Autor Wątek: JURA 16-18 marca 2012  (Przeczytany 2135 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: JURA 16-18 marca 2012
« 4 Kwi 2012, 15:35 »
paski blokują także ruch w górę (nosek plastikowy jest dość elastyczny).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 6 Kwi 2012, 10:29 »
Ehh, Jura, Mirów, Bobolice, Niegowa, Podlesice ... piękne tereny...piękne ujęcia...już wkrótce, jak co roku,  zawitam:) Przy okazji Skarżyce, Pomrożyce, Włodowice, Kotowice i inne "ce":)
A co do nosków, to masz takie normalne, tylko bez pasków? Bo ja przypominam sobie kiedyś jeździłem wiele lat na takich specjalnie bez pasków zrobionych (chyba Wellgo, ale nie pamiętam), były dużo sztywniejsze od standardowych, a jednocześnie bezpieczne właśnie z uwagi na brak tych nieszczęsnych pasków :)
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 6 Kwi 2012, 10:53 »
paski blokują także ruch w górę (nosek plastikowy jest dość elastyczny).
Ok. Mam zamiar spróbować same noski i ewentualnie dołożyć paski na testy.

A galeria udana i ciekawa. Odmienne oblicze Jury :)

Offline #:-) gps

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 07.09.2006
« 7 Kwi 2012, 23:14 »
@Andy
Nie wiem, czy pytanie było do mnie, ale ja korzystam z nosków krótkich, bezpaskowych. Są chyba troszkę sztywniejsze niż te dłuższe ze szlufkami na paski. Gdyby się jednak zdarzyło, że nie będzie w sprzedaży krótkich, to kupiłbym długie  i obciął +- o połowę.  Krótkie można kupić zasadniczo w 2 wariantach:
1. z wsuwanym odblaskiem maskującym śruby, którymi przytwierdza się je do pedałów
2. bez tych odblasków
fajniejsze są te z odblaskami.
Na Allegro są ogólnie takie:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=16416&change_view=1&order=d&sg=0&string=noski
Jeden sprzedawca obecnie oferuje krótkie-bezpaskowe za 9,99 zł.
To prawda, że noski są elastyczne, gdy się ciągnie korbę stopą do góry, ale dla mnie to nie jest wada. Elastyczny nosek i brak pasków daje stopie możliwość zmiany pozycji, więc można zmieniać punkt nacisku stopą na pedał. Ponadto lubię wariant kręcenia z czubkami butów skierowanymi dość ostro w dół i opartych w dużej mierze na samych noskach, takie jakby grawitacyjne pedałowanie, mimo elastyczności noska but nie ma szans ześlizgnąć się lub wyskoczyć przed pedał. Ciągnięcie korby w górę jest też częściowo możliwe, choć oczywiście nie w takim stopniu jak przy zatrzaskach. Bardzo ważna jest dla mnie swoboda doboru obuwia, we wszystkim da się jechać: od trzewików do bosaka.
#:-) gps

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 10 Kwi 2012, 00:03 »
Oo, czegoś takiego przez wiele lat używałem, mam do nich duży sentyment :) http://allegro.pl/noski-do-pedalow-vp-700-fv-krakow-i2230029196.html
... przesiadłem się na SPD tylko z uwagi na buty (jak zakupiłem we Włoszech w 2000r. pierwsze SPD, to jeszcze dobre buty ze sztywną podeszwą, a nie będące SPD były prawie niemożliwe do dostania)...ale jeżdżę też w zwykłych butach, dlatego pedały PD-A 530  :P
Wherever I may roam

Tagi: małopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum