Autor Wątek: Koszyk/uchwyt do transportu butelki na paliwo  (Przeczytany 1786 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Witam.
Wiem, że temat już był delikatnie poruszany w temacie kuchenki turystycznej, ale chciałbym konkretnie się dowiedzieć, który z tych koszyków będzie najlepszy dla butelki 1litrowej Primusa.
Wymiary butelki to - w zależności od źródła - 3.1" x 9.8, czyli 79x249mm, lub, wg polskich stron -  Ø 80 x 250 mm.

Jako, że koszyk dedykowany do tej butelki ma być docelowy, mam dylemat, który wybrać:
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_koszyk-na-bidon-modula-cage-ii-czarno-srebrny-TOPEAK.html?PT=53190031&PZTA=8&HNT=T&PD=53010867&WSZDZ=T
czy
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KOSZYK-NA-BIDON-MODULA-CAGE-XL-TOPEAK.html?PT=53025189&PZTA=8&HNT=T&PD=53010867&WSZDZ=T&recommendation=T
a może
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_Koszyk-MODULA-JAVA-CAGE-TOPEAK.html?PT=53190032&PZTA=8&HNT=T&PD=53010867&WSZDZ=T&recommendation=T
który wydaje mi się najsensowniejszym wyborem z powodu czegoś uchwytopodobnego u góry koszyka, w dodatku regulowanego

Butelek 1,5litr. nie zamierzam wozić w koszyku. Wiem, że oszczędność, to 10 zł, ale aluminium zawsze można podgiąć, z drugiej strony, java ma dużo lepszy system trzymania..
Jeśli jednak, ktoś jednoznacznie stwierdzi, że taka butelka się mieści, i nie przemieszcza się w Modula Cage II, nie mam zamiaru dopłacać do javy :)

Miło byłoby, gdyby ktoś się udzielić,
pozdrawiam:)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
A może włożysz butelkę do sakwy? :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

Freud - nie. Pytam o koszyk.

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
Przy Kromera w Centrum Rowerowym jest koszyk MODULA-CAGE-XL za 39 zł
Możesz podjechać z butelką i przymierzyć.

Offline Mężczyzna oszej

Trochę pomarudzę - butelkę mam w domu (na północy) :D

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
Co tam się będziesz kombinował. Zrób sobie idealny, na zamówienie :D
http://www.nakrancach.pl/koszyki-na-bidony/
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna oszej

gagarin - z ciekawości napisałem maila do tej firmy ;) dzięki za podpowiedź :)
olo - masz rację, głównie z tych względów.Wystarczy, że butelkę się poleje benzyną przy tankowaniu, to ten zapach i tak przejdzie potem na resztę, i tak, choćby nie wiem jak szczelna była. Poza tym wożenie w reklamówkach jest uciążliwe.

hmm.. post olo gdzieś zaginął :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Hmm, wożę w sakwie (i plecaku) od zawsze. Przecież benzyna się ulatnia w moment, żaden zapach nie zostaje, nawet jak sobie ręce polejesz.

Ale rozumiem chęć wożenia w koszyku, zawsze oszczędność miejsca w sakwie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
hmm.. post olo gdzieś zaginął :D

chciałem edytować... a skasowałem :D ehh zamyślony jakiś jestem. no nic, trudno, pisałem o kwestii zapachu :F
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna oszej

miki, widocznie lejemy inną benzynę. Albo lecisz na ekstrakcyjnej. A ja na Pb95 ;) I ta śmierdzi. Przecież czuję :D

miałem pisać o miejscu w sakwie, ale uznałem, że zostanę zbesztany, to zostałem przy zapachu :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ja leję wszystko co najgorsze - moja maszynka to nie francuski piesek, żebym ekstrakcyjną musiał lać  ;D

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Dokładnie, także leję bezołowiową i nic nie śmierdzi. Może zostaje Ci benzyna w wężyku? Wożę w foliówce, bo większość rzeczy wożę w foliówkach, tak mi wygodniej.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
to chyba nie powinien być problem z wyborem koszyka?!
Bierzesz butle, albo wymiary i jedziesz do sklepu lub sprawdzasz na allegro. Następnie zamawiasz i przy dobrych wiatrach i odrobinie szczęścia masz koszyk w domu! (;p)

Także chce sobie na butle koszyk zakupić na ten rok, ale nie wydawało mi się to takim problemem ;p
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna oszej

boney - to sprawdź wymiary a potem kozacz. Nie pasuje do byle jakiego koszyka. Jest za szeroka. 0.6 litra jest akurat, litrówka jest większa. I po prostu nie pasuje, i koniec. Można kupić sobie byle jaki i poodginać, ale to jest 25cm wysokości, nie chcę, żeby się przechylało na wertepach.
Daniel - jak w wężyku mi może zostawać, skoro odkręcam wężyk od butelki  :lol:? Mi butelka sama z siebie śmierdzi, jak coś się poleje, czy coś.. Poza tym chcę wozić w koszyku, a nie chcę się bawić w jednorazówki - reklamówki :) Jejku, pytam tylko o koszyk, a nie jak wozić butelkę :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
A myślałeś o kuchence gazowej?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum