Autor Wątek: Urwana końcówka wentyla  (Przeczytany 3568 razy)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
Urwana końcówka wentyla
« 21 Mar 2012, 14:58 »
Wentyl Presta, podczas pompowania oderwała się jego końcówka. Czy istnieje możliwość wymiany samego wentyla, czy muszę zmienić całą dętkę?

I od razu spytam, czy istnieje jakiś 'delikatny' sposób pompowania opon przy tego typu wentylach? Może jakaś pompka specjalna czy coś?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Odp: Urwana końcówka wentyla
« 21 Mar 2012, 15:13 »
Mi zawsze wystarczało trzymanie pompki drugą ręką  ::) Tzn prawą pompuję, a lewą łapię za oponę i pompkę i trzymam, żeby za bardzo się nie ruszała.

Offline Mężczyzna zizu

« 21 Mar 2012, 15:25 »
Tak też pompowałem. Pewnie za mocno docisnąłem, potem się pompka zblokowała w wentylu i po zawodach.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 22 Mar 2012, 05:35 »
Delikatny sposób to założenie adaptera i pompowanie kompresorem na stacji.
Drugi delikatny - kupienie pompki nożnej, bardziej stacjonarnej. Nie szarpiesz przy pompowaniu wentyla.
Jak masz dętkę Continentala to masz wymienny zawór. Nie wiem jak w Schwalbe. Ale w reszcie nie spotkałem się. I nawet powiem szczerze chciałem wyrzucać dętkę Continentala, bo nie wiedziałem skąd mi delikatnie ucieka powietrze - okazało się, że zawór jest wykręcalny, i przy odkręcaniu kapturka, żeby dompompować, odkręciłem troszkę zawór :) Co powodowało ubytek ciśnienia :)

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 22 Mar 2012, 07:19 »
Schwalbe też robi wymienne i pasują nawzajem z tymi od Contiego:) Co do innych firm to również nie spotkałem się. Co do delikatnego pompowania to zawsze używam redukcji do standardu samochodowego i używam pompki z taką końcówką, wtedy ta wrażliwa część jest osłonięta i nic jej nie grozi. Pompowanie presty bezspośrednio potrafi być upierdliwe i grozi pokrzywieniem wentyla ale o tym już wiesz :)

Offline Mężczyzna zizu

« 22 Mar 2012, 07:27 »
Kupiłem 2 dętki Krossa, mają bardzo długi wentyl - nie wiem czy to wyjdzie na plus czy minus. Szkoda, że nie wiedziałem o tym, że Schwalbe mają wymienne bo bym się wstrzymał z zakupem i zamówił z internetu. No ale trudno :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Mar 2012, 07:29 »
O jakich dętkach Continentalach piszecie?
Używam odp kilku lat i nie spotkałem się od dawna z wykrecanym wentylem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna oszej

« 22 Mar 2012, 08:24 »
Ja piszę o Continentalu do szosy - zawór Presta
o  taka o:
http://rower-sport.pl/pl_PL/p/Detka-CONTINENTAL-28-szosowa-700x1825C-Presta-60mm./112
W "normalnym" rowerze mam Schradera.
Kiedyś nawet, jak zamówiłem przednie koło Shimano, uwaliłem 2 zawory Presta (obręcz takowa była), wydałem 30 zł, zawory niewymienne.  Koło nówka, nieużywane. To co napiszę może było głupie, ale wziąłem wiertarkę w rękę i rozwierciłem otwór najmniejszym wiertłem, jakie dało radę, schrader wchodził bardzo ciasno. O dziwo, przejechałem na nim 2 wyprawy (łącznie ok 6tyg), a nawet więcej, biorąc pod uwagę lokalne wycieczki itp. Rozcentrowania pod dwóch latach nie było. Co się stało później - nie wiem... Ukradli :)

Tak ad zawory, uważałem, że Presta jest szczelniejsza. Ale jak kupiłem dętki Schwalbe do swojego normalnego roweru, cofam swoje słowa. Aktualnie po 6 miesiącach od ostatniego jeżdżenia tamtym rowerem, ciśnienie w miarę się trzyma, gdzie u mojej mamy, która ma Continentale, już jest w zasadzie flaczek :) Nie wspominam o CST i tego typu dętkach, tam zawór w ogóle nie trzyma...

wracając do mojego poprzedniego posta, palnąłem gafę z pompką nożną, chodziło mi o taką, najzwyklejszą stacjonarną :)
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2012, 12:54 oszej »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Mar 2012, 11:41 »
To co napiszę może było głupie

Niekoniecznie, ja w jakiejś relacji z wyjazdu "dookoła świata" spotkałem się z tym, że ludzie wyjeżdżając z Europy rozwiercali sobie otwory, żeby mieć pewność, że w razie czego uda im się kupić dętkę, bo presty dalej na wschód nie istnieją.

Edit: A nie, co ty właściwie zrobiłeś Oszej? Rozwierciłeś zawór, czy poszerzyłeś otwór w obręczy?

Offline Mężczyzna oszej

« 22 Mar 2012, 12:53 »
Poszerzyłem otwór w obręczy tak, żeby na styk wchodził Schrader :) Nie chciałem całkowicie rozwiercać, Schradera musiałem czasem pokręcić,żeby wszedł, taki był mój zamysł - jak najmniej ingerować w obręcz :) Ale na tyle, żebym mógł korzystać z "normalnych" dętek.
Teraz jak mam też szosówkę, nauczyłem się dmuchać w Prestę :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Mar 2012, 14:40 »
Też kiedyś rozwiercałem obręcz. Problemów w związku z przeróbką nie było.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 29 Mar 2012, 15:48 »
Znajomy nie mając pod ręką wiertarki wyciął w tym celu w obręczy brzeszczotem kwadratowy otwór o boku 1,5cm(a może i sporo więcej). Wyglądało to bardzo niebezpiecznie ale przejeździł tak xxxxkm i nic się złego nie stało. Obręcz stożkowa z logiem "Grand"(kiedyś Kross takie rowerki produkował).
Aha: obręcz wciąż jest ujeżdżana.

Tak więc wszystko się da.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 29 Mar 2012, 18:53 »
Też kiedyś rozwiercałem obręcz. Problemów w związku z przeróbką nie było.
Hehe,od 17 lat wszystkie obrecze tak traktowalem i zawsze przy pomocy tego samego, "komunistycznego" okraglego pilnika po dziadku:) Nigdy zadnych problemow z tak potraktowanymi rafkami nie bylo:)  Dopiero w Mavic XM 719mam taki duzy otwor +taka przejsciowka-redukcja na waski wentyl, fajny patent:)
Wherever I may roam

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 29 Mar 2012, 20:49 »
No mi też się zdażało rozwiercać. W jakiejś wąskiej szosówej obręczy bym się nie odważył ale w takiej do trekkinga to luzik :P DH19 już są fabrycznie takie poszerzone ale i tak używam teraz presty, człowieks się czuje bardziej pro:P Tak na serio to mi się wygodniej dętkę w oponie układa z węższym wentylem. Co do szczelności Schwalbe to ja nie podzielam zachwytów, nie wiem czemu ale z przodu mam od nowości Schwalbe i muszę tak co miesiąc dopompować powietrze. Wentyl już wymieniłem i dalej to samo. Natomiast zauważyłem, że bardzo się poprawia trzymanie powietrza od kiedy zalałem mleczkiem uszczelniającym tylną dętkę w ramach eksperymentu. Polecam to rozwiązanie, swoją drogą ostatnio złapałem dziurę to pobulgotało, trochę powietrza zeszło i się zatkało. Dopompowałem i trzyma ciśnienie. Na co komu ciężka wkładka antyprzebiciowa jak 30ml mleczka działa tak samo :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Mar 2012, 20:57 »
wolne wycieki powietrza to zazwyczaj dziadowska taśma na obręczy (jakieś 8zł za sztukę, majątek to nie jest).

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum