Autor Wątek: Pamir Bikeway 2012  (Przeczytany 5968 razy)

Borer

• Gość
Pamir Bikeway 2012
« 7 Kwi 2012, 21:42 »
Jak pewnie niektórzy zauważyli po prawej stronie, w kolumnie "Patronat" pojawiła się nowa ikonka...

W lipcu tego roku wybieramy się z kolegą na rowerach do Azji Centralnej. Z Polski planujemy się dostać koleją do stolicy Tadżykistanu. Stamtąd już na dwóch kółkach słynną Pamir Highway przez cały Tadżykistan do Osh w Kirgistanie. W Osh kończy się Pamir Highway, ale nie kończy się Pamir Bikeway ;). Dalej na rowerach będziemy poruszać się ku północy Kirgistanu, żeby w końcu dotrzeć do Kazachstanu, a stamtąd koleją powrócić do ojczyzny umiłowanej ;).

Wyprawa raczej pod kątem poznania tamtejszych ludzi i kultury niż napinania łydy więc spieszyć się nie będziemy. Chcemy robić dłuższe przystanki, o ile tylko lokalna ludność będzie do nas pozytywnie nastawiona. Mamy też nadzieję, że sama podróż tam i z powrotem koleją będzie ciekawym przeżyciem. Dlatego nawiasem mówiąc zrezygnowaliśmy z samolotu.

Nie rozpisuję się tu dalej, bo szczegóły są na stronie, ale mam nadzieję, że w przygotowaniach możemy liczyć na wiedzę i doświadczenie forumowiczów, którzy już tamte strony odwiedzili :)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Odp: Pamir Bikeway 2012
« 7 Kwi 2012, 22:51 »
Whoooah! Nieźle :)

Coraz więcej naszych zagląda w te rejony.

Konkretów szukać już na stronce rozumiem?:>

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 7 Kwi 2012, 22:55 »
Wyprawa raczej pod kątem poznania tamtejszych ludzi i kultury niż napinania łydy więc spieszyć się nie będziemy. Chcemy robić dłuższe przystanki, o ile tylko lokalna ludność będzie do nas pozytywnie nastawiona. Mamy też nadzieję, że sama podróż tam i z powrotem koleją będzie ciekawym przeżyciem. Dlatego nawiasem mówiąc zrezygnowaliśmy z samolotu.

To jest kwintesencja podróży.
Mam nadzieję że odpoczniecie i poznacie wiele ciekawych miejsc i ludzi.

Borer

• Gość
« 7 Kwi 2012, 23:17 »
Coraz więcej naszych zagląda w te rejony.

To prawda... Kontaktowałem się już z dwiema osobami, które w tym samym czasie co my wyruszają na Pamir Highway. Jedna z nich stwierdziłą, że nie starczy jej palców, aby policzyć ilu Polakówy wybiera się w tamte reojny tego roku. Mam nadzieję, że Tadżykowie nie uznają tego za zwiastun polskiej inwazji ;)

Konkretów szukać już na stronce rozumiem?.

Tak, staramy się ponadto opisywać co ciekawsze rzeczy związane z przygotowaniami do wyjazdu, także zapraszam http://www.bike-travel.pl :)

Borer

• Gość
« 7 Kwi 2012, 23:26 »
To jest kwintesencja podróży.
Mam nadzieję że odpoczniecie i poznacie wiele ciekawych miejsc i ludzi.

Dzięki :). Mam nadzieję, że pod tym względem nasza podróż będzie podobna do rowerowo-autostopowego wypadu na Krym, który odbyliśmy w 2010 r.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Kwi 2012, 23:36 »
zapowiada się bardzo ciekawie, stronka już w zakładkach, na pewno będę trzymał kciuki i na bieżąco śledził ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna JanHa

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 07.04.2012
    • Pami Bikeway 2012
« 12 Kwi 2012, 20:43 »
Ba !
Wyjazd zapowiada się ciekawie - już jest Ciekawie ;)
Od momentu jak poważnie zabraliśmy się za przygotowania już jesteśmy w podróży.

Poznałem wielu ciekawych ludzi, których normalnie bym nie spotkał. Spotkałem ich w różnych miejscach, w ambasadzie, urzędzie, na sieci. Obcokrajowcy bezinteresownie proponują pomoc w nawiązaniu kontaktu ze swoimi znajomymi w interesującym nas regionie a Polacy chętnie doradzają i opowiadają o swoich doświadczeniach.

Pierwszy raz współorganizuję coś większego i muszę wam powiedzieć, że to naprawdę pasjonujące.

Yeah !
"Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku."

http://www.bike-travel.pl/
http://www.facebook.com/PamirBikeway2012

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 12 Kwi 2012, 21:30 »
Ech, zazdroszczę:). Zapowiada się rewelacyjnie... Wyprawa rowerowa do Pamiru od dawna zajmuje wysokie miejsce na mojej liście marzeń, ale musi jeszcze trochę poczekać. Powodzenia!

P.S. WCK! :D Też tam trenowałam, ale tylko karate, w dodatku wiele lat temu. Swoją drogą, trenowałam z młodszą siostrą, która też w tym roku jedzie do Pamiru ;) Ale ten świat mały...

Borer

• Gość
« 12 Kwi 2012, 22:32 »
Swoją drogą, trenowałam z młodszą siostrą, która też w tym roku jedzie do Pamiru ;) Ale ten świat mały...

Siostra również rowerem?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 12 Kwi 2012, 22:44 »
Siostra również rowerem?
Nie, będzie łazić po górach z plecakiem. Na wyprawę rowerową do Pamiru samej bym jej przecież nie puściła... ;)

Borer

• Gość
« 12 Kwi 2012, 22:58 »
Zanosi się na to, że w tym roku będzie tam więcej Polaków niż Tadżyków, więc spokojnie mogłabyś puścić ;) No... Chyba że to rodaków się obawiasz :P

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 12 Kwi 2012, 23:07 »
Zanosi się na to, że w tym roku będzie tam więcej Polaków niż Tadżyków, więc spokojnie mogłabyś puścić  No... Chyba że to rodaków się obawiasz
Hehe, o co innego mi chodziło :P. To raczej mnie moja siostra musiałaby się obawiać, gdyby przyszło jej do głowy pojechać na rower do Pamiru... i mnie nie zabrać :)

Borer

• Gość
« 12 Kwi 2012, 23:10 »
:D

Offline Situ

• Miasto: Garwolin
  • Na forum od: 21.10.2009
    • http://situ.mp3.wp.pl
« 16 Kwi 2012, 13:52 »
A macie trasę obczajoną?

Ja nie dotarłem do Osh, skonczyłem swoją wyprawę na AkBaital i wróciłem do Murghab, przez Bartang sie nie udało.

Ciekawy jestem jak chciecie jechać, moim zdaniem od Dushanbe do Khorogu to trasa mało atrakcyna rowerowo ze względu na straszliwe upały i kurz.
No chyba że ten ostatni odcinek przed Khorogiem wzdłuż Piandzu, z lewej pionowa skała, z prawej pionowa przepaść a droga wąska :)
Postanowiłem złapać jeepa do Khorogu i stamtąd na spokojnie atakować góry.

Chcecie sie trzymać M41 czy raczej atakować w teren?

« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2012, 13:58 Situ »
Juz odpalił Motór Wielki, czarne skóry i frędzelki!
http://picasaweb.google.pl/sitek.cnc

Borer

• Gość
« 16 Kwi 2012, 21:13 »
A macie trasę obczajoną? ...

Ooo, świetnie, że to piszesz. Właśnie wczoraj dyskutowaliśmy o możliwych modyfikacjach drogi i rady kogoś kto już tam był są bezcenne :)

Z Duszanbe zapewne będziemy jechali rowerami, bo całą trasę chcieliśmy pokonać na dwóch kółkach. Ale właśnie w Khorog pojawiła się opcja, żeby odbić z M41 w dół i pojechać wzdłóż Korytarza Wachańskiego i na Pamir Highway wrócić w Murghab. Jeździłeś może w tamtych okolicach? Z tego co słyszeliśmy to Korytarz Wachański jest znacznie ciekawszy niż droga z Khorog do Murhab ze względu na ludzi, kulturę, etc.

I od razu przy okazji spytam o sprawy techniczne. Jak jest w tamtych okolicach z prądem i paliwem? Zastanawiam się czy trzeba brać duży zapas akumulatorów, żeby trochę fot nacykać no i jak dużo paliwa do kuchenki turystycznej trzeba ze sobą taszczyć.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum