Autor Wątek: Mój rower - Accent Nordkapp  (Przeczytany 3393 razy)

Offline Mężczyzna Rabarbar

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 18.03.2012
Mój rower - Accent Nordkapp
« 12 Kwi 2012, 17:14 »
Witam!
W zasadzie to posiadam dwa rowery: Krossa A6 (2009) którego nie opiszę (nuuda ;) wszystko seryjne) oraz mój stosunkowo nowy nabytek czyli rower który sam złożyłem na ramie Accent Nordkapp podczas tegorocznej zimy.

Rower wygląda w tej chwili tak:

Nie mam puki co zdjęcia z sakwami więc musi Wam wystarczyć torba Authora :)

Bez bagażnika i torby :

Specyfikacja:
Rama: Accent Nordkapp, aluminium 7005-T6
Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M530
Przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M772
Hamulce: Shimano Deore BR-M590
Manetki: Shimano Deore SL-M530
Korba:Shimano Deore FD-M590
Suport: Hollowtech II
Kaseta + łańcuch:  Shimano, kaseta HG50 + łancuch HG53
Piasty: Novatec NT-751 i NT-802
Obręcze: 28" Alexrims ACE 18
Opony: Schwalbe Marathon HS 420 , 28x1.5 cala
Siodełko: Accent Derry
Pedały: SPD Shimano PD-M520
Licznik: Sigma 1609

Waga: 11.6 kg (bez bagażnika i torby)

Do tej pory przejechałem na nim 1200km i plany jakie posiadam względem niego to zakup jakichś fajnych rogów i może trochę krótszego mostka.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Mój rower - Accent Nordkapp
« 12 Kwi 2012, 17:21 »
Bardzo sportowa pozycja! Rower bardzo mi się podoba, części odpowiednie i sprawdzone. Bardzo mnie natomiast interesuje Twoje zdanie o liczniku. Przymierzam się do zakupu tego licznika, mógłbyś coś o nim napisać, proszę? Głównie chodzi mi czy ten system montażu obrotowy trzyma solidnie i się nie wyrabia...

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 12 Kwi 2012, 17:26 »
Jaki rozmiar ramy ?  ;)

« 12 Kwi 2012, 17:57 »
Bardzo mnie natomiast interesuje Twoje zdanie o liczniku. Przymierzam się do zakupu tego licznika, mógłbyś coś o nim napisać, proszę? Głównie chodzi mi czy ten system montażu obrotowy trzyma solidnie i się nie wyrabia...
System montażowy jest ok, poprzednio miałem sigmę taką normalną wsuwaną z zatrzaskiem i  ją zgubiłem bo się wyłamał właśnie ten zatrzask. Tutaj jest coś takiego raczej niemożliwe. Tylko trzeba uważać jak się pierwszy raz przykleja, żeby nie trzeba było potem odrywać bo już klej nie będzie trzymał tak dobrze i się będzie obracała cała podstawka przy wsadzaniu licznika.  Poza tym podstawkę można przymocować gumką albo zipami, jak kto woli.

I dwie wady jakie mi się rzuciły w oczy: szybka jest podatna na zarysowania (trzeba uważać zwłaszcza w terenie gdzie jest dużo błota żeby nie przecierać na sucho) i termometr który poniżej -10 stopni nie działa. Jest jeszcze znaczne spowolnienie działania przy niskich temperaturach, ale to chyba normalne w każdym liczniku.

Jaki rozmiar ramy ?  ;)
Rama 18 cali

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
« 12 Kwi 2012, 19:07 »
Też zwróciłem uwagę na bardzo sportową pozycję, ale po zmianie mostka powinno być trochę bardziej do pionu ;) Ta rama nie jest zaprojektowana dla amortyzatora z przodu? Bo bagażnik też nie jest chyba dokładnie w poziomie.. Ale to są tylko szczegóły, oby rower przemierzył z Tobą wiele kkmów ;]
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
« 12 Kwi 2012, 19:35 »
Ale ładny  :D
Trochę mi brakuje amorka,pozycja typowo sportowa chyba nie bardzo służy długim wyjadą ;)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 12 Kwi 2012, 20:18 »
Trochę mi brakuje amorka,pozycja typowo sportowa chyba nie bardzo służy długim wyjadą
Służy...nie służy...jak komu pasuje. Też mam sportową pozycję i sobie chwalę.

« 12 Kwi 2012, 21:25 »
No właśnie przez wzgląd na te dłuższe trasy zostawię sztywny widelec. Jak jedziesz 200km to raczej jest to po asfalcie więc amortyzator tak znowu bardzo się nie przydaje. Pierwotnie ten sztywny widelec miał być prowizorką ograniczającą koszty (amor miał się pojawić później).

Poza tym mam Krossa mtb na którym też nie raz robiłem dłuższe trasy (z sakwami i bez) i jak jest potrzeba wybrania się w trudniejszy teren bądź na szosy o złej nawierzchni to go dosiadam :)

A co do sportowej pozycji to dla mnie jest ona wygodna podobną mam na Krossie i nie będę jej radykalnie zmieniał. Trzymam się zasady że sprawdzone i wygodne rozwiązania są najlepsze. Na ten przykład siodełka też mam w obydwu rowerach takie same  :P

Offline Mężczyzna rowerzysta03

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.02.2012
« 12 Kwi 2012, 22:42 »
A ja spytam o finansową stronę,jeśli mogę. Ile wyszło Cię złożenie roweru? Części oraz ewentualna robocizna?

« 12 Kwi 2012, 23:08 »
Części kupowane na allegro, po promocjach w sklepach rowerowych, część niestety za normalną   cenę, wyszło troszkę ponad 2tyś (gromadziłem części parę miesięcy). Co do robocizny to wszystko robiłem sam (jedyne narzędzia stricte rowerowe jakie posiadam to skuwacz do łańcucha i klucz do kasety)

Cena nie licząc sakwy, bagażnika i licznika.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 13 Kwi 2012, 09:18 »
Czy ta rama nie jest na Ciebie za mała? Tak mi się wydaje po wysokości siodełka.
Też się zastanawiam nad przełożeniem roweru na taką ramę i jestem ciekawy jaką ona ma charakterystykę. Bardziej turystyczną czy sportową (oczywiście w przedziale ram crossowych :) )?
Jeżdżę aby jeść.

« 13 Kwi 2012, 12:20 »
Mam 174 cm wzrostu więc w zasadzie jestem w górnej granicy dla ramy 18 cali, mam wrażenie że 20 byłaby, nie tyle za duża co mniej komfortowa.

Producent ją stworzył pod turystykę, zresztą nawet na ich stronie w opisie rama jest określona jako trekkingowa, Shannon jest już crossowo-trekingowy :)
Rama jest wykonana ze stopu 7005-T6 , czyli jest sztywna i powinna być wytrzymała, czas pokaże.

Offline Kobieta Agressiva

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 24.05.2012
    • Ride Bikes Drink Beer Get Awesome
« 25 Maj 2012, 08:30 »
Rewelacyjny "składak", uwielbiam rowery tego typu. Są szybkie, lekkie. uniwersalne i świetnie spisują się w podróżach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum