Autor Wątek: Kaseta wielotrybu "ma bicie"  (Przeczytany 6809 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kaseta wielotrybu "ma bicie"
« 20 Mar 2008, 21:59 »
Witam,

W rowerze mojej dziewczyny jest od nowości niewymieniana tylna przerzutka oraz kaseta wielotrybu. Jest to wiekowy wyrób shimano, ale bez oznaczenia grupy (tylko napis "SIS").

Zagadnienie polega na tym, że przy obracaniu kasetą względem piasty (a zatem przy jeździe bez pedałowania bądź przy pedałowaniu do tyłu podczas postoju) cała kaseta wyraźnie "faluje" względem osi. Zakres ruchu wynosi jakieś 5 stopni kątowych i nie wydaje się, żeby miał wpływ na właściwości jezdne, ale jest to co najmniej dziwne,że taksię dzieje :)

Podejrzewałem krzywą oś, ale chyba raczej wtedy całe koło miałoby bicie?

Proszę speców o porady :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 20 Mar 2008, 22:30 »
Najprawdopodobniej jest to właśnie nakręcany wolnobieg a "falowanie" jest typowe dla niskiej klasy wolnobiegów.. Nic na to nie poradzisz ale nie jest to poważny problem i da się z tym żyć  :wink:

Przy okazji: nie wiem jak intensywnie był ten rower eksploatowany i ile czasu minęło "od nowości" ale sugerowałbym sprawdzić czy nie należałoby już wymienić napędu (łańcuch + wolnobieg + korba)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 20 Mar 2008, 22:51 »
Ciężko orzec, czy to wolnobieg, czy kaseta, bo tego nie rozbierałem. Jeśli objaw jest typowy dla wolnobiegu, to zapewne jest to właśnie wolnobieg :)

Co do eksploatacji, to przez ok. 7 sezonów był jeżdżony po max kilkaset kilometrów,ale ostatnie dwa sezony po ok. 2000. Zatem nie mam wątpliwości, że w tym roku pora na wymianę wielotrybu i łańcucha, pozostaje pytanie, co z korbą. Ale w tej kwestii zamierzam się zwrócić do sprawdzonego (przy robocie mojego sprzętu) serwisanta, więc co najwyżej będę się zastanawiał, czy przy okazji nie "zapgrejdować" nieco całości, ale na szczęście nie JAK to zrobić :)

Dzięki za opinie!
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum