Odświeżam swój wątek po prawie 2 latach w celu uaktualnieniu obecnego wyglądu roweru.
Od czasu kiedy pierwszy raz "złożyłem" swojego Shannonka dużo się zmieniło.
Przede wszystkim zmienił się przebieg, na dzień dzisiejszy wynosi on ponad 12400km.
Ale do rzeczy :- w końcu skusiłem się na droższy widelec niż 2 poprzednie, które niezbyt się sprawowały, mam nadzieję, że ten znacznie dłużej mi posłuży!
- po raz drugi raz wymieniłem zarówno linki jak i pancerze linek przerzutek i hamulców(pancerze na kolor biały, żeby prowadzić troszkę kontrastu)
- kilka dni temu stałem się szczęśliwym nabywcą pedałów Shimano PD-M520 również w kolorze białym(założenie takie same jak w przypadku pancerzy)
- pierwszy raz wymieniłem 2 priorytetowe części napędu, a mianowicie łańcuch i kasetę(w dalszym ciągu te same modele HG53 i HG50)
Co chciałbym zmienić:- z całą pewnością, powoli nadchodzi czas na oponki, bo swoje już przejechały, a ja chciałbym wymienić je na nieco węższe, z Schwalbe Marathon Plus 700x38C na 700x28C
- podczas zmian w rowerze zrobiłem test napędu(wymieniłem łańcuch żeby sprawdzić czy to on jest powodem przeskoku podczas nacisku, okazało się, że nie, więc na drugi ogień poszła kaseta i to w niej tkwił problem, a serwisant rowerowy był święcie przekonany, że to problem zarówno kasety jak i zębatek korby, na szczęście po wymianie kasety nic już nie przeskakuje, ciekawe jak długo?), więc prawdopodobnie w najbliższym czasie będę musiał wymienić zębatki korby..
- rozważam też wymianę siodełka na jakieś białe, ale to dopiero w momencie autodestrukcji obecnego
Na zdjęciu brakuje białych koszyków, których nie zamontowałem jeszcze po czyszczeniu