Ankieta

Która kuchenkę wybrać?

Primus Omnifuel
5 (21.7%)
Optimus Nova
2 (8.7%)
Emes i tak nie dojedzie....
16 (69.6%)

Głosów w sumie: 21

Głosowanie skończone: 17 Kwi 2012, 13:27

Autor Wątek: Optimus Nova - "ostatnie tchnienie" przed zakupem  (Przeczytany 37255 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Cześć,
  planuje w ciągu 3 dni zakupić kuchenkę Optimus Nova.
  Wahałem się jeszcze pomiędz tą a MSR Dragonfly.

Mam prośbę: jeśli ktoś widzi alternatywną / lepszą albo widzi, że ta ma jakąś upierdliwość, która może zaważyć na zakupie to poproszę o info tutaj z uzasadnieniem dlaczego.
  Może wtedy kupię lepszą lub nie popełnię jakiegoś błędu ;)

Dzięki
Freud

[EDIT podsumowujący: 2012.04.22]

Zakupiłem finalnie Optimus Nova.
Opiszę tutaj wszystkie za i przeciw którymi się kierowałem.
Myślę, że każdy przechodzi taki etap, kiedy pierwszy raz chce wybrać taką a nie inną kuchenkę i zadaje sobie pytanie: no dobra, ale jakie są różnice?

W tych 2 kuchenkach, która rozważałem, niektóre różnice są subtelne a inne nie.

1. Przede wszystkich Omnifuel jest droższy. Można znaleźć go taniej w jakieś promocji i wtedy cena nie odgrywa roli.

2. Omnifuel jest na gaz. Bazując na informacjach od doświadczocnych kolegów, podobno nigdy nie wykorzystamy gazu z uwagi na to, że po co skoro kuchenka b. dorze funkjocnuje na różne rodzaje paliw. Benzyna jest przecież wszędzie.

3. Jeśli odrzucimy różnice ceny i możliwość podłączenia gazu to okazuje się, że kuchenki różnią się subtelnie detalami.

4. Nova posiada wygodny "system" czyszczenia. Tutaj wiadomo, że i tak po jakimś czasie każdą kuchenkę należy rozebrać i wyczyścić, ale podobno Nova czyści się o wiele rzadziej.
Nova można wyczyścić poprzez magnes, który podrzuca igłę tym samym czyszcząc dyszę.

6. Zdecydowanie największą zaletą Optimus Nova dla mnie jest to, że jest mniejszy niż Omnifuel.
Nova jest po prostu bardziej kompaktowa. Po złożeniu nie wystają z niego nóżki i można go z łatwością włożyć np. do garnka wraz z jej akcesoriami.

7. Nie wiem jak jest w Omnifuel, ale Nova miała również załączony wiatrochron w zestawie oraz uszczelki + wazelinkę. Są to elementy, które należy po czasie zmieniać a wiatrochron zawsze sięprzydaje.

8. Nova ma wężyk na szybkozłączkę - omnifuel na giwnt - wygodniejsza szybkozłączka.

9. Nova jest lżejsza.

Suma sumarum przekonał mnie rozmiar, detale i kolorystyka (z racji braku istotnych różnic).
Prawdopodobnie jest to kwestia umiejętnego odpalania i doświadczenia, ale w Nova zauważyłem na filmikach, że ogień rozgrzewający jest mniejszy (co jest dla mnie zaletą w przypadku odpalania w przedsionku namiotowym).
Kuchenka odpaliła mi b. szybko. Pod spodem posiada watę "skalną" co ułątwia odpalanie i utrzymanie paliwa wylanego na początku do rozgrzania kuchenki.

Zobaczymy jak się będzie sprawowała w perspektywie czasu.

Jeśli chcecie coś tutaj dodać to śmiało: zostanie dla potomnych ;)

P.S.
Szukałem Emesa w sklepie z kuchenkami, ale powiedzieli mi że nie dojedzie ;) :D

Pozdr.
Freud
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2012, 15:14 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
planuje w ciągu 3 dni zakupić kuchenkę Primus Nova.
Jest primus omnifuel i jest optimus nova, którą miałeś na myśli? ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2012, 21:13 globalbus »

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Zobacz jeszcze Primus Gravity i MSR Whisperlite (nową wersję)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Freud

Nie wybrałem ich bo obydwie nie mają 2 zaworków.
W Optimus ta pompka i uchwyt wyglądają mi na solidniejsze niż w MSR.

Takie miałem kryteria przy wyborze :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Freud

planuje w ciągu 3 dni zakupić kuchenkę Primus Nova.
Jest primus omnifuel i jest optimus nova, którą miałeś na myśli? ;)
Miałem na myśli Optimus Nova ;)
Poprawiłem już - dzięki. Tyle tych kuchenek dziś "przerombałem", że już mi się pokręciło :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ja już miałem ten palnik w domu, ale odesłałem do sprzedawcy - 8a.pl.
Palnik porysowany, ale pompka używana była, obtłuczona(odpryski lakieru, małe wgniotki) i ta czarna farba na ruchomej części pompki zeszła od pompowania. Odpisali mi, że takie producent wysyła, ale kasę oddali.
Teraz czekam aż lokalny sklep ściągnie mi nową nową kuchenkę
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Freud

Nową, taką samą?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
No wiesz tamta też niby była nowa ;)
Teraz czekam na nową nową ;D

A serio, to zdecydowałem się na ten palnik i jeden sklep mnie nie pokona.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Freud

Ten palnik wygląda na dobry produkt - zobaczymy w praktyce ;)
Dzięki anyway. Będę wiedział, żeby nie kupować w 8a.pl :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Cinek, może z wystawy był? Jak był używany to powinien być okopcony ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Pisałem, że tylko pompka była używana, bo to czarne było wytarte aż do "metalu" - od pompowania.
Obudowa palnika była porysowana i nie wyglądała jak nowa, to wyglądało tak mniej więcej jakby był wielokrotnie wyciągany, chowany. Oprócz tych dużych rys na obudowie (widać na zdjęciu), były takie drobne, które wg mnie powstają przy normalnym używaniu. Może z wystawy.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Jeśli sprżęt jest powystawowy, powinno to być zawarte w ogłoszeniu (tu, na stronie 8a). Dlatego z powodu niezgodności towaru z umową oddali Ci pieniądze ;) Szkoda tylko Twojego czasu i nerwów, jeśli jakiekolwiek były :)
Może to była jakaś mega-promocja :)? Czy kupiłeś po regularnej cenie? (swoją drogą, ceny za optimusa są chyba najbardziej kosmiczne :) )

Offline Mężczyzna Freud

No dobra:
mam dylemat. Znalazłem fajne promo na Primus Omnifuel w tej samej cenie co Optimus Nova.

Pytanie: która :D
Mam nadzieję, że mi pomożecie w wyborze bo po prostu mam tzw. zgryza i zero kryteriów, które pomogłyby mi wybrać jedną z nich.

Dołączyłem ankietę ;)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Napisz do Macieja Mężyńskiego, on używał tych dwóch, z tego co pamiętam :)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Freud

Napisz do Macieja Mężyńskiego, on używał tych dwóch, z tego co pamiętam :)
Thx.

W sumie co do ceny to nie do końca taka sama bo 40zł różnicy więc tyle mogę dopłacić do Omnifuela ;)

[EDIT]
Pod kątem rozmiaru:
- Optimus Nova jest bardziej kompaktowa. Po złożeniu zajmuje na prawdę niewiele miejsca.
- Primus Omnifuel ma te nóżki w bok odstające.

Pod kątem uniwersalności: Primus Omnifuel jest też na gaz

Ciekawe jak jest pod kątem czyszczenia i problematyczności.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:34 Freud »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum