Autor Wątek: Wschodnia Polska - majówka w nieletnim towarzystwie  (Przeczytany 2912 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Fajnie, widzę, że połowa forum już była a druga będzie właśnie na majówkę ;) Zdaje się, że nawet jak się nie będziemy umawiać, to i tak na siebie wpadniemy :) Takczy siak, będę miał jakieś konkrety, to dam znać.

sarmata39

• Gość
Witam , jestem z Przemyśla i zamierzam właśnie przejechać się wzdłuż naszej wschodniej granicy , dlatego jeżeli ktoś ma zamiar rozpocząć trasę w Przemyślu to chętnie pokaże fajną drogę a przy okazji możliwość zwiedzenia na trasie fortyfikacji z I Wojny Światowej .

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
sarmato39, jadę w Bieszczady,będę nocował w Przemyślu, jeżeli możesz zasugerowac miejsce godne zwiedzania to bardzo proszę. pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline ewcia

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 31.01.2011
    • http://www.youtube.com/jedziearmata
ha  :D, z gagarinem też jedziemy w tamte strony na majówkę. W wakacje zrobiliśmy cześć ściany wschodniej http://www.bikemap.net/route/1473226#lat=53.77727410268&lng=21.041435&zoom=7&maptype=ts_terrain i teraz planujemy ciąg dalszy http://www.bikemap.net/route/1490799?133381470785875#lat=51.608718839454&lng=23.064905&zoom=7&maptype=ts_terrain. Fajnie byłoby spotkać na trasie kogoś z forum.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Szkoda, że mnie wtedy nie będzie.

Zerkając na trasę zauważyłem, ze omijacie bardzo fajne tereny jadąc wprost na Siemiatycze. Poza tym z Grabarki warto pojechać na przeprawę w Niemirowie

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
.. a że tak delikatnie spytam.. A promy to chodzą? Bo jak nie, to czeka was powrót do mostu kolejowego (jakbyś Yoshko nie pamiętał..)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Od czego są telefony?! :)

Z tym promem nigdy nie miałem problemów.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
W zeszłe lato pływał.
A gościu, który go obsługiwał miał niezłe pingle na tych, co rozpuścili fame, że prom nie działa.
Trzeba było tylko zadzwonić pod podany na nabrzeżu numer.
« Ostatnia zmiana: 7 Kwi 2012, 21:42 Karol »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Dokładnie :)
Jak z nim ostatnio gadałem, ze gmina ma zrobić w tym miejscu duży prom. :|

Znalazłem przed chwila takie ogłoszenie:

Wójt Gminy Mielnik informuje o zbędnych i zużytych składnikach majątku ruchomego przeznaczonych do sprzedaży:

prom w Niemirowie, rok budowy 1986
    prom w Mielniku, rok budowy 1986
    pontony przeprawowe PP64 sztuk 2, rok budowy nieznany
    pontony przeprawowe boczne PP64 sztuk 2, rok budowy nieznany
    pontony - pomosty stalowe, typ nieokreślony sztuk 2, rok budowy nieznany

źródło: http://www.mielnik.com.pl/home/290-informacja-o-zbednych-i-zuzytych-skladnikach-majatku-ruchomego

Szukam dalej:

Tytuł projektu: Bug - rajem dla turysty
Beneficjent: Gmina Drohiczyn
Partnerzy: Gmina Korczew, Gmina Sarnaki, Gmina Konstantynów, Gmina Mielnik, Gmina Siemiatycze, Gmina Perlejewo, Stowarzyszenie Gmin, Powiatów i Regionów Nadbużańskich
Okres realizacji inwestycji: 2011 – 2012
Szacunkowa całkowita wartość projektu: 11 200 000 PLN
Maksymalna wartość dofinansowania: 9 511 500 PLN
Realizacja projektu umożliwi aktywizację ruchu turystycznego i działalności związanej z turystyką,
a także promocję walorów doliny Bugu, ostatniej w Europie nieuregulowanej rzeki, na terenie regionów w których będzie realizowany. Efektem realizacji projektu będzie:
   Szlak kajakowy o łącznej długości 250 km podzielony na etapy na odcinku granicznym i do granicy Polski a zarazem  granicy Unii Europejskiej wyposażony w 8 marin na polskim odcinku BUGU,
   „Park historyczno-kulturowy BUG-pogranicze kultur i religii” w  Królewskim Drohiczynie jako atrakcja turystyczna gromadząca najciekawsze zachowane obiekty  dziedzictwa kulturowego na obszarze gminy i miasta Drohiczyn,
   Turystyczna przeprawa promowa (prom motorowy) Drohiczyn (Podlaskie) - Korczew (Mazowieckie) wraz z infrastrukturą towarzyszącą  i przyczółkami. Jest to projekt odtworzenia historycznej przeprawy promowej sprzed II wojny światowej,
   Rekultywacja osuwającej się skarpy tzw. Góry zamkowej w Drohiczynie w bezpośrednim sąsiedztwie koryta rzeki i projektowanej przeprawy promowej,
   Turystyczna przeprawa promowa Mielnik (Podlaskie) – Mierzwice (Mazowieckie) wraz
z infrastrukturą towarzyszącą i przyczółkami,
   Turystyczna motorowa przeprawa promowa w Niemirowie na odcinku Niemirów (Podlaskie)-Gnojno (Lubelskie) wraz z przyczółkami, niezbędną infrastrukturą i rekultywacją części brzegowej.

Daaalej:

W gminie Konstantynów największą inwestycją było stworzenie przeprawy promowej osobowo-samochodowej na rzece Bug między Gnojnem a Niemirowem (gm. Mielnik). - Prom jest ekologiczny, ponieważ napędza go nurt wody - podkreśla wójt Romuald Murawski. Może przewieźć dwa auta lub aż 46 osób. Oprócz tego wybudowano drogę dojazdową, pół kilometra ścieżki rowerowej, a także wiatę grillową z wyposażeniem, sanitariaty, parking, stojak na rowery.

« Ostatnia zmiana: 7 Kwi 2012, 21:52 yoshko »

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Potwierdzam. W zeszłym sezonie przeprawiałem się z Południa na Północ (Rajd rowerowy z biegiem Bugu). Koszt przeprawy 7 złoty. Rodzina, która obsługuje wzięła prom w dzierżawę od gminy.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline ewcia

yoshko dzięki za podpowiedź. Z promu na pewno skorzystamy.  :) Co polecasz na trasie Białystok - Siemiatycze?
Nasza trasa jest tak na szybko układana i  pewnie będziemy ją modyfikować. Więc będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.  :D Ogranicza nas czas (od soboty do soboty) i dwa punkty - Narol na Roztoczu i Rzeszów, gdzie musimy dotrzeć. I chcemy raczej tak spokojnie pokonywać kilometry, żeby mieć czas na zwiedzanie, zdjęcia i odpoczynek (tzn średnio 80-90 dziennie)  ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
no właśnie to da się zauważyć, że ta trasa jest bardzo na szybko robiona :P

co jest takiego ciekawego tam na wysokości Włodawy, że nagle Tam mocno odbijacie na zachód? to błąd jakiś jest, czy zamierzone?

Omijacie w ten sposób ładną Włodawę, obóz zagłady w Sobiborze, dalej w miejscowości Zbereże jest ciekawostka w postaci dwóch pomników stojących obok siebie: Edwarda "Żelaznego" Taraszkiewicza i jego stalinowskich oprawców, to bardzo ciekawa historia.

Pomyślcie nad pojechaniem z Białegostoku na wschód do Kruszynian zobaczyć meczet [chyba że już tam byliście]. Dalej możecie jechać wzdłuż granicy nad Zalew Siemianówka do Puszczy Białowieskiej. Stamtąd do Czeremchy, gdzie można dostać genialny nocleg KLIK], nocował tam m.in. Emes i też był pod wrażeniem ;-) Z Czeremchy bardzo ładnie się jedzie wzdłuż granicy na południe, ładne okolice, zielono, pusto, trochę inny świat. w Tokarach jest błękitna cerkiew na uroczysku - piękne miejsce. Stamtąd moglibyście odbić na zachód do Garbarki i przeprawić się promem.

To tylko moja propozycja, nie wiem jak tam to wyjdzie odległościowo i czasowo, to już sami oceńcie ;-)
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2012, 15:19 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Stamtąd do Czeremchy, gdzie można dostać genialny nocleg KLIK]
Byłem i bez sensacji ;) Może to przez ten hałas z dworca ograniczający sen? Dookoła jest pełno "niczego" jeśli ktoś woli ciszę :)

My home is where my bike is.

Offline ewcia

co jest takiego ciekawego tam na wysokości Włodawy, że nagle Tam mocno odbijacie na zachód?
Chcemy jechać do Poleskiego Parku Narodowego, więc w którymś miejscu trzeba odbić na chwilę od granicy. Ale możemy jeszcze popatrzeć gdzie dokładnie :)
Zrobiłam mapkę, żeby orientacyjnie policzyć km, jakoś specjalnie się do niej nie przywiązuję - zresztą jak do większości planów podczas podroży.
W Puszczy Białowieskiej i na szlaku tatarskim już byliśmy w wakacje, ale Czeremcha mnie bardzo zaciekawiła i spokojnie przez nią możemy jechać. Dzięki serdeczne za cenne rady :D

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ewcia, masz na trasie miejscowość (Kożany, pięknie położona cerkiew na wzgórzu), w której wszystkie wolne od szkoły dni dzieciństwa spędzałam ;) Z Kożan do Zajączek szuter i tarka, ale tylko 2km. W Zajączkach bruk i do trasy Wojszki-Chraboły też jakieś bezdroża są, nie pamiętam dokładnie, ale chyba szuter albo leśna droga. Z samego Białegostoku trasa przez Juchnowiec, Złotniki, Dorożki jest mało ruchliwa, a na pewno turystów brak. W Juchnowcu ładny kościół.
Jeśli lubisz architekturę, drewniane domy, to Kaniuki, Ciełuszki, Puchły, Soce, Dawidowicze, Pawły - tam na pewno jest ładnie.
tu: http://andrzej-banach.eu/?page_id=1535 masz trochę lokalizacji cerkwi, a kojarzy mi się że jeszcze jakaś strona dokładniejsza o tym była, tylko nie mogę odnaleźć. Nie wiem czy na tym forum ktoś tego nie linkował nawet.
W Bielsku Podlaskim nie bardzo kojarzę, by coś było. W Orli na pewno szeptucha kiedyś mieszkała, może i nadal jest?
W Janowie Podlaskim oczywiście stadnina.
Dalej to już nie moje rejony :)

Swoją drogą to naprawdę pół forum się na majówkę wybiera na wschód, a szczególnie na południowy wschód  8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum