Autor Wątek: Wolnobieg 9-rzędowy, czy ma sens?  (Przeczytany 5094 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Wolnobieg 9-rzędowy, czy ma sens?
« 25 Mar 2012, 21:58 »
Witam
Jest taki oto wynalazek
http://allegro.pl/wolnobieg-9-rzedowy-13-32-zeby-srebrny-sunrace-i2207917741.html
Czy warto się w to pakować?
Chciałbym stopniowo powymieniać większość części w rowerze i są właściwie dwie opcje na ten rok - koła albo napęd - cenowo wychodzi podobnie.
W tej chwili mam wolnobieg 7-rz i klamkomanetki Acera.
W przypadku zmany napędu kupiłbym wspomniany wolnobieg, korbę, łańcuch i manetki (Alivio, lub Deore, może SLX). Taki zestaw z przednią przerzutką (i tak muszę zmienić) to koszt ok 470 zł.
Komplet kół (polecane tu AlexRims'y DH19 i jakies piasty novateca lub Deore) to też ok 400zł.
Dodatkowo obecny napęd nadaje się do wymiany stąd moje ukierunkowanie w napęd a nie w koła (przy zmianie kół i tek reszta do wymiany oprócz manetek).
pzdr
qbab

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Wolnobieg 9-rzędowy, czy ma sens?
« 25 Mar 2012, 22:05 »
o ile ten wolnobieg wejdzie Ci na piastę, bo jest szerszy niż standardowe.

My home is where my bike is.

BogdanOl

• Gość
« 25 Mar 2012, 22:15 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:06 BogdanOl »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 25 Mar 2012, 22:44 »
Wolnobiegi z taką liczbą zębów są bardzo rzadkie, po jego zajechaniu może się okazać, że ciężko będzie znaleźć następny - jeżeli będziesz musiał pod niego zmodyfikować rower, to możesz mieć lipę. Ja kiedyś dużo się naszukałem, zanim znalazłem ósemkę - choć teraz widzę, że sporo ich jest na allegro.

Offline Mężczyzna qbab

« 26 Mar 2012, 07:59 »
To by musiało chyba oznaczać, że są różne piasty na wolnobieg. Muszę to wybadać.

Offline Mężczyzna qbab

« 26 Mar 2012, 08:02 »
Wolnobiegi z taką liczbą zębów są bardzo rzadkie, po jego zajechaniu może się okazać, że ciężko będzie znaleźć następny - jeżeli będziesz musiał pod niego zmodyfikować rower, to możesz mieć lipę. Ja kiedyś dużo się naszukałem, zanim znalazłem ósemkę - choć teraz widzę, że sporo ich jest na allegro.

Zakładam, że zanim zjadę tą kasetę to kupię nowe koła.
Z drugiej strony chyba kiedyś trzeba się w końcu przesiąść na 9-rzędów.
Skoro i tak mam napęd do zmiany to wydaje się to dobra okazja.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Mar 2012, 08:32 »
To by musiało chyba oznaczać, że są różne piasty na wolnobieg. Muszę to wybadać.
Może korpus być ten sam, ale już oś, konusy i podkładki przy szerszym wolnobiegu na bank takie same nie będą.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 26 Mar 2012, 14:47 »
9sp i 8 sp mają tą samą szerokość, większą o jeden rząd niż 7sp. Dla dobrego "wyważenia" koła trzeba przesunąć oś (przełożyć tulejkę), czasami warto przecentrować koło (albo się przyzwyczaić, że trochę krzywo).

Tylko faktycznie.. Gdzie jest ta "wyższość" 9sp nad 7sp? Bo już od wiiiieeeeelu lat słyszę o tym, że 7sp już "jest martwe" a 8sp umiera, ale bezproblemowo na allegro dostałem dokładnie taką jak chciałem kasetę 7sp (13-28: jeździ na ścigo-mieszczuchu), a 8sp mam w trekingu (i nie mam żadnych kompleksów z tym związanych)

Faktycznie.. Nagonka marketingowo-reklamowa działa :(
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna qbab

« 26 Mar 2012, 16:25 »
9sp i 8 sp mają tą samą szerokość, większą o jeden rząd niż 7sp. Dla dobrego "wyważenia" koła trzeba przesunąć oś (przełożyć tulejkę), czasami warto przecentrować koło (albo się przyzwyczaić, że trochę krzywo).

Tylko faktycznie.. Gdzie jest ta "wyższość" 9sp nad 7sp? Bo już od wiiiieeeeelu lat słyszę o tym, że 7sp już "jest martwe" a 8sp umiera, ale bezproblemowo na allegro dostałem dokładnie taką jak chciałem kasetę 7sp (13-28: jeździ na ścigo-mieszczuchu), a 8sp mam w trekingu (i nie mam żadnych kompleksów z tym związanych)

Faktycznie.. Nagonka marketingowo-reklamowa działa :(
No niby racja, ale dostać przyzwoite manetki na 7 rzędów jest juz dużo trudniej. Juz nawet Acera i Alivio coraz częściej jest tylko na 9-rzędów. Deore i wyższe już chyba nie występuja nawet na 8 rzędów.

Co do koła to rzeczywiście widzę, że w obecnej konfiguracji dodatkowy rząd nie zmieściłby się, chyba żeby dałoby się pozamieniać tulejki (po lewej stronie osi jest dużo miejsca (tulejka ma ok 1,5 cm) z tym że wtedy koło sie przesuwa bliżej widełek i na pewno nie będzie w osi roweru.

Sam juz nie wiem, ale z drugiej strony gdybym zapytał jakie kupic nowe koła to polecałbyś bardziej kasetę 7-rz czy 8,9-rz? Wiem że i tak mnie czeka zmiana kół ale chciałem z tym poczekać do przyszłego roku a zmiana napędu jest okazją do przejścia na bardziej dostępny 9-rz standard, tak przynajmniej myślałem.

pzdr.

BogdanOl

• Gość
« 26 Mar 2012, 20:43 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:06 BogdanOl »

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 26 Mar 2012, 20:45 »
No niby racja, ale dostać przyzwoite manetki na 7 rzędów jest juz dużo trudniej. Juz nawet Acera i Alivio coraz częściej jest tylko na 9-rzędów. Deore i wyższe już chyba nie występują nawet na 8 rzędów.
Deore, o ile masz na myśli "nowe Deore", czyli to od roku 2000 (wtedy jako M-510), gdy zastąpiło rewelacyjne STX RC (jeśli pamiętam, "stare" Deore z przełomu lat 80' i 90' było na 7b.), NIGDY nie było na 8, od razu na 9.
9b. wolnobiegu nie polecam, tym bardziej, że masz piastę z kasetą 7b., więc musiałbyś "przeciągnąć" koło na szprychach, żeby wyrównać różnicę w szerokości wolnobiegu 7b. i 8/9b...no chyba, że wolisz, aby obręcz/opona były niesymetryczne względem ramy, co pociąga za sobą także konieczność dość dziwnego ustawienia hamulców..
A co do tezy, że trudno kupić dobre manety na 7b./8b. to się nie zgodzę, co rusz na Allegro widzę nówki STX lub STX RC na 7b., często są LX, XT,lub nawet XTR - tu masz świetny przykład, nówki M-900C XTR (choć to akurat dość droga zabawa ;p )
http://allegro.pl/xtr-3-x-8-900-super-rarytas-jedyne-na-allegro-i2218562637.html
Polecam też e-bay, tam szpeja nowego lub w stanie idealnym, włącznie z kasetami zębatek, itp, jest mnóstwo, a o trwałości japońskiego sprzętu z lat 90' nie trzeba pisać, teraźniejsze wynalazki na 9 czy 10b. to nietrwały złom przy tym.
Sam "od Wujka Sama" ściągnąłem za małe pieniądze klamkomanetki XTR M910 (2 komplety nówek!), XT M-738 (oczywiście nówki) , a z Allegro STXRC MC-36 "Short stroke" (nówki) czy LX M-563/564 (używki)...kto szuka, ten znajdzie. A jak się nie chcesz bawić w szukanie, to i tak zestaw piasta z bębenkiem + kaseta choćby i Deore będzie lepsza, niż taki wolnobieg
Pozdrawiam
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna qbab

« 26 Mar 2012, 22:20 »
Po pierwsze nie lubie używek. Manetki może jeszcze ale kasety czy łańcucha bym raczej nie kupił.
Załóżmy przez chwile że zmieniam koła. Jaka piastę kupić, na 7 rzędów czy na 8,9 rzędów?
Na manetki nie planowałem wydać więcej niż 200 zł (raczej cos w okolicach 150-160).
Generalnie mam na ten sezon do wydania ok 500zł  a wolnobieg, korba i łańcuch są na pewno do wymiany. Od czego zacząć i w co zainwestować te kilkaset złotych?
pzdr

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 26 Mar 2012, 22:42 »
A dlaczego używki?? Kasetę 8b. LX kupisz NÓWKĘ CHOCIAŻBY TUTAJ:
http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_kaseta-cs-hg51-SHIMANO__P_53201253-53010001__PZTA_1__PD_53010913.html
http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-lx-hg-70-8-ka-11-28-xtrabike-i2176903757.html  -  ŚWIETNA 8-KA LX'a
http://allegro.pl/kaseta-lx-cs-hg70-8-rz-11-30-nowa-od-ss-fv-i2222805902.html
 - kolejna świetna 8'ka LX'a
http://allegro.pl/zestaw-shimano-lx-kaseta-cs-hg70-cn-hg50-11-30-8rz-i2209180269.html
- zestaw, choć do w/w kaset LX polecam łanćuchy np. HG-70/90 lub IG 71/IG90, są dużo trwalsze od ich odpowiedników na 9b., podobnie , jak kasety. No a jeśli chodzi o manetki,to też pisałem o nówkach, takich okazji ma Allegro/ebay jest naprawdę sporo... A jak nie chcesz kombinować, to tak, jak pisałem, zestaw np. kaseta Deore + łańcuch np. HG-73, korba Alivio na 9 lub Deore HII, kupione na necie, czy w najbliższym sklepie rowerowym, będą na pewno lepszym rozwiązaniem, niż wspomniany przez Ciebie wolnobieg 9b. Tylko wtedy wiążę się to z wymianą tylnej piasty:)
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 26 Mar 2012, 23:36 »
Załóżmy przez chwile że zmieniam koła. Jaka piastę kupić, na 7 rzędów czy na 8,9 rzędów?

Piastę kup na 8,9 rzędów. Wtedy możesz założyć kasetę 8-rzędową i zostawić na razie manetki 7 rzędowe. Jeden tryb będzie po prostu nieobsługiwany (do wyboru, największy lub najmniejszy). Jak będziesz miał kasę, a kaseta i łańcuch się zużyją to zmienisz sobie wszystko na 9 rzędów, albo dokupisz same manetki jeśli zdecydujesz się na 8 rzędów. Ja właśnie w ten sposób najpierw zmieniłem koło z wolnobiegiem (7 rz) na koło z piastą (8 rz) i długo jeździłem ze starymi manetkami, zanim założyłem 9 rzędów. W Sramach wszystko działało, jak jest z Shimano to niech się użytkownicy wypowiedzą, ale myślę, że podobnie.

Tak w ogóle to nie łapię tej Twojej kalkulacji. Jeśli kaseta-korba-łańcuch jest i tak do wymiany to na koła Ci już nie starczy. A jak kupisz koła to nie wymienisz napędu, a jak piszesz jest to konieczne? To jak w końcu? :)
Aby zmieścić się w budżecie masz dwie opcje:
1. Kupić kasetę (8 rz), łańcuch i korbę i przepleść koło na piastę pod kasetę (jak starczy kasy to kupić tylne koło).
2. Zakładając że korba najmniej się zużywa (i jest dość droga), zastanowić się czy jest konieczność jej wymiany (może wystarczy zmienić jeden tryb). Wtedy kupujesz koła z piastą pod kasetę, kasetę (8 rz) i łańcuch.
« Ostatnia zmiana: 26 Mar 2012, 23:44 gagarin »
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna qbab

« 27 Mar 2012, 08:23 »
A dlaczego używki?? Kasetę 8b. LX kupisz NÓWKĘ CHOCIAŻBY TUTAJ:
http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_kaseta-cs-hg51-SHIMANO__P_53201253-53010001__PZTA_1__PD_53010913.html
http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-lx-hg-70-8-ka-11-28-xtrabike-i2176903757.html  -  ŚWIETNA 8-KA LX'a
http://allegro.pl/kaseta-lx-cs-hg70-8-rz-11-30-nowa-od-ss-fv-i2222805902.html
 - kolejna świetna 8'ka LX'a
http://allegro.pl/zestaw-shimano-lx-kaseta-cs-hg70-cn-hg50-11-30-8rz-i2209180269.html
- zestaw, choć do w/w kaset LX polecam łanćuchy np. HG-70/90 lub IG 71/IG90, są dużo trwalsze od ich odpowiedników na 9b., podobnie , jak kasety. No a jeśli chodzi o manetki,to też pisałem o nówkach, takich okazji ma Allegro/ebay jest naprawdę sporo... A jak nie chcesz kombinować, to tak, jak pisałem, zestaw np. kaseta Deore + łańcuch np. HG-73, korba Alivio na 9 lub Deore HII, kupione na necie, czy w najbliższym sklepie rowerowym, będą na pewno lepszym rozwiązaniem, niż wspomniany przez Ciebie wolnobieg 9b. Tylko wtedy wiążę się to z wymianą tylnej piasty:)

Każde przejście na kasetę wiąże się ze zmianą koła (nie ma co przeplatać bo całe koło kosztowało 50 zł). Chciałem z tym poczekać jeszcze rok a zamiast tego przy zmiane napędu zmienić manetki na 9-rz. Założyłem że od razu na 9-rz bo chcę zmienić na coś co będzie dostępne przez kolejne 10 lat. Nie stać mnie na to żeby zminiać standard napędu co 2-3 lata.
A teraz druga kwestia, raczej juz teoretyczna, czy napęd 9-rz jest mniej trwały od 7,8-rz, czy jest to kolejny mit. Nie wydaje mi się żeby szerokość łańcucha miała jakis drastyczny wpływ na wytrzymałość o ile blaszki są tej samej grubości a sworznie tej samej średnicy. Może być jednak tak jak piszesz, że łańcuch w tej samej cenie na 8-rz i na 9-rz różni się jakością i zastosowanymi materiałami (bo na 9-rz łatwiej zawołać wyższą cenę za gorszy produkt).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum