Autor Wątek: but ociera o sakwę  (Przeczytany 11054 razy)

Offline Mężczyzna wlochaty

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 27.02.2012
    • bikestats
but ociera o sakwę
« 27 Mar 2012, 22:41 »
Hej. Mam problem. Na chwilę obecną mam sakwy kelly's (docelowo crosso). Rozmiar buta 46.
Tak jak widać na zdjęciu sakwa musi być przesunięta do tyłu żebym nie zahaczał butem.
Czy przy sakwach crosso będzie występował ten sam problem i czy owe sakwy da się tak przesunąć do tyły w razie problemu ?
pozdrower

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: but ociera o sakwę
« 27 Mar 2012, 22:57 »
Trudno coś doradzić
Może odrobine by pomógł bagażnik taki jak Tubus Ergo (z dodatkowym stelażem który obniża sakwy i troszke je cofa ale bagażniki tubusa i tak są krótkie więc to może nie wystarczyć.
Sakwy crosso są trochę pochylone ale to też może nie wystarczyć bo jednak na dole są mocowane blisko osi i jeszcze trochę do przodu roweru wystają.
Może rozważ sakwy MSX (lub Ortileb jak Cie stać), ich dolne mocowanie nie narzuca konieczności ustawania sakwy nad osią koła lecz powala ją cofnąć na tyle żeby plastikowy "język" dolnego mocowania zahaczył o bagażnik (mam nadziej że rozumiesz o co mi chodzi :) )

pzdr.

P.S.
Rama Accent Nordcapp ma o 1 cm dłuższy tylny widelec :)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 27 Mar 2012, 23:37 »
Crosso mają u dołu cofniętą ściankę, a te Twoje nie. Nie powinno być problemu. Mam but 44 i jeszcze jest sporo przestrzeni. Zobacz na zdjęciach jak to wygląda w praktyce.

https://lh6.googleusercontent.com/-YXt-AX9XH3s/ThIhStQZBXI/AAAAAAAAHE4/Nw5RnwCmzpI/s640/P6281001.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-9JcPdYERsXU/ThIij0VKvQI/AAAAAAAAG70/-QOXiE29Ahk/s640/P6301232.JPG
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 28 Mar 2012, 06:29 »
Crosso są też trochę węższe (na tym rysunku - chodzi mi o szerokość), stąd nie ma problemu z takim montażem. Co prawda mam Ortlieba, ale FourSeason, które moim zdaniem są połączeniem Crosso i Ortlieba też podeszły i to w szosówce, gdzie tylny trójkąt jest naprawdę, mega mały :) But 42,5, a miałem sporo miejsca :)
Poza tym też dużo zależy jak masz rozwiązany tył bagażnika, jak masz ramkę na sprężynie, to zobacz, czy za tą ramką masz jeszcze kolejny "przedział" na montaż haka sakwy. Jeśli nie masz - skracasz niestety ilość miejsca noga-sakwa. Rozwiązania, jeśli mimo wszystko będziesz haczył, są wtedy dwa - albo inny bagażnik (np Crosso), albo unicestwiasz ramkę i kliny na sprężynę :)  Nic strasznego :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 28 Mar 2012, 07:55 »
W Ortliebach z systemem QL-2 sakwa jest uchylna i z pewnością rozwiąże to Twój problem.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 28 Mar 2012, 07:57 »
Gdzieś mi się walają podobne kellysy (o ile ich jeszcze nie wywaliłem na śmietnik). Jak daleko bym ich nie odsuwał, nie kombinował z bagażnikiem też nie umiałem ich cofnąć na tyle, by nie haczyć piętą. Z Crosso za to żadnego problemu, mimo że wiszą bliżej, jak już wspomnieli inni, ścięta pod kątem ścianka robi miejsce na stopę.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Mar 2012, 07:59 »
Zawsze można znaleźć inny bagażnik, lub metodami ślusarskimi bagażnik przerobić tak, aby sakwa była cofnięta. To są proste sprawy.
Sakwy Crosso rzeczywiście mają skos uwzględniający pięty butów :D. Nie wolno tylko pomylić sakwy lewej i prawej - pomagają w tym odblaski, które mają być z tyłu sakwy.

Offline Mężczyzna wlochaty

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 27.02.2012
    • bikestats
« 28 Mar 2012, 08:46 »
Super, dzięki wam za odpowiedzi. W takim razie kupię crosso bez zastanawiania ;) A póki co jadę w Beskid Niski.
Pozdrower

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Mar 2012, 09:26 »
ja mam crosso, i jak je upcham mocno to czasem lekko zahaczę. ale but jakieś 45,5-46, więc mały nie jest :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 28 Mar 2012, 10:29 »
to teraz już wiem, dlaczego moje sakwy są z jednej strony ukośne :D myślałam, że po to, żeby odróżnić lewą od prawej, a tu proszę....żeby but się zmieścił :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

BogdanOl

• Gość
« 28 Mar 2012, 11:24 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:05 BogdanOl »

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Mar 2012, 13:34 »
Pomysłowy Dobromir zawsze sobie poradzi :D

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 28 Mar 2012, 18:16 »
ja przy nodze Twoich rozmiarów i crosso az za jakiś czas zachaczę jak palcami za bardzo pedałuję....
ale to tylko przy nienaturalnie dużym przesunięciu stopy ;)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Mar 2012, 21:14 »
Mam mocno wystające ramiona canti i o nie nie zahaczam (są bliżej niż sakwa), ale to zasługa geometrii ramy i krótkich korb (170).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 29 Mar 2012, 08:46 »
A moim zdanie m sakwy crosso mogły by mieć możliwość przęsuniecia ich w tył, do aktualnie u mnie muszę odchylać bagażnik do tyłu żeby nie zahaczały o piętę  buta o roz. 45.
Na bagażniku crosdo w sakwach dużych Dry jest możliwość zamocowania sakwy tylko w jednym położeniu nie stety.
Jeśli ktoś ma długie tylnie widły do nie powinno byc problemu z obcieraniem:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum