Autor Wątek: Obowiązkowe kaski, kamizelki oraz przeglądy techniczne rowerów  (Przeczytany 10060 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Jakoś strasznie się nie boję, przy obecnej tendencji wzrostu cen paliw przewiduję ciągłe zwiększanie się liczby rowerów na drogach. Już teraz dojazd rowerem do pracy, na zakupy itp. przestał być czymś wyjątkowym.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A potem budzimy się z ręką w nocniku i mówimy że w tym kraju nie da się żyć normalnie.

Polecam dobry sposób na normalne życie - nie czytanie gazet, nie oglądanie telewizji, jednym słowem odcięcie się od całęj tej głupoty. Nagle okaże się, że to co oni tam robią ma na nas znikomy wpływ, a człowiek się mniej martwi i ma więcej czasu ;)

Jedyna odgórna zmiana, jaką odczułem w ostatnich latach, to wprowadzenie zakazu palenia w knajpach i jestem z tego bardzo zadowolony ;)

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
Proponuję wprowadzić takie obowiązkowe wyposażenie pieszego:

- zapasowa noga (na wzór koła zapasowego w samochodzie)
- apteczka (w tym zestaw do przyszycia sobie zapasowej nogi w razie konieczności)
- wieszana na szyi tablica rejestracyjna
- kamizelka i kask
- klakson (w tym celu pieszy powinien mieć przy sobie trąbkę lub wuwuzelę)
- świadectwo przeglądu techniczno-medycznego
- świadectwo przeglądu technicznego butów

Od razu zrobi się na drogach bezpieczniej.
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Oj tam tutaj nam proponujesz, wyślij do pana Posła.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Nie wiem czy ktoś wspominał bo nie przeczytałem wszystkiego, ale dzisiaj w metrze też był krótki artykulik o tym.
Przytoczone był ciekawe statystyki:
''Spośród wszystkich uczestników ruchu, rowerzyści najrzadziej odnoszą urazy głowy (17%). Częściej doznają ich piesi (26%) I KIEROWCY (24%), dlaczego im więc nie nakazać kasków''

Gratuluje ludziom oddającym głos na osoby o których nie słyszeli nigdy w życiu (15tysiecy głosów?!)...
Takie, rzeczy tylko w Polsce. Chyba sam spróbuje na następną kadencję. ;)
Zapraszam ===>

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Wie może ktoś jak te sprawy wyglądają w krajach o większej kulturze(świadomości rowerowej) dajmy na to Holandii czy Dani?

W Belgii i Holandii rowerzysta jest uprzywilejowanym uczestnikiem ruchu.
Dla przykładu: przejeżdżając przez ulicę (w wyznaczonym do tego miejscu) nie boję się, że jakiś kierowca mnie potrąci. Tam rowerzysta ma pierwszeństwo i kierowcy tego przestrzegają. Gdy widzę nadjeżdżający samochód mogę śmiało przekraczać jezdnię - kierowca na pewno mnie przepuści. W PL w takiej samej sytuacji bałbym się wjeżdżać na ulicę.
Gdy pierwszy raz byłem w Belgii to ciekawe sytuacje miałem. Widząc nadjeżdżający samochód przed takim przejazdem - zatrzymywałem się. Kierowca widząc, że chce przejechać przez ulicę, również się zatrzymywał i dawał mi znać abym przejechał przez drogę. Gdy to zrobiłem dopiero ruszał z miejsca.
Poza tym wszelkiego rodzaju stłuczki i wypadki z udziałem rowerzystów są traktowane bardzo poważnie.
Tak więc różnica w kulturze kierowców pomiędzy Belgią i Holandią a Polską jest ogromna.
Do tego jeszcze dochodzą ścieżki rowerowe oraz fakt, że podczas weekendów w tych krajach kolarstwo staje się "sportem narodowym"
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
Odpowiedź Stowarzyszenia "Rowerem do Przodu" na tę interpelację:
http://rzg.info.pl/2012/04/rowerzysci-kontra-posel-mroczek/

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011

Kierowca widząc, że chce przejechać przez ulicę, również się zatrzymywał i dawał mi znać abym przejechał przez drogę.

identycznie zachowanie jest chociaż by już za naszą zachodnią granicą w stosunku do pieszych, kiedy to sie podchodzi do pasów. Auta od razu się zatrzymują i jeśli nie przejdziesz to ci machają ;D
Zapraszam ===>

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Jutro lece do Amsterdamu i przekonam sie na wlasne oczy jak tam maja cyklisci ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
''Spośród wszystkich uczestników ruchu, rowerzyści najrzadziej odnoszą urazy głowy (17%). Częściej doznają ich piesi (26%) I KIEROWCY (24%), dlaczego im więc nie nakazać kasków''
Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Co to za liczby? Czym jest 100%?

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
100% to liczba uczestników wypadków.

Czyli chodzi o to, że urazy głowy odnosi 17% rowerzystów, którzy uczestniczyli w wypadku.
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Offline miki150

• Użytkownik forum
Czyli ta liczba nic nie mówi o realnym ryzyku urazu?

Offline miki150

• Użytkownik forum
17% rowerzystów, którzy uczestniczyli w wypadku.

Mówi jakie masz szanse na uraz, jeśli już masz wypadek, ale zataja jakie masz szanse na wypadek. (EDIT: jak się uwzględni te 4000, no to już wiadomo)

Zapewne 95% ofiar wypadków lotniczych ma uraz głowy, ale i tak samolot jest bardoz bezpieczniejszą formą transportu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum