Autor Wątek: hamulce avid sd7  (Przeczytany 1625 razy)

Offline Mężczyzna klimek02

• klimek
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.01.2012
hamulce avid sd7
« 21 Mar 2012, 10:38 »
Czy ma ktoś może tego v-breaka i chciałby podzielić się opinią, ewentualnie czy macie coś innego do polecenia??

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: hamulce avid sd7
« 21 Mar 2012, 11:34 »
Ogólnie hamulce Avid cieszą się dobrymi opiniami.
Co prawda ich nie posiadam więc nie mogę się dokładniej na ich temat wypowiadać ale zaznaczę, że chciałbym mieć w rowerze Avid BB7 :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 21 Mar 2012, 11:39 »
Ja używałem w skradzionym mi kiedyś rowerze - na zwykłych klamkach - owszem, działało, ale naprawdę dużą różnice poczułem, gdy kupiłem lepsze klamki. FR5 + SD7 to już przyzwoity komplecik. Zero awaryjności, dobre klocki, naprawdę duża sztywność i niewielka waga. W skrócie  - naprawdę przyzwoite heble. Na allegro zawsze były dziwnie tanie. Ja swoje kupiłem w cykloturze, dziś jest promo na SD5. Promocja taka, że wychodzi tyle, co i na allegro :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 21 Mar 2012, 18:41 »
A czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego wyróżnia się tylny i przedni SD7 natomiast SD5 jest tylko jeden? Czym różni się tylny SD7 od przedniego?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 21 Mar 2012, 18:53 »
Nie wiem, jak jest w SD, ale w przypadku shorty różnica sprowadza się do zamiany miejscami klocków (ze względu na kierunkowość). Poza koniecznością zamiany sprężyn napinających (ale to już specyfika konstrukcji konkretnego modelu canti, tutaj nie ma prawa mieć miejsca).
Wracam do jeżdżenia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 21 Mar 2012, 19:52 »
Czy ma ktoś może tego v-breaka i chciałby podzielić się opinią, ewentualnie czy macie coś innego do polecenia??
mam model SD Ti - bardzo podobny geometrią do SD7, ale lżejszy poprzez tytanowe elementy
bardzo fajne hamulce - skuteczne, proste w ustawieniu, przejechane kilometry nie mają wpływu na jakość hamowania (w porównaniu z np pierwszymi pantografami Sh czy Avida) - wg mnie godne polecenia

@Popiel - zacisk BB7 mam do pogonienia jeśli chcesz ;)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 21 Mar 2012, 20:14 »
@Popiel - zacisk BB7 mam do pogonienia jeśli chcesz
Robisz mi smaka ale niestety chwilowo nie skorzystam choć kusi i nęci ;)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 21 Mar 2012, 20:17 »
Mam SD7 na tylnim kole. Zastąpił uszkodzony Deore. Jak go kupowałem to trochę nie podobało mi się to że ramiona bardziej wystają poza ramę (w Deore są ustawione bardziej równolegle, w SD7 przypominają V), ale chciałem się przekonać czy rzeczywiście jest taki fajny jak piszą. Mogę powiedzieć, że to był dobry wybór. Na przednim kole mam nadal Deore, więc mam porównanie. SD7 jest bardziej sztywny i wymaga mniejszej siły nacisku. Działa delikatniej niż przedni pomimo dłuższego pancerza. Niestety pracuje z klamką Deore, bo takie już miałem i lubię klamki na trzy palce, a SD7 takich nie oferuje. Podejrzewam że z dedykowanymi klamkami działanie jest jeszcze lepsze.
Jeżdżę aby jeść.

Offline salvamea

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.05.2011
« 17 Lip 2015, 23:59 »
Minęło sporo czasu ale...napiszę. Do "starego" roweru zakupiłem SD7+ dedykowane klamki do nich. Taka konfiguracja to najlepsze co można zrobić chcąc mieć pewne, mocne V-ki. Rower sprzedałem znajomemu 2 lata temu i wskoczyłem na tarcze mimo iż nie chciałem. Powstała jakaś mania na hamulce tarczowe, moja rama (tak jak większość nowych rowerów) jest przystosowana tylko pod tarcze a mi brakuje skuteczności, prostoty i lekkości SD7. Gdybym tylko mógł to wsadziłbym je ponownie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum