Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 11:12
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Szetlandy 2012
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Szetlandy 2012 (Przeczytany 2335 razy)
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Szetlandy 2012
«
27 Mar 2012, 14:44 »
Właśnie zaczęłam planować mojć pierwszą wyparę. Za cel obrałam sobie Szetlandy - wysypy położone jakieś 150km od północnych wybrzeży "lądowej" Szkocji, natomiast odleglosc między portem w Aberdeen a Lerwick to okolo 340km
Postanowiłam wybrać się tam właśnie promem, przede wszystkim ze względu na cenę i łatwość przewiezienia roweru, bez koniecznosci jego skałdania i inncyh niedogodności związanych z przewożeniem roweru samolotem.
Trasę przejazdu, a co za tym idzie dlugość pobytu dopiero ustalam, mam jednak zaplanowany urlop na okres 18-22 czerwca do tego dochodzą dwa weekendy, tak więc czasu będzie myślę aż nadto. Wyspa, a właściwie archipelag wysp, nie jest zbyt duży, jednak chciałabym spędzić tam spokojne i mile wakacje, bez zbytniego pośpiechu i gnania. Początkowo zastanawiałam się nad połączenim tej wycieczki z odwiedzeniem Orkadów, jednak w takiej sytuacji musiałabym się jednak nieco spinać, żeby zaliczyc obie wyspy. Dlatego też postanowiłam podzielić te wyjazdy. Orkady są bliżej i dojazd na nie jest krótszy i łatwiejszy. Ponadto będzie to moja pierwsza wyprawa, do tego samotna, po nieco górzystym terenie, więc trudno mi określić jakie dystanse będę dziennie pokonywała. Chcę też trochę pozwiedzać (choć niewiele jest tam do zwiedzania) i podziwiać mijane krajobrazy.
Cóż to narazie tyle ode mnie, was chciałabym prosić o jakieś praktyczne porady dla samotnie podróżującej kobiety. Z tego co czytałam wyspy są bezpieczne i przyjazne cyklistom.
Jeżeli ktoś był lub slyszał jakieś opowieści o tych wyspach i może podzieliż się jakimiś spostrzeżeniami proszę pisac:)
Wszelkie porady i sugestie mile widziane.
Wątek ten będę stopniowo uzupełniać o, mam nadzieję przydatne informacje i linki, sprawozdania z moich przygotowań, a ostatecznie opis podróży i wrażenia z wyprawy;)
Cóż i na koniec trzymajcie kciuki za powodzenie tej wyprawy:)
Na początek może kilka użytecznych linków
Prom z Aberdeen na Szetlandy i Orkady
http://www.shetland-heritage.co.uk/
http://surprise.visitscotland.com/explore_scotland/shetland.aspx
http://visit.shetland.org/
«
Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2012, 10:11 Marta
»
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
magda
Miasto: Tröjmiasto
Na forum od: 19.12.2011
Odp: Szetlandy 2012
«
27 Mar 2012, 18:41 »
Wiadomość Marty nr 999: plan wyprawy
Fajno, też w tym roku wybieram się sama na pierwszą wyprawę, a może raczej w podróż, tylko trochu dłuższą i nie na wyspy
hindiana
Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
Na forum od: 04.09.2010
«
28 Mar 2012, 21:12 »
Marta, trzymam kciuki aby wszystko się jak najpomyślniej ułożyło. A gdzie będziesz spała? pod namiotem czy BB?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com
Marta
«
28 Mar 2012, 21:17 »
Zdecydowanie namiot;) Taniej i można nocować gdzie się chce;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
«
28 Mar 2012, 22:02 »
Fajny pomysł. Może jeszcze Owcze do kompletu :]
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
Marta
«
28 Mar 2012, 22:57 »
Nie to już niekoniecznie;) Zamiast Owczych to już bym wolała Islandię;) może za rok
Marta
«
18 Kwi 2012, 09:44 »
Do wyjazdu zostaly dwa miesiace, a ja przezywam rozterki, z jednej strony nie moge sie doczekac, a z drugiej czuje taka niepewnosc - jak to bedzie, i ze bede spala sama pod namiotem na jakims odludziu;)
Poza tym ostatnio przyszla mapa, ktora zamowilam i kilka broszurek o wyspach:)
magda
«
18 Kwi 2012, 10:19 »
Spoko Marta, ja wczoraj wpadłam w panikę że tylko dwie wypłaty a jeszcze conieco do kupienia mam
No ale nic to, będę jeść makaron z makaronem a pojadę!
Marta
«
18 Kwi 2012, 11:05 »
Mnie naszczescie zostala tylko do kupienia kuchenka:)
Poza tym zastanawiam sie jak rozegrac logistycznie te wyprawe:
Prom wyplywa o 19 z Aberdeen, nalezy byc w porcie 2 godziny przed odbiciem, nie wiem czy dotyczy to tylko samochodow czy wszsytkich pasazerow? Pociag z Edynburga jedzie 2.5h, biorac pod uwage ze jeszcze w piatek musze przyjsc do pracy, chociazby do 12 to i tak bede miala kuso z czasem:( Ale wtedy juz w sobote rano bylabym na miejscu:) gdybym natomiast chciala to wszytko zrobic na spokojnie i powoli i pojechac w sobote, to wszystko mi sie przesunie o 1 dzien i 1 dzien mniej czasu na zwiedzanie i podrozowanie;)
Musze to dokaldnie przemyslec, bo chcialabym kupic bilety na pociag, bo sa w dobrej cenie:)
oszej
Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 21.01.2011
«
18 Kwi 2012, 11:17 »
Najlepiej jakbyś napisała maila. Czasem gdzieś w regulaminie jest napisane. Ja z rowerem przybywałem na promy na godzine przed, choć na prom z Danii do Rostocku zdążyłem (zdążyliśmy) ledwo co, wielkich problemów nie było
Marta
«
18 Kwi 2012, 13:20 »
No tez mi sie wydaje ze to raczej o samochody chodzi, zeby mogli je ustawic - troche to trwa
Poza tym z tego co pamietam port jest w centrum miata niedaleko stacji:)
EASYRIDER77
Miasto: INOWROCŁAW
Na forum od: 27.07.2010
«
18 Kwi 2012, 13:28 »
Marta 2 miesiące przed wyprawą masz już "stracha"? O rety co będzie później...
Marta
«
18 Kwi 2012, 14:04 »
No moze nie "stracha", to raczej takie rozwazania przed zasneiciem
Spoko bedzie dobrze
mam nadzieje
Dusza
✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
Miasto: Opole
Na forum od: 23.02.2010
«
18 Kwi 2012, 14:10 »
Później już będzie tylko lepiej!
między szprychami
magda
«
18 Kwi 2012, 16:15 »
Cytat: Marta w 18 Kwi 2012, 11:05
Mnie naszczescie zostala tylko do kupienia kuchenka:)
Kuchenki też mi brakuje, choć nie mam zamiaru nic wymyślnego kupować. Najwięcej na bilety pójdzie. Cieszę się, że w majówkę wyjazd mam to się dowiem czy jeszcze czegoś mi nie brakuje
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów