@Andy
Nie wiem, czy pytanie było do mnie, ale ja korzystam z nosków krótkich, bezpaskowych. Są chyba troszkę sztywniejsze niż te dłuższe ze szlufkami na paski. Gdyby się jednak zdarzyło, że nie będzie w sprzedaży krótkich, to kupiłbym długie i obciął +- o połowę. Krótkie można kupić zasadniczo w 2 wariantach:
1. z wsuwanym odblaskiem maskującym śruby, którymi przytwierdza się je do pedałów
2. bez tych odblasków
fajniejsze są te z odblaskami.
Na Allegro są ogólnie takie:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=16416&change_view=1&order=d&sg=0&string=noskiJeden sprzedawca obecnie oferuje krótkie-bezpaskowe za 9,99 zł.
To prawda, że noski są elastyczne, gdy się ciągnie korbę stopą do góry, ale dla mnie to nie jest wada. Elastyczny nosek i brak pasków daje stopie możliwość zmiany pozycji, więc można zmieniać punkt nacisku stopą na pedał. Ponadto lubię wariant kręcenia z czubkami butów skierowanymi dość ostro w dół i opartych w dużej mierze na samych noskach, takie jakby grawitacyjne pedałowanie, mimo elastyczności noska but nie ma szans ześlizgnąć się lub wyskoczyć przed pedał. Ciągnięcie korby w górę jest też częściowo możliwe, choć oczywiście nie w takim stopniu jak przy zatrzaskach. Bardzo ważna jest dla mnie swoboda doboru obuwia, we wszystkim da się jechać: od trzewików do bosaka.