Autor Wątek: Gruzja / Azerbejdżan - 2 Tygodnie / Wakacje 2012  (Przeczytany 896 razy)

Offline Mężczyzna bzt

• Miasto:
  • Na forum od: 23.03.2012
Witam, poszukuję osób/osoby do 2-tygodniowej wyprawy na Kaukaz - planowo chciałbym zwiedzić Gruzję i Azerbejdżan, ale jestem otwarty na wszelkie zmiany/propozycje. Byłaby to moja debiutancka wyprawa. Planuję wcelować się w dobrą pogodę, a więc termin mi sprzyjający to wakacje, powakacje, a najlepiej sierpień.

• coś o sobie (przybliżony wiek, doświadczenie wyprawowe, adres www, etc)
25, brak doświadczenia wyprawowego - to będzie debiut

• planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie
Kaukaz, planowo Gruzja i Azerbejdżan - Tbilisi->Baku. Jestem otwarty na propozycje (nawet gruntownej) zmiany tej trasy.

• czas i miejsce planowanego startu i powrotu (lub informacja że jest się elastycznym)
Przylot do Tbilisi, wylot z Baku. Czas trwania to na pewno 2 tygodnie, termin to wakacje lub okołowakacje (ze względu na pogodę)

• planowany średni dystans dzienny
50-100 km

• rodzaje noclegów (na dziko/ kemping/ kwatery/ schroniska/ pensjonaty/ hotele/ etc...)
na dziko/namiot

• sposób wyżywienia (gotowanie we własnym zakresie/ B&B/ restasuracje/ etc.)
freestyle :) generalnie, lubię sobie dobrze pojeść i smakować kuchni regionalnych, więc restauracje wchodzą w grę. z drugiej strony domyślam się, że czasami tych restauracji może nie być, więc wtedy albo własne jedzenie albo asymilacja z ludnością lokalną

• priorytety/ sposób spędzania czasu (pochłanianie przestrzeni i widoków/ zwiedzanie miast/ poznawanie ludzi i kultury/ etc.)
widoki / poznawanie ludzi i kultury

• podejście do deszczu (jedziemy czy siedzimy na kwaterze/ namiocie?)
kwestia dogadania się, mi sam deszcz nie przeszkadza, więc przez pewien czas mogę jechać w deszczu

• preferowane drogi (główne czy lokalne? nawierzchnia dowolna czy tylko asfaltowa?)
posiadam rower typu cross, nawierzchnia dowolna

Pozdr.

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
Sierpień w Gruzji i Azerbejdżanie - to deszcz ci nie groźny. Raczej temperatura +40/45 stopni C. 

dystans: 50-100 km robisz w POlsce? w temp. +40 może byc problem, a w dwa tygodnie to raczej musisz 100, a nie 50 km dziennie robić. A i więcej .

B&B zapomnij. Knajpa raz na 3 dni. Jak masz szczęście.

Debiut, to może zacznij od Bałkanów, to dobre wprowadzenie do Kaukazu. I pozwoli zbudować ekipę na kolejny wypad dalej.

No i poszukaj, bo i inni tam się wybierają, już z lekkim doświadczeniem.
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Mężczyzna bzt

• Miasto:
  • Na forum od: 23.03.2012
magfa: Dzięki za porady!

Jestem w stanie zmienić rejon wyprawy, Bałkany jak najbardziej mi odpowiadają, tym bardziej na początek. Tbilisi->Baku to wg Google Maps najkrótszą drogą 561 km -- w dwa tygodnie trasą, wiadomo nie najbardziej optymalną, to powinno być < 100 km / dzień. Ten dystans robiłem już w pl. B&B/restauracje zaplanowane w większych miastach, tak żeby zasmakować lokalnej kuchni.

Przyjrzę się wątkom wyprawy na Bałkany i dam znać ich uczestnikom, jeśli termin będzie mi odpowiadać. Póki co, ten wątek jest jak najbardziej aktualny.

Offline Kobieta Justi

• Miasto: Whitehaven, The UK/ Bielsko-Biała
  • Na forum od: 08.07.2010
Witaj, udajemy się do Gruzji w terminie 14.07-29.07, z rowerami. Kilka dni temu zakupiliśmy  bilety na białoruską linie lotniczą Belavia, więc rozmyślić się już nie możemy ;), a raczej nie chcielibyśmy. Kilka lat temu odwiedziłam Gruzję, kraj to przepiękny, tym razem będę go podziwiać z siodełka:) Planu szczegółowego jeszcze nie mamy,jedynym pkt pewnym jest Gruzińska Droga Wojenna:), oj będzie sią działo...Jeśli nie zmienisz planów, to może uda się spotkać i wspólnie popedałować. Jedziemy w 5 , w tym 4 kobietki, (zaprawione w boju rowerowym:)). Pozdrawiam
Justyna

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum