Autor Wątek: Śląsk -Bratysława - Wiedeń / pierwszy tydzień Maja  (Przeczytany 2090 razy)

Offline Mężczyzna DiPejcz

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 31.05.2011
witam
szukam osoby chętnej na taką majówkę, ja startuję z Zabrza .... wyjazd 29/30.04 - to jeszcze do ustalenia - powrót 5/6 maj

ze 3 dni zajmie podróż do Bratysławy - 1 dzień zwiedzanie stolicy Słowacji - dojazd do Wiednia, 2 dni jeżdżenia po stolicy Austrii i powrót autokarem do Polski

po drodze noclegi pod namiotem, w miastach jakies tanie hostele itp.

pozdrawiam
DiPejcz

Offline Mężczyzna Endriunh

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.02.2012
Planowany koszt  tej wycieczki?

witam
tak wstępnie to koszty wychodzą w granicach 400-500 PLN
niestety noclegi w obu stolicach sa dość drogie, ok 20EURO/nocleg - chyba, że uda mi się znaleźć coś tańszego - w Wiedniu sa pola namiotowe, tam może być trochę taniej .... można też spać 5km za miastem i rano dojeżdżać te kilkanaście km do centrum

ale podczas przeglądania neta wpadła mi jeszcze inna ciekawa koncepcja związana z Wiedniem
mianowice:
Międzynarodowa Trasa Rowerowa Greenways Kraków – Morawy – Wiedeń
trasa to 780km i ciągnie się przez najciekawsze okolice

zastanawiam się czy to nie ciekawsza koncepcja, by kosztem czasu spędzonego w samym mieście, nie zdecydować się na duzo ciekawszą trasę - wcześniej planowałem jak najkrótszą, więc niekoniecznie atrakcyjną

myślę na tym

po jednodniowej wizycie w Wiedniu, można by skoczyc do Bratysławy i później juz autokarem do domu

pozdrawiam tymczasem
Radek

Offline Mężczyzna Endriunh

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.02.2012
DiPejcz pokaz mape jak by ta trasa by wyglądala to moze jedna osoba by sie zalapala na to 8)

Kurcze, widzę, że jest spory problem aby znaleźć dokładny przebieg tej trasy .... map juz nie sprzedają, co więcej, na oficjalnej stronie zostały one pousuwane .... może ktoś pomóc? chętnie bym kupił jakąś mapę, przewodnik? ewentualnie może ma ktoś w wersji elektronicznej?
byłbym wdzięczny

pozdrawiam

Offline Mężczyzna koval__

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 13.05.2010

ok, tu jest taka ogólna mapka - mnie interesuje szlak zielony
http://greenways.by/images/maps/KMW.jpg

ok, z racji tego, że cała trasa liczy sobie 780km postanowiłem dobrać jeszcze trochę urlopu.
Finalna decyzja:
wyprawa szlakiem GREENWAYS Kraków - Brno - wiedeń  (30.04 - 06.05)
2 dni poświęcone na jazdę po Wiedniu (07/08.05)
dojazd do Bratysławy (09.05)
1 dzień poświęcony na zwiedzanie Bratysławy (10.05)
powrót autokarem do domu (11.05)

wyjazd: 30.04.2012
powrót: 11.05.2012

ktoś zainteresowany? :)

pozdrawiam
Radek

czy w Czechach i Austrii mozna spokojnie nocować na dziko czy lepiej na campingach?
osobiście wolę spać w miejscu gdzie nie ma ludzi - na campingu wydaje mi się to paradoksalnie mniej bezpieczne - sporo ludzi sie kreci , zawsze można coś "zgubić" :)

czy ma ktoś jakies ciekawe campingi, warte polecenia? - wzdłuz trasy opisanej powyżej
pozdrawiam
DiPejcz

Zodiak

• Gość
Hej. Rzuć okiem na tę stronkę http://pl.camping.info/czechy/kempingi. Kempingi w Czechach są całkiem fajne i w miarę tanie. Oczywiście można bez problemu nocować na dziko. Co do powrotu, to polecam słowackimi kolejami gdzieś pod granicę. Tanio, wygodnie i bez problemów z przewozem roweru. Możesz nawet podjechać koleją do czeskiego Bohumina, między Czechami a Słowacją nie stosują taryfikatora międzynarodowego. A potem to już dalej pociągiem z Chałupek.

Pozdro.

Hej Zodiak
dzięki za info
czy konieczne jest wcześniejsze rezerwowanie biletów w słowackich kolejach, aby spokojnie przejechać z rowerem?
pozdrawiam

Zodiak

• Gość
Nie jestem pewien w 100%. Jeśli nie zarezerwujesz biletu na rower, może się okazać, że po prostu nie ma już miejsca i nie pojedziesz. Taką sytuację miałem w czeskim Bohuminie, z tym że kupiłem bilet dzień wcześniej (na ekspres), więc pojechałem  ;)
Zazwyczaj kupuję bilety w dzień podróży i jeszcze nie zdarzyło się (ten przypadek w Bohuminie byłby chyba pierwszym), żebym nie został wpuszczony na pokład pociągu. U naszych południowych sąsiadów o rowerzystów się dba, zatem chyba nie musisz się martwić. A jeśli masz jakieś wątpliwości, kup bilet dzień wcześniej i po kłopocie. Zawsze możesz też, zamiast rychlikami czy ekspresami, pojechać osobówkami. Tam rower na pewno wezmą (oczywiście podróż trwa dłużej).
Życzę udanej wycieczki  ;)
Pozdro.

dzięki za informacje
wstepnie wybrałem sobie połączenie Bratysława - Zilina
http://cp.atlas.sk/vlak/spojenie/?date=11.5.2012++Fri&time=7%3a00&f=Bratislava&t=%c5%bdilina&fc=1&tc=1&direct=false&byarr=false&submit=true&af=false&lng=E

wynika z tego, że musze dokonac rezerwacji na siebie i na rower:

tu znalałem stronę koleji słowackich

http://ikvc.slovakrail.sk/internetIKVCWeb/pageFlow/connection/searchConnection.do

tylko, że takiej opcji , dopłaty za rower nie ma - czyżby miała wystarczyć sama rezerwacja za 9,91EURO ???

i jeszcze pytanie, jak wyglądaja wagony dla rowerów - podobnie jak w Polsce, na końcu składu ??

pozdrawiam
Radek

Hej Zodiak
01.05 spodziewam sie być w Havirovie (zawsze to bliżej Ostravy niż Cieszyn :) - więc możemy się tam spotkać - godzina to już do ustalenia

pozdrawiam

Zodiak ---> nie mogę pisać do Ciebie na priva więc jakbyś dał radę być w Havirowie 01.05 to dzwoń na 693-90-40-70  to ustalimy dokładną godzinę :)

pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum