Autor Wątek: Krzywy widelec  (Przeczytany 1398 razy)

Online Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Krzywy widelec
« 21 Mar 2012, 01:25 »
Podczas składania koła okazało się, że sztywny widelec w moim rowerze jest skrzywiony. Skrzywienie jest tak małe, że nie widać go gołym okiem, sprawę odkryłem dopiero badając odległość koło - wideł przy centrowaniu. Nie zaliczyłem żadnego wypadku w czasie którego mogło dojść do jego skrzywienie, nie zauważyłem również żadnego pęknięcia na nim.

Miał ktoś może podobne doświadczenia? Gdybym zdobył pewność, że skrzywienie nie powstało na skutek uszkodzenia materiału, to bym się nie przejmował, wsadził z powrotem i jeździł. Zapewne można to prześwietlić, tylko gdzie? Znalazłem człowieka który to robi, ale cena nie powala: http://www.cykloza.pl/news.php?readmore=341  ::) A może dogadać się z ludźmi z katedry zajmującej się wytrzymałością materiałów na Politechnice w Krakowie/AGH? Albo zrobić to u mechanika samochodowego/na złomowisku za niewielkie pieniądze, nie przekraczające ceny nowego ;) ?

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: Krzywy widelec
« 21 Mar 2012, 08:44 »
Przy takiej cenie to bardziej się opłaca samemu kupić coś takiego:
http://allegro.pl/defektoskop-ultradzwiekowy-przenosny-ct-1-i2218129554.html (nowe kosztują zapewne znacznie więcej)
lub dogadać się tak jak powiedziałeś z kimś na Polibudzie lub AGH. Zakład blacharstwa samochodowego też powinien być dobry.
Ciekaw jestem co gość rozumie przez punkt bo jak rozmiar głowicy jest dla niego punktem to cena sprawdzenia całego widelca poszła by w tysiące :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Online Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 21 Mar 2012, 10:36 »
Punktem dla tamtego jest kawałek o wymiarach 7 cm x 7 cm. Czyli w cenie 5-8 nowych widelców mógłbym sprawdzić stary ;)

Offline Mężczyzna Zakrzak

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 09.03.2012
« 21 Mar 2012, 10:42 »
to się koleś "ceni"  :o

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 21 Mar 2012, 11:31 »
Być może taki wyjechał z fabryki (?) ;)
Jeśli chciałbym mieć pewność to wymontowałbym go całego, wyczyścił i dokładnie obejrzał czy nie ma jakiś rys/pęknięć, a w szczególności drobnych struktur wskazujących na zmęczenie materiału. Taka struktura jak wysuszona, spękana ziemia - tylko w skali mikro. Na lakierze również powinno być widać taką strukturę.

Złamał mi się jeden stalowy i jeden aluminiowy wideł. Obydwa nie strzeliły jak zapałki, tylko były widoczne oznaki że coś się dzieje. Rower stawał się wiotki, nie było sztywności itd.
Gwarancji nie daję, ale myślę że jeśli jesteś w miarę zżyty z rowerem to wyczułbyś jak by coś się działo.

Jako ciekawostkę powiem że mi wideł stalowy wygiął się tuż poniżej piwotów w stronę do przodu :) dlaczego ? -albo od skoków, albo od katowania przedniego hamulca (linka ciągnąca canti do mostku). Kolejny nowy założony też zaczął wyginać się w tym samym miejscu:)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 21 Mar 2012, 16:00 »
Jakiego rzędu jest to odchyłka? 1mm? 10mm? 0,1mm?

Online Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 21 Mar 2012, 23:39 »
Po nacentrowaniu koła na innym, dobrym widelcu i po założeniu do obecnego zmierzyłem, że obręcz jest przesunięta o 3 mm. Całość widelca wygląda dobrze, zero pęknięć, więc chyba moje początkowe obawy były mocno przesadzone. Sprawę na razie oleję, może spróbuję go ręcznie naprostować jak znajdę chwilę. Jak się coś skiepści z czasem, to będę myślał.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Mar 2012, 23:41 »
Kiedyś jak miałem stalowy rower to miałem wypadek, że skrzywił się tak widelec, że koło się nie obracało. Widelec został zawieziony do zakładu autonaprawczego i go na cacy wyprostowali. :)

Offline Mężczyzna Zakrzak

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 09.03.2012
« 21 Mar 2012, 23:42 »
Po nacentrowaniu koła na innym, dobrym widelcu i po założeniu do obecnego zmierzyłem, że obręcz jest przesunięta o 3 mm. Całość widelca wygląda dobrze, zero pęknięć, więc chyba moje początkowe obawy były mocno przesadzone. Sprawę na razie oleję, może spróbuję go ręcznie naprostować jak znajdę chwilę. Jak się coś skiepści z czasem, to będę myślał.

ej! jak potrzebujesz coś na 1' do koła 28'' to mam reynoldsa, na pewno sprzedam go za mniej niż kosztuje nóweczka ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum