Autor Wątek: Obowiązkowe kaski, kamizelki oraz przeglądy techniczne rowerów  (Przeczytany 10068 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Z wczoraj zapamiętałem wyjątkowo kulturalną jazdę po 50'tce na odcinku Chynów-Góra Kalwaria. Wyjątkowy tłok, a jednak się da jechać normalnie. Za to w wiosce "Jedlnia" wyprzedzanie na gazetę praktycznie non-stop.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Dręczycie temat. Z roku na rok kultura jazdy kierowców wzrasta. Do zachodnich krajów sporo jeszcze brakuje, ale dla docenienia tego co wypracowaliśmy proponuje wyjazd na np. Ukrainę.

A co jest takiego w ukraińskiej kulturze jazdy? Drogi są tam fatalne, owszem. Ale jeśli chodzi o kierowców i ich poszanowanie dla rowerzystów, to najlepszy kraj na wschód od Odry. Przynajmniej na Zakarpaciu.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Ha! Prawie zginęliśmy z sumem, wjeżdżając na rowerach do Łucka zepchnięci do rowu przez kierowcę autobusu, który z uśmiechem pełnym satysfakcji pokazał nam do kogo należy droga. We Lwowie również bardzo średnio, nie agresywnie, ale też bez żadnych ukłonów w stronę jednośladów. A po drodze przez Ukrainę nieraz musieliśmy zwolnić na głównej, bo z bocznej dojeżdżał samochód, który na nasz widok przyśpieszał. Ja mam kiepskie zdanie o kulturze ukraińskich kierowców. Boli, szczególnie po codziennej jeżdzie w Irlandii, gdzie rowerzysta na drodze to pan i władca.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Adriana

• Miasto: Oświęcim
  • Na forum od: 14.09.2009
drogowych przydupasów nie brakuje...

Po przeczytaniu pisma... ja pierdziule... do jednego się mogę zgodzić - co do kasków- bo nic nam nie szkodzie w tym jeździć, to dla naszego bezpieczeństwa w końcu. Ale nie mam zamiaru zakładać kamizelek - do których ja osobiście zmieściłabym się 4 razy - bo nie po to wydajemy kasę na odpowiednia termo odzież żeby się później kisić w plastikowych workach...

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
Adriano, wprowadzenie obowiązkowych kasków dla wszystkich rowerzystów może mieć odwrotny skutek czyli spadek bezpieczeństwa użytkownika jednośladu. Spadnie ilość rowerzystów, a wiadomo.. im nas więcej tym lepiej i bezpieczniej :)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
>>odpowiedź dla posła Mroczka: odpowiedź

>> podsumowanie na portalu polskanarowery.sport.pl  ;)

Offline Kobieta Adriana

jestem technikiem elektroradiologii i z doswiadczenia wiem, że spora liczba rowerzystów by żyła lub obrażenie były mnie znacznie mniejsze gdyby mieli kaski. Przy potraceniu przez samochód ZAWSZE dochodzi do obrażeń głowy i są to poważne obrażenia. Najmniejszy guz może być bardzo poważny gdy dojdzie do krwawienie sródczaszkowego czy podpajęczego. Nie dochodziło by do tego gdyby były kaski. Nogę czy rękę się poskłada, z czaszką to trochę gorzej.

Osobiście przymierzam się do kupna kasku.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zawsze dochodzi? W odległej przeszłości nie trzeba szukać, patrz transatlantyk.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Adriana

ok, przeczytałam. Przykre bardzo i życzę powrotu do zdrowia. Miał sporo szczęścia.

Tak z innej beczki, to zastanawiam się czemu dren przeszkadzał w rtg... takie zboczenie zawodowe... Robi się zdjęcia płuc, by sprawdzić czy rurka jest tak gdzie powinna. U mnie nie ma problemów z fotkami, robi się zawsze, o ile ktoś nie jest w zbroi... Może tu o coś innego chodziło.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
a ja myśle, że nie o tym temat ;D
Tak jak widać. Jeśli chcesz mieć pewność, że wyjdizesz cała z wypadku to kask Ci tego nie zapewni. (zminimalizować może - owszem) ale żeby mieć pewność musisz zakupić zbroje średniowieczną ;)
Zapraszam ===>

Offline Kobieta Adriana

ja patrze na to troszkę z innej strony. Dość się w pracy naoglądałam i nie są to przyjemna widoki. Zawsze jak przywioza rowerzystę kolezanki każą mi iśc opstrykać "kolegę"

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
o, to dobrze wiedzieć, że jazda buspasem jest nielegalna :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Przy potraceniu przez samochód ZAWSZE dochodzi do obrażeń głowy
Zaliczyłem kiedyś czołówkę i lot nad samochodem i spadłem na nogi. Na głowie ani śladu.

Marek

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
tez mialam bliskie spotkania z samochodem, glowie sie nic nie stalo, za to tylek mialam tak potluczony, ze mnie miesiac bolal  :-\
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum