Autor Wątek: VDO MC 2.0 zastępuje MC 1.0  (Przeczytany 5450 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Odp: VDO MC 2.0 zastępuje MC 1.0
« 16 Mar 2013, 06:57 »
Na półce obok siebie leży MC 2.0 i MC 1.0 i ten stary po "obudzeniu"  pokazuje wynikającą ze zmiany ciśnienia różną wysokość w czasie gdy nowy trzyma wysokość bazową.
Faktycznie, czytałem to, ale jakoś nie utkwiło mi to w pamięci. W takim razie muszę przełożyć licznik z szuflady, którą otwieram kilka(naście) razy dziennie. :-D
Ale w takim razie o co chodzi z tą koniecznością wpięcia licznika w podstawkę? Czy wtedy nawet mimo braku ruchu pomiar i zmiany wysokości są kontynuowane?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline wokulsky

• Miasto:
  • Na forum od: 25.07.2012
« 16 Mar 2013, 08:43 »

Nie ma innej metody pomiarowej w żadnym liczniku (poza nawigacją gps), więc czego się spodziewałeś?
że bedzie dokladniejszy

Gadał dziad do obrazu  :lol:
To dokładnie tak samo jakbyś kupił malucha i był rozczarowany, że ten samochód nie pojedzie 250km/h
Nie przeczytałeś na jakiej zasadzie działa wysokościomierz barometryczny - i teraz masz pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.

To nie ja jestem dziwny, że odpowiadam wciąż na to samo pytanie tylko że wszyscy mi je wciąż zadaja mimo że już wielokrotnie odpowiedziałem. Ostatni raz:

Uważam, że za urządzenie wartość urządzenia jest przesadzona bo:
- altimetr nie jest tak dokładny jak oczekiwałem
- temperatura się nie zgadza
- dane są mniej czytelne niż na moim starym tanim liczniku.

Z tych trzech myślników tylko pierwszy podlega dyskusji, ale z tego co pisze Zbyszek duże różnice w wysokości w spoczynku nie są normalne i mogą wynikać z usterki mojego egzemplarza. Po drugie, Tak jak pisze Zbyszek na mc 1 i 2 ma duże rozbieżności co obala doktrynę o identyczności odczytów liczników barometrycznych. Nie wiem skąd w niektórych z was takie pogodzenie się z faktem, że każdy barometryczny tak ma i koniec. U Wilka się domyślam, on nie potrafi inaczej się wypowiedzieć niż w kontrze. 
Porównanie licznika do malucha nie pasuje zupełnie do tej sytuacji. Ja naprawdę Wilku jestem ogarnięty i względnie dobrze się zorientowałem przed zakupem i rozumiem zasade działania wysokościomierza, ale rozbieżności w moim przypadku są dla mnie zaskoczeniem. Dla ciebie normalne i dopuszczalne w tej cenie.. ok.

Jeśli ktoś dogłębnie szuka opinii o mc 2.0 to prędzej czy pózniej tutaj trafi. Istotne moim zdaniem uwagi  o moim egzemplarzu za 300 zł są powyżej. Oczywiście licznik ma też zalety i inne wady ale one zostały już mocno opisane na wcześniejszych stronach.

Ktoś z was potwierdza, że w spoczynku licznik nie aktualizuje wysokości? Bo u mnie tak nie jest jak w Zbyszka.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 16 Mar 2013, 09:29 »
Ale w takim razie o co chodzi z tą koniecznością wpięcia licznika w podstawkę? Czy wtedy nawet mimo braku ruchu pomiar i zmiany wysokości są kontynuowane?
Ja to rozumie tak, że mino braku obrotu koła ale np wstrząsów związanych z transportem będzie aktualizował wysokość.

Jednak skoryguję nieco to co pisałem wcześniej gdyż po nocnej drzemce wyniki wskazań są następujące:
MC 2.0 z 403 spadł na 397,
MC 1.0 z 470 spadł na 426
to i tak 2.0 wypada ciągle dobrze.
Temperaturę pokazują jednakową.
Jak zrobię test sumowania podjazdów to napiszę.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 16 Mar 2013, 09:43 »
Mój licznik pokazuje o 0,5⁰C  temperaturę inną co termometr pokojowy . Tylko nie wiem który jest dokładniejszy  :D .Taka różnica dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia . Zbyszek do czego porównujesz temperaturę.
 Co do wyrazistości wyświetlacza to chyba są to odczucia osobiste i kupując sprzęt godzisz się z tym albo szukasz innego . Upakowanie tylu danych na tak małym wyświetlaczu robi swoje . A ten sprzęt nie ma regulacji kontrastu jak twój stary . Jazda z ustawieniem  pod innym kątem może Ci to załatwi - spróbuj .
Wysokość sprawdzę oddzielnie i zostawiając na podstawce zamontowany.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline wokulsky

• Miasto:
  • Na forum od: 25.07.2012
« 16 Mar 2013, 22:43 »
- temperatura się nie zgadza
TOBIE się nie zgadza, bo jak widzisz w tym wątku ludzie mają inne zdanie.
[/quote]

Oczywiście że to MI się nie zgadza. Ty myślełeś, że o czyim liczniku ja cały czas piszę!  :D
Wg. mojego woda zamarza w +1 ale nie będę zdziwiony jeżeli twoje liczne testy temu zaprzeczą  ::)

Swoją drogą to może być ciekawy temat dla jakiegoś "rowerturu" żeby zrobili porównanie liczników pod kątem wysokościomierza. Chyba że to już było, a ja przegapiłem. :P

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 16 Mar 2013, 23:02 »
I jak żyć kiedy licznik przekłamuje o jeden stopięń?   ::)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 17 Mar 2013, 14:18 »
I jak żyć kiedy licznik przekłamuje o jeden stopięń?
Fakt, to jest problem ;D
Mam natomiast inną uwagę jeśli chodzi o wskazania licznika VDO MC 1.0 (bo taki posiadam). Wskazania chwilowego nachylenia (%podjazdu) jest bardzo często, delikatnie mówiąc, mało precyzyjny. Na niewielkich nachyleniach potrafi pokazywać dwucyfrowe nachylenie, a na naprawdę stromych podjazdach oscyluje w okolicy 3 - 5%. Funkcja ta w tym liczniku jest zupełnie orientacyjna i bardzo mało precyzyjna. Podczas silnego wiatru to już licznik pokazuje te dane "w cały świat". Ciekawe czy w nowym MC 2.0 też tak jest?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

« 17 Mar 2013, 14:22 »
Zbyszek do czego porównujesz temperaturę.
Do termometru pokojowego.

I jak żyć kiedy licznik przekłamuje o jeden stopięń?   ::)
;D
Da się żyć nawet ze świadomością, że Twój dom podczas nocy nagle "zapadł się" pod ziemię o kilka/kilkadziesiąt metrów. Irytowało mnie kiedyś, jak kupiłem MC1.0, że licznik zmienia wysokość i kalibrowałem licznik, co jak pisze Wilk nie jest kłopotliwe, ale dałem sobie z tym spokój bo istotniejsze jest wg mnie aby zliczał podjazdy i pokazywał chwilowe nachylenie a to pogoda nie jest już w stanie zmienić w znaczący sposób (chyba że mocno wieje).
Jak już było pisane wcześniej barometryczny pomiar wysokości ma swoje wady z którymi da się żyć  ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Mar 2013, 15:05 »
Marku, takie problemy są właśnie jak są nagłe zmiany ciśnienia (wiatr). Nic na to nie poradzisz ;)

Jak wiatru nie ma, to nie zauważyłem u siebie takich problemów o jakich wspomniałeś. Ani w 1.0 ani 2.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline ghostwrc

• Miasto: wroclaw
  • Na forum od: 27.03.2013
« 27 Mar 2013, 18:46 »
Witajcie mam duzy problem we wr :-[zesniu kupilem vdo mc 2.0 wl  (bezprzewodowy) od poczatku gubil sygnal mie pokazywal peedkosci. Po wymianie baterii sie poprawilo na tydzien. Gdy temp byla ok 0*C licznik padal po 2 km. Wrocilem na zime do sigmy kabelkowej zadnego problemu.

Wczoraj zakupilem nowe baterie i zalozylem w/w licznik i znow to samo.Oddalem go do reklamacji i zakupilem dzis vdo ml 2.0 RL ( wersja przewodowa) po zamontowaniu zrobilem 40 km i zadnego problemu. W domu zamontowalem pulsometr na kiero i jak jechalem do roboty znowu ten sam koszmar brak wyswielenia predkosci
W robocie poruszalem magnesem i sensorem i dalej nic . Po nastepnej probie ruszania magnesem i sensorem licznik znowu pokaxal predkosc dziny ten sprzet jutro jade do harfy ze wyminili na inny.

Macie jakies lekartwo na to ?

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 27 Mar 2013, 19:04 »
Witajcie mam duzy problem we wr :-[zesniu kupilem vdo mc 2.0 wl  (bezprzewodowy) od poczatku gubil sygnal mie pokazywal peedkosci. Po wymianie baterii sie poprawilo na tydzien. Gdy temp byla ok 0*C licznik padal po 2 km. Wrocilem na zime do sigmy kabelkowej zadnego problemu.

Wczoraj zakupilem nowe baterie i zalozylem w/w licznik i znow to samo.Oddalem go do reklamacji i zakupilem dzis vdo ml 2.0 RL ( wersja przewodowa) po zamontowaniu zrobilem 40 km i zadnego problemu. W domu zamontowalem pulsometr na kiero i jak jechalem do roboty znowu ten sam koszmar brak wyswielenia predkosci
W robocie poruszalem magnesem i sensorem i dalej nic . Po nastepnej probie ruszania magnesem i sensorem licznik znowu pokaxal predkosc dziny ten sprzet jutro jade do harfy ze wyminili na inny.

Macie jakies lekartwo na to ?
Niestety nic nie mogę merytorycznego odpowiedzieć, bo nie jestem specjalistą od liczników rowerowych VDO ale forma twojego postu woła o pomstę do nieba  :-[. Mój boże, a miki (aard) walczył kiedyś o poprawne używanie znaków interpunkcyjnych. :icon_confused:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline ghostwrc

• Miasto: wroclaw
  • Na forum od: 27.03.2013
« 27 Mar 2013, 19:13 »
Pisze z tel nie jest to takie proste...

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 27 Mar 2013, 19:34 »
Jest wystarczy trochę pokory w pisaniu . Jak mam problem to czekam aż będzie dostęp do komputera
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 28 Mar 2013, 07:54 »
Pisze z tel nie jest to takie proste...
Jeżeli nie umiesz obsługiwać klawiatury telefonu, to nie bierz się za tak skomplikowany licznik ;)
A serio to witaj na forum i pamiętaj, że tutaj bardzo dbamy o poprawną polszczyznę.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

« 28 Kwi 2013, 18:54 »
Była dzisiaj okazja aby porównać wskazania liczników VDO MC 1.0 i VDO MC 2.0. Razem z moją żoną zrobiliśmy pętlę "wokół komina" i wskazania były następujące:
VDO 1.0 dystans - 23,57km, przewyższenie - 306m, nachylenie średnie 3%, nachylenie max. 11%
VDO 2.0 dystans - 23,46km, przewyższenie - 322m,nachylenie średnie (wznios) 4%, nachylenie (wznios) max. 9%

Teoretycznie wskazania powinny być takie same. Być może różnice w sumie podjazdów wynikają z różnej czułości w zliczaniu na prawie płaskiej drodze ale dlaczego są różnice w nachyleniu max.? Na podjazdach jechaliśmy obok siebie więc warunki pomiarowe były takie same?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum