Autor Wątek: Jak dobrać suport i korby  (Przeczytany 4217 razy)

BogdanOl

• Gość
Jak dobrać suport i korby
« 28 Mar 2012, 18:51 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:12 BogdanOl »

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Jak dobrać suport i korby
« 28 Mar 2012, 18:56 »
wiele zależy od korb - każda korba ma dedykowaną długość/rząd długości osi i tym najlepiej się sugerować
korbę już masz czy kupisz nową?

Offline skolioza

« 28 Mar 2012, 20:40 »
Przerzutka 8-biegowa, bo brakowało mi na szybkości jednego biegu. Na pewno nie więcej. Zęby musiałbym policzyć, ale to później. Długość starej korby też mi pasowała, ale też nie pamiętam długości. Chyba 16 cm.
tu uważaj - różnica między 7s a 8s to przeważnie "gęstość" stopniowania ew zwiększenie zakresu w górę (przy systemie micro najmniejsza zębatka to 11T - możesz więc kupić lepiej zestopniowaną kasetę do 28T lub tak samo zestopniowaną z dodanym 32T) - chyba że miałeś starszy system kończący się na 12/13/14T

co do długości korb - najpopularniejsze to 170 i 175 Nie to jednak jest najważniejsze a geometria korb (modele różnią się od siebie gięciem ramion i osadzeniem zębatek) Proponuję zatem zaopatrz się najpierw w korbę a następnie do niej dobierz oś (w sumie kupując korbę w dobrym sklepie sprzedawca powinien dobrać od razu właściwą)

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 28 Mar 2012, 21:45 »
co do długości korb - najpopularniejsze to 170 i 175 Nie to jednak jest najważniejsze a geometria korb (modele różnią się od siebie gięciem ramion i osadzeniem zębatek) Proponuję zatem zaopatrz się najpierw w korbę a następnie do niej dobierz oś (w sumie kupując korbę w dobrym sklepie sprzedawca powinien dobrać od razu właściwą)
Dokładnie, choć znaczenie może mieć tu też rama, a właściwie dolne s-stay'e, w niektórych ramach np. Author'a są one tak mocno "poesowane", że wymagany jest dłuższy suport, niż normalnie, gdyż gdy w korbie masz np. największą tarczę 48T or more, to może ona nawet ocierać. Natomiast, jeśli masz proste dolne rury tylnego trójkąta, to nie ma problemu :)
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 30 Mar 2012, 12:59 »
Nie będzie problemów, obsłuży spokojnie nawet 7.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011

Offline skolioza

« 6 Kwi 2012, 21:13 »
ładnie :)

śrubką tzn tą która opiera się o hak? powinieneś wybrać takie ustawienie, w którym na największej zębatce górne kółko przerzutki jest możliwie blisko koronki ale o o nią nie ociera (oczywiście przy założeniu że przerzutka obsługuje taką ilość zębów ;))

Offline skolioza

« 6 Kwi 2012, 21:44 »
przesadzasz z tym zaciskiem - choć nie przeczę, spotkałem się z sytuacją gdzie zacisk nie utrzymał koła w poziomym i  gładkim haku
a co do przedniej przerzutki - łańcuch ociera o większą koronkę w korbie (na małej o średnią, na średniej o dużą) czy o prowadnicę przerzutki? to drugie może być wynikiem ustawienia osiowego względem tarcz bądź napięcia linki

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Kwi 2012, 21:51 »
I martwi mnie trzymanie tylnego koła przez zacisk. Mam wrażenie, że jest za słabe. Nie ma jak śruba z nakrętką 15 ;) W aluminiową ramę zacisk się wgryzie, a w stalową nie bardzo. No ale może będzie okej.
Miałem poprzednie koła na niedrążonych osiach i nakrętki to był zdecydowanie najgorszy punkt. Bardzo ciężko było dobrze ustawić koło w hakach, śrubki się luzowały na wertepach, trzeba było wozić dodatkowy klucz.
Co ci się wydaje za słabe z zacisku? Za lekko chodzi?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Kwi 2012, 22:13 »
Dlatego myślę, że jak coś z tym nie zrobię to wyrwę koło z uchwytu... Chodzi mi po głowie pomysł szerszych podkładek, żeby większa powierzchnia trzymania była, ale wtedy potrzebny będzie dłuższa śruba zacisku, a nie wiem czy takie są?
Obciążenie jest na osi piasty w miejscu w którym opiera się o haki ramy. Zacisk trzyma na zasadzie dociskania haków do przeciwnakrętek piasty, to nie na nim są obciążenia.

My home is where my bike is.

Offline skolioza

« 6 Kwi 2012, 22:27 »
Kwestia przerzutki wygląda na niedostatecznie precyzyjną regulację (ograniczniki, naciąg linki)

Offline skolioza

« 7 Kwi 2012, 10:48 »
W dół już nic nie mogę popuścić w każdym bądź razie. Nawet jak linkę wypnę i śrubkę L wykręcę ;)
za krótka oś?

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 3 Lip 2012, 14:22 »
Muszę zamontować krótsze korby i mam pytanie:
Czy jakoś znacząco odczuję różnicę jeśli przejdę ze 175 na 170 mm?

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 2 Sie 2012, 21:26 »
Dużo zależy od twojego wzrostu (a dokładniej to od długości nogi, zakładam jednak że masz ją dość przeciętną). Jeśli masz np. 190cm to 175 są już bardzo krótkie, a jak masz 160cm, to warto by się rozejrzeć nawet za krótszymi niż 170.
Ja mam 173cm i teoretycznie 170 i 175 są dla mnie jednakowo dobre, a przy 170 będę miał troszkę większą kadencję.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 25 Mar 2013, 20:43 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:24 Gallicjanin »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: