Autor Wątek: Bagażnik w rowerze szosowym - problem z mocowaniem  (Przeczytany 6165 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Przy jeździe na wprost :) Jak ktoś ostro bierze zakręty, lepiej żeby też miał obejmy :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Ja bym jednak obejmy sugerował, jeden bagażnik złapałem u góry na zipach i mi pękły jak dwa widelce (mocno wystawały do tyłu) na niego założyłem :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Odświeżam temat, bagażnik w moim rowerze przeszedł pierwszy poważniejszy test. Wbrew wyrażanym przez niektórych w wątku obawom, górne mocowanie jest bardzo sztywne. Na razie co prawda z bardzo małym obciążeniem w postaci plecaka z niewielka ilością rzeczy ale jednak.

Wcześniej przejechałem z poniższym workiem kawałek ale ze względu na dokręcenie zbyt miękkim śrubokrętem, który akurat był pod ręką, dolne obejmy "zjechały". Do póki jeszcze się trzymały jechało się nie najgorzej.

Tak prezentuje się z prawie pełnym ekwipunkiem (namiot, śpiwór, alumata, ubrania... itp., często używane rzeczy wylądują na kierownicy).

Wszystkim uczestniczącym w dyskusji i udzielającym rad zarówno przydatnych, jak i nieprzydatnych, dziękuję! ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ja jadąc na zlot zmieniłem dolne mocowanie - po prostu przełozyłem przez otwory szpilkę szybkozamykacza i zacinąłem, mam dosyć grube dolne mocowanie, więc musiałem użyć szpilki z MTB, przeszło test spokojnie po tych kamolach i zjeździe tym nieszczęsnym czerwonym rowerowym, nic się nie urwało :P I na dole było sztywniej. Obciążenie na 2-3 dni, więc w sumie takie samo jak i na tydzień, i ile tam komu leży, w tym m. in. u-lock, którego wziąłem, bo jechałem prosto z zajęć..no i jeansy :lol: Najprawdopodobniej zostanę przy tym mocowaniu, między dolne mocowaine a nakrętkę i dźwignię zamykacza wcisnąłem dodatkowo podkładkę, wszystko działało jak należy. Choć i tak na wszelki wypadek wziąłem te obejmy :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Na moje to nachylenie bagażnika jest jednak sporawe. Wolałbym platformę bardziej w poziomie.

oszej świetny patent, chyba spróbuję zobaczyć czy dałoby się i u mnie tak założyć.

Na moje to nachylenie bagażnika jest jednak sporawe. Wolałbym platformę bardziej w poziomie.
Na moje też :P Również bym wolał. Jakoś da się z tym żyć, na razie nawet poza wyglądem nie odczuwam negatywnych skutków.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Endriunh

• Na forum od: 16.02.2012
Widze ze zrobiles zdjecie swojej pszczolki wraz z odwlokiem :D w takim razie wyprobuj go w jakims plenerze i zapylaj drogi nasze Polskie
Swoja droga jaka trzeba miec sile aby wcisnac tam wszystko to co mi sie miesci na dwie sakwy crosso 60l. :P

Odkopuje. Obejmy wiecznie mnie denerwowały (miałem pewnie trochę za duże), do tego bagażnik był za wysoko - powodowało to, że platforma ustawiała się krzywo.

Kupiłem w Presto w promocji adaptery pod hamulce tarczowe:

Z minusów: Okazało się, że śruby są za krótkie jeśli chcę używać adapterów Crosso.
Z plusów: prosty montaż, solidna budowa, większy tonaż niż w przypadku innych.

Pytanie: czy tylko mi z ich powodu skrzypi zacisk koła?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Pozwolę sobie odgrzać kotleta... Kombinuję, jakby tu do szosy bagażnik zamocować... Póki co ma olbrzymią podsiodłówkę, ale to rozwiązanie - jeśli chodzi o wygodę użytkowania - jest daleko z tyłu za porządnymi sakwami. Oczywiście w temacie milion rozwiązań, każe zilustrowane zdjęciem, a zdjęć już nie ma, chyba same znikły po czasie :D W każdym razie jakoś bardziej do mnie mocowania na ośkę koła przemawiają...

Używa ktoś adapterów Sport Arsenal nr 059? Jak rozumiem, jedyne, czego będę potrzebował, to nieco dłuższa ośka, np wyjęta z MTB?
http://sklep.sportprofit.pl/pl_PL/p/Akcesoria-do-bagaznika-Sport-Arsenal-art.059/6195

Czy warto jednak dołożyć do adapterów tubusa?
http://www.bikeman.pl/adapter-tubus-z-zaciskiem,3,17904,4282

Nie ukrywam, ze cena porażająca... Czy też ta ośka jakaś super mocna jest, a zwykła nie da rady? Chyba, że w ogóle zrezygnuję z mocowania na oś i postawię na zaciski...

Worek zrealizowałeś mocowanie na adapterach SA pod tarczówki? Trochę tego nie potrafię sobie wyobrazić - mógłbyś wrzucić zdjęcia?

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Plus adapterów Tubusa to przesunięcie sakw do tyłu. Przy krótszych tylnych widełkach nawet 1 cm może mieć znaczenie. Bez nich ocierałbym piętami o sakwy. Używam tych adapterów z bagażnikiem Fly i jedyny minus, poza ceną, to trudniejsza wymiana dętki. Ostatnio, w nocy i ulewne niezbyt łatwo szedł mi montaż osi, a przez moje gapiostwo musiałem robić to dwa razy. 
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Rolf

To istotnie może być problemem. Buty r.45, a tylny trójkat króciutki... Ciekawe, czy dało by radę z Fly'em tubusa i sakwami Back Roller City - ale dopóki nie przymierzę, to się nie dowiem.

A jeśli chodzi o montaż bagażnika z dołu na zaciski - czy nie zbliża to jeszcze bardziej bagażnika do przodu?

Używam właśnie takiego zestawu bagażnika z  sakwami i mam trochę luzu, ale mój rozmiar buta jest mniej "kajakowy", noszę 41  ;)

Offline Mężczyzna Rolf

A do jakiego roweru i ile tego luzu? Bo teoretycznie but 45 jest o 2,5 cm dłuższy od 41. Buty spd? Ja mam dokładnie taką ramę:
http://velo.pl/czesci/ramy/accent/apex
rozmiar 560 - ale niestety tylny trójkąt jest w każdym rozmiarze ten sam... W każdym razie tylne koło jest bardzo zbliżone do ramy, chyba bliżej już być nie mogło :) Szkoda, że nie zwracałem na tego typu sprawy uwagi przy zakupie ramy. Czy zamocowałeś bagażnik "normalnie", czy też nie masz mocowań i coś wykombinowałeś?

Rower to Canyon Endurace Al w rozmiarze S. Długość rurek łańcuchowych to 415mm, to 10mm więcej niż u Ciebie. Fly mocowany na oś Tubusa z adapterami, ale nie tymi z zestawu z ośką, tylko dłuższymi. W poprzednim rowerze, Meridzie Speeder, wystarczyły standardowe adaptery, ale tam tylny trójkąt był dłuższy. Górne mocowanie zamontowane pod śrubę tylnego hamulca. Buty szosowe Shimano, ale rozmiar wyższe niż normalnie, bo 42.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum