Autor Wątek: kółka w tylnej przerzutce  (Przeczytany 7694 razy)

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
kółka w tylnej przerzutce
« 12 Kwi 2012, 23:35 »
Hej,
Mam tylną przrzutkę Shimano Deore. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym, ale dwa kółka w niej są różne ...
Jedno nosi nazwę "Narrow", a drugie "Centeron G-Pulley". Róznice rzeczywiście prawie niewidoczne, tzn. jedno jest bardziej narrow ... Które z nich jest "górne", a które jest "dolne"  (bo zgłupialem)?
Wydaje się, że Narrow powinno być dolne, ale nie jestem już teraz pewien i sprawdzanie w drugim rowerze, gdzie mam taką samą przerzutkę nic nie da, bo jak ja kiedyś rozbierałem do czyszczenia, to nie zauważyłem różnic i nie jestem pewien, czy założyłem ponownie poprawnie...

To jak jest z tymi kólkami?
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: kółka w tylnej przerzutce
« 12 Kwi 2012, 23:39 »
CENTERON G-PULLEY - kółko górne, prowadzące

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
« 12 Kwi 2012, 23:45 »
CENTERON G-PULLEY - kółko górne, prowadzące

o! i widzisz opłaciło się nawet nie myć rąk przed wstukaniem zapytania w klawiaturę :)
Dzięki yoshko  ;D
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Kwi 2012, 23:50 »
Proszę bardzo. Polecam się na przyszłość :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 13 Kwi 2012, 08:35 »
Kółko prowadzące, górne jest staranniej ułożyskowane, ma dodatkową tulejkę (o ile masz łożyska ślizgowe  :D)

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 4 Lis 2012, 18:35 »
Wrzucam do tylnej przerzutki shimano 105 kółka od ultegry - jedno ceramiczne ślizgowe, drugie maszynowe chyba, gdzie powinno być ceramiczne ? Z tego co patrzyłem to chyba na górze ale jest tam uszczelka i obawiam się że wyleci, zgłupiałem  >:( ... http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/RD/EV-RD-6600-2358A_v1_m56577569830621055.pdf

Offline Kobieta Marysia

• Miasto:
  • Na forum od: 08.11.2012
« 8 Lis 2012, 02:21 »
Najprościej to zmień przerzutkę i po problemie :pp

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 8 Lis 2012, 08:24 »
Najprościej zobaczyć, które jest bardziej zużyte (jeśli przerzutka ma jakiś istotny przebieg). Zawsze bardziej zużyte będzie to dolne.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 8 Lis 2012, 11:00 »
Przerzutke zmieniam dzisiaj z Shitmano 105 na Sram apex. Okazało się że wózek jest złamany. Jeżeli chodzi o rower przeznaczony do turystyki to warto zwrócić uwagę na osłonięcie dolnego kółka. W większości nowych Shimano kółko jest prawie całe odsłonięte, wystarczy kawałek gałęzi lub drutu który po łańcuchu dotrze do dolnego kółka i mamy po przerzutce oraz haku, jednym słowem katastrofa  :(

Widać różnice. W SRAM  nie miałbym tego problemu. Zawsze byłbym jakieś 300 zł do przodu. Jednak lepiej jak to wychodzi teraz niż 1000 km od domu  ;)
Jeżeli chodzi o kółka to górne powinno mieć luz. Trzeba zwracać szczególna uwagę którą stroną wkładać uszczelkę kółeczka i żeby przypadkiem jej nie przyszczypnąć.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 8 Lis 2012, 13:53 »
Pamiętaj o zmianie manetek, skoro przechodzisz na przerzutkę SRAM.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 8 Lis 2012, 15:07 »
No kurdę, odgrzebałem Twój wątek ze spec. roweru i nie za bardzo to widzę  :P Masz tam niby klamkomanetki 105, a teraz kuiłeś sobie srama apexa, nie dość, że ładny downgrade, bo coś pokruju sory, to jeszcze niekompatybilne ze sobą.. Chyba, że masz inne klamkomanetki, ew być może apex jakimś cudem jest kompatybilny jest, ale jakoś nie wydaje mi się  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Lis 2012, 15:14 »
sram z 1:1 jest niestety niekompatybilny z czymkolwiek innym.

My home is where my bike is.

« 8 Lis 2012, 18:02 »
Trochę droga sprawa te klamki Srama ,  myślałem że w tysiącu się zmieszczę ze wszystkim a tutaj prawie dwójka do wywalenia, pomęczę jeszcze trochę klamki 105, na tył na zimową solankę wrzucę sorę (przynajmniej mam kółka od ultegry) . Co nie zmienia faktu że na wiosnę Srama zamierzam kupić. Jakie macie wrażenia z jazdy na Sramie  ??? Obstawiam że nikt nie testował Srama w terenie ... obawiam się że jednoczesne hamowanie i zmiana biegu może być utrudniona. W shimano dojeżdżasz do zakrętu hamujesz prawą klamką i jednocześnie wrzucasz na lżejsze przełożenie, bardzo mi to odpowiada, szczególnie w terenie.  W Sramie chyba tak kolorowo nie będzie  :(

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 8 Lis 2012, 19:04 »
To dlaczego zmieniasz? Wydajesz ponad tys. zł po to, żeby je wydać? Kup sobie jakąś 105 czy nawet ultegre na tył i śmigaj. Ja jeździłem na sramie ale jeszcze zanim były X, czyli na 7.0 i 9.0. Byłem bardziej zadowolony z jakości ich pracy,niż aktualnie z Shimano, jeśli chodzi o manetki i tylną przerzutkę. Ale to grupy MTB, do szosowych się nie odniosę. Ale kupujesz najgorszą przerzutkę szosową srama i chcesz tylko po to kupić klamkomanetki ? Dla mnie - nieporozumienie. Co do krycia dolnego kółka - znajomy ma pełny wózek w tym miejscu, była taka 105 przerzutka wydana, RD-1055. Może tego poszukaj.
A jak nie to od biedy ujeżdżaj sorę, a nie bez sensu ładujesz kasę marnując klamki.

« 8 Lis 2012, 19:56 »
Po prostu denerwuje mnie kilka rzeczy w Shimano, przykładowo w klamkach 105 w miejscu gdzie opiera się środek dłoni jest takie wybrzuszenie, po kilki godzinach dłonie bolą. Albo projektował to jakiś niedorozwinięty gość albo inaczej się nie dało.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum