Autor Wątek: Czy nawiercenie ramy ją osłabi?  (Przeczytany 4605 razy)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Odp: Czy nawiercenie ramy ją osłabi?
« 2 Cze 2012, 21:41 »
Kleje kupuję w sklepach z częściami samochodowymi, są różni producenci. Kieruję się danymi na opakowaniu i aplikatorem dla wygody dwu strzykawkowym. Kleje te używane są przez blacharzy do wyciągania wgnieceń karoserii. Ja w swojej praktyce nie spotkałem się żeby klej rozwarstwił się albo puścił na styku z powłokami poniżej 20 MPa w próbie odrywowej ( lub jak ktoś woli małpowac angielskie nazwy metoda Pull off ) Rozwarstwienie następuje na styku metal powłoka i jest to jeden z parametrów jakości.
Zasugerowałem zastosowanie tego kleju bo badanie powłok odbywa się w różnych pozycjach konstrukcji stalowych i po chwilowym dociśnięciu wstępna wytrzymalośc wystarczy aby zostawic male elementy jak nakrętka czy grzybek z Al osrednicy 25mm i wys 20 mm do czasu aż spoina uzyska pełną wytrzymalośc.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 3 Cze 2012, 17:51 »
Z tym doklejaniem czegokolwiek do ramy to sobie daruj!
Nic z tego nie będzie.
Kleje epoksydowe, nieważne, jak marketingowcy to nazywają ("płynny metal" - ale nazwa :D),
nie utrzymają nakrętki M5 przyklejonej do ramy, obciążonej koszykiem na bidon z 1.5l butelką.
Kopniesz w nią nogą i wszystko odpadnie.
Mnie rozsypał się koszyk na bidon bo puścił spaw, na takie elementy w rowerze działają czasami bardzo duże siły (moment siły), a spoina klejona nie jest elastyczna, tu nic się nie wygnie, nic nie zamortyzuje uderzenia.
 Dlatego  zwykłe trytytki wytrzymują takie obciążenia, bo są  elastyczne, naciągają się i w konsekwencji znacznie więcej wytrzymują.
Poza tym przy klejeniu ważna jest powierzchnia styku, te parametry graniczne klejów odnoszą się do określonej powierzchni styku , musiałbyś wyprofilować nakrętkę, czy krążek metalu z gwintem, idealnie do krzywizny powierzchni ramy, wtedy mógłbyś uwzględniać te magiczne 20MPA.
Zastosuj trytytki, lub opaski ze ślimakiem - można kupić eleganckie opaski ślimakowe ze stali nierdzewnej,  o szerokości trytytek (4-5mm) do mocowania czujników pozycji siłowników (firmy produkujące osprzęt do automatyki mają takie w ofercie).

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Cze 2012, 21:25 »
Odkrywasz Amerykę, opaski są najprostsze w zastosowaniu klejenie alternatywą , pisząc swój post negujący kleje nic nie zrozumiałeś co napisałem. Mogę tylko stwierdzic ze piszesz płomiennie nie znając tematu złącz klejonych.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 3 Cze 2012, 22:51 »
Jeżeli opaski są mało estetyczne a klej nie jest darzony zbytnim zaufaniem to zawsze można nabyć coś takiego http://www.decathlon.com.pl/PL/mocow-koszyk-na-bid-apb-300-20714193/.
Używałem, testowałem i sprawdziło się.
Cena też przystępna.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum