Autor Wątek: Obowiązkowe kaski, kamizelki oraz przeglądy techniczne rowerów  (Przeczytany 10058 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Nieważne co mówią, ważne żeby mówili, tak? ::)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja myślę, że ten człowiek chce dobrze, ale jest po prostu głupi  :D

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Piękne podsumowanie. :D

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Ja myślę, że ten człowiek chce dobrze
Ale zapewne tylko dla siebie i ewentualnie dla innych kierowców, którym tak bardzo przeszkadzają rowerzyści na "ich" drodze. Zauważ, że nasz poseł ani razu nie napisał, że sam jeździ rowerem.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Najpiękniejszy cytat od czasów słynnego "Warszawa to nie wieś, żeby tu rowerem jeździć"
Zacząłem szukać czyje to słowa i trafiłem na całą plejadę. Nie ma co kochają nas nasi reprezentanci.
http://www.masa.waw.pl/index.php/zlote-mysli

Wie może ktoś jak te sprawy wyglądają w krajach o większej kulturze(świadomości rowerowej) dajmy na to Holandii czy Dani?

"Jest to grupa młodych ludzi, którzy są dobrze zorganizowani, wiedzą czego chcą, ale w tym przypadku niestety nie mają racji. Trudno mi to wytłumaczyć, ale racji nie mają."

Marek Mistewicz, dyrektor naczelny ZDM
(Wywiad Kuriera, 22.05.2006 - o proteście w sprawie braku ścieżki rowerowej podczas otwarcia wyremontowanej ul. Marszałkowskiej)

Jak on został tym dyrektorem -strach pomyśleć :icon_redface:
Sporo śmiechu, ale na pewno znajdzie się też parę wyrwanych z kontekstu, czy też moim zdaniem słusznych (choć na pierwszy rzut oka idiotycznych), jak choćby:
...rower na wydzielonej ścieżce jest dość niebezpieczny dla przechodniów - nadjeżdża cicho i szybko, nie pozwala swobodnie spacerować.

dr Krzysztof Domaradzki, autor projektu remontu Krakowskiego Przedmieścia
ścieżka na krakowskim to byłby rzeczywiście kiepski pomysł, ze względu na ogromną liczbę przechodniów. Zresztą sama ulica do jazdy na rowerze nadaje się idealnie, bo jest dostępna tylko dla autobusów i taksówek.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
...rower na wydzielonej ścieżce jest dość niebezpieczny dla przechodniów - nadjeżdża cicho i szybko, nie pozwala swobodnie spacerować

A ja się pytam co robią przechodnie na wydzielonej ścieżce dla rowerów?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
swobodnie spacerują - to chyba oczywiste:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Eee. Nie oszukujmy się: w Holandii rowery są też strasznie uciążliwe dla samochodziarzy (i odwrotnie). Wypadki zdarzają się często pomimo obustronnego "oswojenia" kierowców z rowerzystami.

Co śmieszniejsze w Holandii rower może być zarejestrowany (a elektryczny musi być) i ludzie to robią.. bo mają z tego powodu jakąś tam ulgę. Znaczy się.. w ogóle widziałem parę "zwykłych" rowerów z rejestracjami. Ale mimo to o przeglądach nie słyszałem..

A co do polskich "pomysłów". Obowiązkowy kask i kamizelka to temat przewijający się od paru lat. Wraca co wiosna jak bociany i odlatuje zapomniany na jesień.. Po prostu "władcy" chcą/muszą się pokazać i tyle. A "obowiązkowe" wg PoRD elementy roweru występują w co n-tym rowerze ("kompletny" rower to mam chyba tylko jeden..), nie wspominając o ich stanie technicznym (szczególnie "na wiosce" jest tragicznie, gdzie jak wszyscy wiedzą, ręka władzy nie pojawia się)

A z przeglądami kojarzą mi się przeglądy skuterów i motocykli.. "Gdzie ma tabliczkę i czy tablica rejestracyjna jest oświetlona? 50zł się należy". Dowody/tablice rejestracyjne, dokumenty kupna-sprzedaży, OC, to dopiero są "generatory" zarobku dla państwa.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bo zazwyczaj są to drogi pieszo-rowerowe a tam:

"Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. "

oznaczone takim znakiem:

- pełna dowolność jazdy i chodzenia

lub

- powinność ale nie nakaz chodzenia lewą stroną a jeżdżenia prawą

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Kolorowa kostka a nawet linie do niczego nie zobowiązują niestety, musi być znak poziomy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Kiepskim czytelnikiem jestem :D

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
Twórczość niezła, ale sam pomysł..... ;)

Z tym przeglądem rowerów to jawna niesprawiedliwość. Tym powinien zająć się właściciel roweru, a nie jakaś tam stacja. Na pewno państwo chce zarobić na rowerzystach, a nie zmniejszyć ilość ich wypadków na drogach. Jeśli wejdzie takie cuś, to po ptokach >:( Będziemy musieli wozić dokumenty ze sobą, bo jak nas policja zatrzyma do kontroli, to mandacik nieunikniony >:(

W sumie ścieżki rowerowe połączone z chodnikiem to głupota. Nigdy nie wiadomo, czy jakaś święta krowa nie zboczy na ścieżkę dla rowerów i się z nią nie zderzymy ;)

Czyli nawet kilkunastoletnie dziecko, jadące rowerem do kolegi, będzie zatrzymywane i kontrolowane?

"Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. "

Ale chyba nie dotyczy to pieszego, który sobie wlazł po prostu na drogę dla rowerów? ;)

Offline Mężczyzna art75

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 17.03.2011
A mandat za to, że w nocy jedzie się na rowerze w ziemistej jesionce bez żadnego odblasku jest jak najbardziej wskazany, choćby po to aby nie produkować niepotrzebnie sierot.

Proszę Cię... Od tego są światła...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
A samochody powinny wyprzedzać rowerzystów wg przepisów. Jestem za kamizelkami odblaskowymi jeśli przynajmniej 80% kierowców będzie postępowało względem rowerzystów stosując przepisy ruchu drogowego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum