Autor Wątek: Klamki szosowe pod V-brake  (Przeczytany 4920 razy)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Klamki szosowe pod V-brake
« 8 Kwi 2012, 17:50 »
Ponoć istnieje coś takiego jak w temacie, tylko jak to zdobyć?
Może ktoś podać jakiś namiar na sklep, aukcję albo przynajmniej producenta?
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Klamki szosowe pod V-brake
« 8 Kwi 2012, 19:00 »
Kiedyś interesowałem się tematem, odnalazłem chyba tylko dwa modele takich klamek. Jedne w ogóle chyba nie bardzo do dostania, drugie trzeba było sprowadzać ze Stanów (teraz widzę, że są też w UK).

Drugie z nich to Tektro Tektro RL520:
http://www.dalescycles.com/tektro-aero-rl-520-v-brake-road-brake-levers-p330

Można też używać zamiast v-brake hamulców canti lub tarczowych avidd bb-7 w wersji road ze zwykłymi klamkami szosowymi.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem są klamkomanetki Campagnolo, które można często kupić nawet za 100(!)-200 zł. Do tego hamulce wymagające normalnego ciągu.

Jeśli planujesz przerabianie roweru trekkingowego na uszosowiony zastanów się czy geometria ramy będzie odpowiednia: http://www.competitivecyclist.com/
Sam właśnie ze względu na ramę zrezygnowałem z pomysłu zakładania baranka :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 9 Kwi 2012, 07:51 »
Są jeszcze jakieś rolki zmieniające uciąg linki. Chyba Avida. Wilk coś takiego stosował, może powie coś dokładniej?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 9 Kwi 2012, 09:17 »
Ja używam tych Tektro RL-520V. Działają bardzo dobrze. Na wygodę jazdy też nie narzekam, chociaż klamkomanetki ultegra w szosówce wydają mi się wygodniejsze. Ale to są takie różnice kosmetyczne.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

« 9 Kwi 2012, 11:32 »
Są jeszcze jakieś rolki zmieniające uciąg linki. Chyba Avida. Wilk coś takiego stosował, może powie coś dokładniej?

Narzekał na to rozwiązanie. Z tego co pamiętam pisał, że jest to mniej precyzyjne rozwiązanie. W dodatku nie tak całkiem tanie. Po za tym w końcu zainwestował w klamkomanetki i hamulce o uciągu szosowym.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 9 Kwi 2012, 11:48 »
Dzięki za cenne informacje :)
Generalnie temat jest mi zgrubsza znany, chodziło mi dokładnie o te tektro.
W Meridce (crosowa rama z amorem) mam baranka z klamkomanetkami Sora i cantilevery Avid Shorty 6. Jestem zadowolony na tyle że w wyprawówce też zapragnąłem mieć baranka. Na cantilevery nie narzekam ale skoro jest możliwośc założyć V to bardzo chętnie, (tym bardziej że klamkomanetek nie chcę)
Dziel się swoją wiedzą."

« 9 Kwi 2012, 11:57 »
Możesz się jeszcze zastanowić nad wymianą hamulców na mini v-brake i kupnem klamek np. starych 105. To w przypadku gdyby przesyłka klamek Tektro była droga.

« 9 Kwi 2012, 12:27 »
Ale jeśli ktoś nie chce mieć klamkomanetek - to po co ma się bawić w takie kulawe rozwiązania?

Czasem są problemy z zamawianiem rzeczy z UK. Wysokość opłaty za przesyłkę bywa z kosmosu i nie zawsze przyjmowane są płatności z Polski. Ostatnio właśnie nie udało mi się zrealizować z tego powodu zamówienia.

Jedną z części na której nie warto oszczędzać (stanowią one około 90% roweru) są klamki, których ergonomia ma spore znaczenie. Różnią się też znacznie skutecznością działania.

(...) mini V są nieco słabsze - ale za to mają poważne ograniczenia co do szerokości opon i zakładania błotników (...)
Bardzo celna uwaga. Sam nie używam błotników i preferuję cienkie i gładkie opony (też ze względu na to, że mniej chlapią :)) i nie zauważyłem tego problemu .

Rzeczywiście lepiej będzie na siłę starać się sprowadzać Tektro.

Wilku da się w ogóle zdobyć barendy w rozsądnej cenie? Kiedyś intensywnie poszukiwałem i wychodziło mi na to, że klamkomanetki są tańsze...

« 9 Kwi 2012, 13:02 »
No ale o co Ci chodzi? Szkodnik wyraźnie chyba napisał, że NIE CHCE klamkomanetek, a nie że nie dał rady ich zamówić z UK. Osobiście też uważam, że klamkomanetki są dużo lepsze od innych manetek do baranka - ale jego święte prawo do innego zdania. A akurat przy rowerze wyprawowym - to jest istotniejsze niż przy rowerze szosowym, własnie z powodu kwestii hamulców. Używając klamkomanetek - mamy wygodnieszą zmianę biegów, ale i zauważalnie gorsze hamulce (a w rowerze z ciężkim bagażem to kwestia bardziej istotna niż w lekkim rowerze szosowym).

Nie pisałem o klamkomanetkach tylko o klamkach ;) Do niczego nie przekonuję.

Oczywiście że się da, tylko trzeba dobrze poszukać, bo to towar dużo rzadszy niż klamkomanetki

Poza okazjami w postaci używanych na allegro, spotkałem się jedynie z nowymi TT w przeliczeniu za około 200 zł - moim zdaniem cena zaporowa, oraz droższymi o wartości przyzwoitego używanego roweru ::)

« 9 Kwi 2012, 13:53 »
Bardzo cenię ergonomię klamkomanetek szosowych ale w rowerze wyprawowym priorytetem była prostota i niezawodność więc zdecydowałem się na bar-endy a fakt że będę mógł założyć hamulce V jest dodatkowym ogromnym plusem.

Nie jestem jakimś wielkim fanem barendów, poprostu w tym wypadku było to rozwiązanie optymalne bo rama jest MTB więc manetek do ramy sie nie da założyć a thumby XT nie włażą na baranka (i nie jest to kwestia tylko zakrętów ale samej średnicy).
Strasznie mi się nie podoba że bar-endy tak wystają i są wręcz predysponowane żeby o coś zawadzić itp ale cóż...

A w kwestii dostępności w rozsądnej cenie to jak najbardziej  jest to możliwe tylko wymaga cierpliwości. Jest takie miejsce gdzie spełniają sie marzenia: allegro.pl :P i wiele "ciężkich przypadków" udało mi się zdobyć przeglądając "wystawione w ciągu 24h" codziennie, do skutku. Myślę że rozsądna cena to max 100pln i spokojnie za tyle da się kupić.
Pracując w serwisie rowerowym raz mi się zdarzyło odkupić bar-endy za grosze od klienta który kupił używany rower i odrazu przyszedł żeby mu wymienić to dziadostwo na "normalne" manetki ;)
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Kwi 2012, 14:00 »
allegro.pl  i wiele "ciężkich przypadków" udało mi się zdobyć przeglądając "wystawione w ciągu 24h" codziennie, do skutku
To ja podpowiem, że jest takie coś jak rss wyników wyszukiwania :)

My home is where my bike is.

« 9 Kwi 2012, 14:10 »
To ja podpowiem, że jest takie coś jak rss wyników wyszukiwania :)
A ja podpowiem że ludzie często nie wiedzą co sprzedają więc nie licz na właściwy opis czy nawet nazwę przedmiotu.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 9 Kwi 2012, 21:34 »
Pracując w serwisie rowerowym raz mi się zdarzyło odkupić bar-endy za grosze od klienta który kupił używany rower i odrazu przyszedł żeby mu wymienić to dziadostwo na "normalne" manetki ;)
To przyznaj się ile "zarobiłeś" na tych bar-endach? :)

A jakbyś sprowadzał z UKjów te Tektro (to co ma Cinek?) to może podzielimy się kosztami przesyłki? :) Tak trochę na treko-ścigu myślę o zamianie canti na Vki..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 9 Kwi 2012, 22:26 »
A jakbyś sprowadzał z UKjów te Tektro (to co ma Cinek?) to może podzielimy się kosztami przesyłki? :)
Z miła chęcią :) A jak potrafisz ogarnąć takie zamówienie to jeszcze chętniej nawiążę współpracę bo nic jeszcze nie kupowałem z zagranicy i jestem zielony w tym temacie ;)
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 10 Kwi 2012, 07:20 »
Czasem są problemy z zamawianiem rzeczy z UK. Wysokość opłaty za przesyłkę bywa z kosmosu i nie zawsze przyjmowane są płatności z Polski.
Nie wiem co pokręciłeś, ale nie ma problemów z przelewami do banków międzynarodowych.
Jakbyście kupowali tutaj: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=34840
Za dwie pary przesyłka wyjdzie 5GPB, powyżej 450zł wysyłają za darmo.
Ja mam jeden drobiazg do zamówienia, więc chętnie bym się podłączył.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum