary nad kołem.

Postaram się w miarę szybko zamontować bagażnik w wersji ostatecznej, bo widzę, że wzbudza spore emocje :D

Prowizoryczne mocowanie było zrobione przy użyciu blaszki, kawałka drewna i śrubokrętu (chwilowo nie było wiertarki w domu żeby przewiercić drugą blaszkę). U-lock po prostu sobie wisiał.

Moje sakwy to Mainstream MSX ale do tego roweru nie będę ich zakładał, w tym momencie stawiam na worek.

Wilk narzekał na jeden pręt ale z tego co pamiętam on jeździł ze sporo większym bagażem.

Wybacz Worek ale na moje to też wygląda beznadziejnie i będzie się bujało. Nawet jeśli weźmiesz"tylko" 7kg. Pojedynczy pręt na górze to słaby pomysł.  Poza tym platforma nie jest poziomo...

Zamontuję, zobaczę co z tego wyjdzie. Bardziej obawiam się jedynie o stabilność blaszek (czy nie będą chciały się poruszać na boki, konieczne będzie ich mocne dokręcenie).
Worek już mam więc będzie można testować bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Platformę mogę jeszcze ustawić bliżej poziomu poprzez dogięcie pręta.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

Wiesz, czy aż tak ze sporo większym bagażem.. ?
Ja na 3 tyg do Rumunii zabrałem 2x6kg + karimata w worku i jakieś tam drobnostki, więc powiedzmy, 13kg.

Na jednym pręcie może Ci się ruszać sam pręt względem bagaznika, chyba, że go przyspawasz, to pozbędziesz się częściowo problemu! Wtedy zostaje kwestia bujania, obrotu względem ramy, ale jak to odpowiednio przymocujesz, to "zostanie" Ci "tylko" kwestia elastyczności materiału pręta, podejrzewam, że zbrojeniowy to on nie jest :D
Ale może faktycznie się uda.
Myślę, że nikt nie mówi, tak naprawdę, że Twój pomysł jest do d.., raczej każdy chce jak najlepiej dla Ciebie, Twojego bagażu, jeśli zrobisz to tak jak chcesz i będzie działać, to spoko, tylko jedyne pytanie, jakie mi się nasuwa - czy to co robisz jest warte zachodu.
Gdybyś miał taki bagażnik jak ja, mógłbyś go obniżyć o ok 6cm, ja, niestety, jak pisałem wcześniej, dostosowując go do MTB powyginałem element "regulujący", i teraz za nic nie chciał się naprostować.
Ale jak rozumiem, bagażnika już nie chcesz zmieniać :)
Jak to mawiał mój prowadzący, jak nie wiesz, jak coś zrobić, zrób to tak jak potrafisz, a potem dostosuj do tego, co musisz zrobić :)

Wiesz, czy aż tak ze sporo większym bagażem.. ?

Nie mogę w tym momencie odnaleźć, ale nie kojarzę żeby kiedykolwiek na dłuższych wypadach schodził poniżej 10 kg ;)

Na jednym pręcie może Ci się ruszać sam pręt względem bagażnika, chyba, że go przyspawasz, to pozbędziesz się częściowo problemu! Wtedy zostaje kwestia bujania, obrotu względem ramy, ale jak to odpowiednio przymocujesz, to "zostanie" Ci "tylko" kwestia elastyczności materiału pręta, podejrzewam, że zbrojeniowy to on nie jest :D
Ale może faktycznie się uda.

Pręt względem bagażnika nie będzie się ruszał. Właściwie to nie jest pręt a mocna blacha, w której płaszczyzna jest równoległa względem ziemi - co zapewnia dużą sztywność boczną. Dodatkowo jest ona wsunięta w szynę i przykręcana dwiema śrubami, całość jest dużo bardziej sztywna niż w przypadku luźno osadzonego cylindrycznego pręta.
Igor Kovse jeździł z tym samym bagażnikiem po Tadżykistanie, więc konstrukcja jest raczej sprawdzona.

Odwiedziłem kolejny raz piwnicę. Tym razem już wyposażony w klucze nasadowe dzięki czemu udało mi się wysunąć maksymalnie górny pałąk. Z przymiarek wynika, że platforma będzie ustawiona w odpowiednim poziomie - nachylenie będzie już całkiem nieznaczne.

Skorzystam chyba z Twojego rozwiązania i wykorzystam trzecią (albo jeszcze jedną) obejmę zamiast blaszek. Wcześniej wydawało mi się, że między widełkami będzie za ciasno i nie będzie dało się w ten sposób przykręcić, ale okazuje się, że jest chyba inaczej.
Powinno być gotowe jutro lub w sobotę :)

Do Rumunii jechałeś na MTB czy szosie ???

Offline Mężczyzna oszej

MTB, ale z tamtym "badziewnym" bagażnikiem.
A Wilk jeździł z jednym prętem bodajże na szosie, to tam nie sądzę, żeby brał więcej nić 10 kg, ale nie będę się wypowiadał za samego Wilka :)
Mi też się wydawało, że się nie zmieszczą, ale weszło i nawet nie dotykają siebie :)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Postaram się w miarę szybko zamontować bagażnik w wersji ostatecznej, bo widzę, że wzbudza spore emocje
Klasyczny przykład ukaranej pychy :D
Wygląd i tę elegancję to bym Ci odpuścił, ale jeden pręt budzi mój stanowczy sprzeciw :D

Klasyczny przykład ukaranej pychy :D
? ;D

Wygląd i tę elegancję to bym Ci odpuścił, ale jeden pręt budzi mój stanowczy sprzeciw :D
I tak będzie pięknie :)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Ale czy mocno?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: