Autor Wątek: Wybór korby  (Przeczytany 1595 razy)

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Wybór korby
« 19 Mar 2012, 19:11 »
Stoję przed przymusem wyboru korby, dotychczas na korbie 48/38/28 Suntour 99% czasu jeździłem na zębatce 38, teraz nie wiem czy zostać przy takiej korbie czy spróbować korby 42/32/22 i jeździć na największej zębatce ( w końcu różnica niewielka) Wiem, że nikt mi autorytarnie nie powie co będzie dla mnie lepsze ale może ktoś podzieli się obserwacją różnic. Chcę kupić korbę z wymiennymi tarczami i celuję w Alivio, czy poleci ktoś coś lepszego w podobnej cenie ??
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Wybór korby
« 19 Mar 2012, 19:20 »
Z własnego doświadczenia wiem, że 44 zęby to czasem za mało. Jeśli będziesz używał średniej tarczy z przodu to będziesz musiał jeździć na wyższym biegu z tyłu - co oznacza większe zużycie. W przypadku gdy będziesz używał największej przekos może okazać się zbyt duży gdy będziesz wrzucał z tyłu niski bieg.

Najlepiej przeprowadź sobie symulacje:
http://analyticcycling.com/GearCadenceSpeed_Page.html

Jeśli chcesz mogę podesłać plik arkusza calc/excel, w którym można zobaczyć jakie przełożenia otrzyma się po zamontowaniu różnych kaset i korb.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 6 Mar 2014, 20:30 »
Żeby nie zaśmiecać odkopuję.

Obecna korba 46/36/26 mocno irytuje z powodu konieczności wachlowania przednią przerzutką. Kompakt byłby prawdopodobnie jeszcze gorszy. W związku z tym dalej szukam czegoś w stylu 52/42/30 lub 50/39/30.

Proszę o opinie czy taka korba ma sens:
http://allegro.pl/korba-mtb-gorska-fsa-omega-dl-ramion-175-mm-i4016891964.html#tabsAnchor

Piszą, że do MTB (błąd?). Z tego co widzę brakuje śrubki i zaślepki. Da się to dokupić?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

blondas

• Gość
« 6 Mar 2014, 21:05 »
Obecna korba 46/36/26 mocno irytuje z powodu konieczności wachlowania przednią przerzutką. Kompakt byłby prawdopodobnie jeszcze gorszy. W związku z tym dalej szukam czegoś w stylu 52/42/30 lub 50/39/30.

Proszę o opinie czy taka korba ma sens:
http://allegro.pl/korba-mtb-gorska-fsa-omega-dl-ramion-175-mm-i4016891964.html#tabsAnchor

Piszą, że do MTB (błąd?). Z tego co widzę brakuje śrubki i zaślepki. Da się to dokupić?
Worek, ale w tym czego dalej szukasz zawiera się kompakt, a jednocześnie uważasz go za jeszcze gorszy wybór  :o

Linkowana korba to mtb raczej nie jest, chyba że ktoś ma stalowe lydy.

« 6 Mar 2014, 21:22 »
Problem w tym, że muszę ruszać z blatu 36, a gdy się rozpędzę zmieniać na 46. Z kompaktem problem będzie jeszcze większy. Mając młynek 42 lub 39 praktycznie nigdy nie musiałem zmieniać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum