Autor Wątek: Rower około 1500 za główne elementy  (Przeczytany 1413 razy)

Offline Mężczyzna websterek

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 31.03.2012
Rower około 1500 za główne elementy
« 31 Mar 2012, 16:33 »
Witam
Szykuję się do wymiany mojego poczciwego "roweropodobnego" produktu na który przerzyłem już 4 wyprawy po Czechach (tygodniowe) w tym roku jednak plan jest ambitniejszy a sam rower zaczyna sie rozpadać (czemu się nie dziwię - same części "no name" albo "zoom" :P )

Za główne części roweru chcę wydać około 1500zł + oczywiście drobniejsze elementy i samo jego złożenie w jakimś serwisie. Po przeczesaniu forum dobrałem takie oto komponenty:

Rama: Accent Shanon 20"
Widelec: Suntour M2000
Korba: Alivio FC-M410
Hamulce: Avid SD5
Łańcuch: Shimano CH-HG53
Klamkomanetki: Shimano ST-EF51
Koła: Alexrims ACE 18 + JOY-TECH
Kaseta: Shimano alivio cs-hg51

Przerzutki tył i przód już posiadam (są to Shimano Alivio, ale nie pamiętam dokładnego modelu, przód to bodajże FD-M413).

Co sądzicie o tych częściach, zmienilibyście itd. Może część z nich da się zastąpić tańszymi elementami na podobnym poziomie, a może część jest kompletnie do niczego?
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2012, 19:16 websterek »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Musisz pamiętać jeszcze o sztycy (bo wątpię, żebyś miał pasujący rozmiar) i szprychach. Opony, kierownicę i mostek także będziesz przekładał? Pytam, bo te części mogą pochłonąć wbrew pozorom niepomijalny fragment budżetu.
Na Twoim miejscu nie kupowałbym klamkomanetek.
Wracam do jeżdżenia.

Wybrałem klamkomanetki ponieważ cena jest mniejsza niż osobno klamek i manetek, jednak jeśli lepiej wybrać je osobno chętnie to zrobię tylko jakie?

Sztyce, kierownice i mostek chciałem kupić typowo budżetowe, o ile mostek jakiś w miarę wytrzymał to kierownice i sztyce mogą być zoom-owe, to są chyba jedyne części mojego starego roweru na których nie widać jakiegoś mocnego zużycia.

Tutaj są dokładnie koła jakie chciałem kupić.
http://e-bmx.pl/opis/3082512/kolo-28-przod-alexrims-ace-18--joy-tech.html
http://e-bmx.pl/opis/599920/kolo-28-tyl-alexrims-ace-18--joy-tech-kaseta.html

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Obręcze Alexrims, piast joy-tech, a szprychy?
noname?

Pomyliłem się przy wklejaniu amortyzatora który kosztował w praktyce prawie tyle co rama ;) Juz poprawiony, Santour M2000, zdaję sobie sprawę że nie jest jakiś wybitny, ale i tak lepsze to niż jakichś badziewnych firm.

Nie zwróciłem uwagi na fakt że nie ma marki szprych, pozostałe komponenty wydawały mi się ok, choć nie za bardzo się orientuję czy piasty joytech to dobry wybór? Wysłałem pytanie do sklepu jakie są to konkretnie szprychy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Tak właściwie to po co chcesz kupować części i składać rower? Nie lepiej kupić gotowy o lepszej konfiguracji i ewentualnie na nim dokonywać modyfikacji? Na pewno wyjdzie taniej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Składam sam aby mieć rower "na miarę" moich potrzeb.

A gdzie najlepiej patrzeć na takie rowery (jakiś zaufany sklep internetowy?) może polecasz jakiś konkretny model?

Znalazłem coś takiego co w sumie jak na gotowy rower cenowo mi odpowiada: http://allegro.pl/merida-crossway-100-v-2012-gratisy-velmar-piastow-i2232827237.html

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Znajomy właśnie też się rozglądał za rowerem w okolicy 1700zł.
Zaproponowałem mu kupno tego: http://www.rowerymerida.pl/produkt82/crossway-tfs-300-v-lady-rower-merida.html za 1600zł  i przekładkę części do ramy Accent Shannon/Nordkapp. Damską ramę sprzedałem mu za 240zł. Dzięki takiej kombinacji mamy nowy rower na Deore 3x9 za około 1700zł :D
Jak chcesz to mamy na sklepie jeszcze jedną taką Meridę 300v 2011, nie skasowałbym Cię za zamianę ram jak nie jesteś obeznany w składaniu rowerów.

Co do Meridy 100v 2012 to rower na żywo wygląda świetnie, 2 dni temu taki składałem, jak chcesz to mogę Ci na niego załatwić  15% rabatu :)

Szczerze mówiąc nie jestem zwolennikiem kupowania nowych rowerów tak samo jak chyba i większość forumowiczów. Za około 1000 zł można już dostać solidny używany sprzęt.

W rowerze do, którego podałeś link nie podobają mi się klamkomanetki (lepiej osobno dobre klamki i manetki) oraz amortyzator. Moim zdaniem lepiej jeździć na sztywno zwłaszcza, że w tej cenie amortyzator nie będzie zbyt wysokiej jakości.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Z tym składaniem to nie wiem czy jest tak znów dobrze. Można owszem konfigurować sobie rower według własnego widzimisię ale nie sądzę aby wyszło to aż tak tanio. No bo raczej nikt nie wybiera tych najtańszych części. Tu coś lepszego chcesz mieć, tam też coś z wyższej grupy i zbiera się. Składanie jest dobre jeśli ktoś zamierza zbudować wysokiej jakości rower, konkretnie pod swoje oczekiwania i jest na tyle świadomy tego co oczekuje oraz to co oferują konkretne komponenty, że potrafi dokonać wyboru. W przypadku autora tego wątku myślę, że najlepszym wyjściem będzie kupno gotowego roweru w sklepie lub ewentualnie szukanie jakiejś używki na allegro.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

A dlaczego większość? Myślę że większość to kupuje właśnie nowe rowery, ewentualnie składa samemu a na używany decyduje się tylko wtedy kiedy bardzo ograniczają nas finanse.  Kupowanie używanego to bardzo często kupowanie kota w worku (szczególnie jeśli chodzi o napęd). Nowy rower - to tak jak nowy samochód (aczkolwiek przebicie na cenie zdecydowanie mniejsze) - mamy gwarancję że przez jakiś czas będzie chodził naprawdę dobrze

Dlatego napisałem chyba bo wiedziałem, że ktoś może zakwestionować ;) Najlepiej będzie przeprowadzić ankietę.

Należy kupować rower jedynie od godnego zaufania sprzedawcy. Albo w dobrym komisie albo na aukcji gdzie rower jest dokładnie opisany i zawiera wyraźne zdjęcia na podstawie których można dobrze ocenić stan. Oczywiście nie wszystko da się zobaczyć: np. piasty. Jeśli sprzedawca pisze, że rower jest w dobrym/ bardzo dobrym stanie to tak musi być. W przeciwnym razie można domagać się zwrotu pieniędzy.

Oczywiście, że nowy rower będzie przez jakiś czas dobrze chodził. Rower używany jest tańszy i za różnicę w cenie można oddać do serwisu (jeśli samemu się nie zna w wystarczającym stopniu) i tam zlecić gruntowny przegląd.

Zakup przedmiotu używanego zawsze musi wiązać się z pewnym ryzykiem ale statystycznie na takim zakupie sporo zyskujemy. Decyzja o podjęcie ewentualnego ryzyka należy do kupującego.

PS. Nawet gdybym miał 10 tys. zł na kupno roweru, zdecydowałbym się na używany.

Poczytałem, pomyślałem i zdecydowałem się dorzucić trochę grosza na rower Kross EVADO 3.0 w którym wymienię przednią przerzutkę na swoje alivio, cała reszta osprzętu jak najbardziej mi pasuje i w sumie już bym składał zamówienie tylko męczy mnie jedno pytanie: jak jest w tym rowerze z montażem błotników oraz bagażnika przedniego i tylnego? Na zdjęciu jakoś specjalnie nie widać otworów do tego przeznaczonych oraz sposobu montażu tarczówek. Czy ktoś się może orientuje?

http://www.kross.pl/pl/2012/evado-3-0 (wersja męska)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Strasznie drogie się rowery zrobiły, w 2008 rower na taki sam unibike kosztował 1350  :o
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Zodiak

• Gość

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Kupiłem Vipera używanego i nie narzekam. Bardzo fajnie mi się jeździ.
Gdybym teraz miał kupić coś nowego na kołach 28' to wysoce prawdopodobne, że zdecydowałbym się ponownie na ten sam model.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum