Cześć,
planuje w ciągu 3 dni zakupić kuchenkę Optimus Nova.
Wahałem się jeszcze pomiędz tą a MSR Dragonfly.
Mam prośbę: jeśli ktoś widzi alternatywną / lepszą albo widzi, że ta ma jakąś upierdliwość, która może zaważyć na zakupie to poproszę o info tutaj z uzasadnieniem dlaczego.
Może wtedy kupię lepszą lub nie popełnię jakiegoś błędu
Dzięki
Freud
[EDIT podsumowujący: 2012.04.22]Zakupiłem finalnie Optimus Nova.
Opiszę tutaj wszystkie za i przeciw którymi się kierowałem.
Myślę, że każdy przechodzi taki etap, kiedy pierwszy raz chce wybrać taką a nie inną kuchenkę i zadaje sobie pytanie: no dobra, ale jakie są różnice?
W tych 2 kuchenkach, która rozważałem, niektóre różnice są subtelne a inne nie.
1. Przede wszystkich Omnifuel jest droższy. Można znaleźć go taniej w jakieś promocji i wtedy cena nie odgrywa roli.
2. Omnifuel jest na gaz. Bazując na informacjach od doświadczocnych kolegów, podobno nigdy nie wykorzystamy gazu z uwagi na to, że po co skoro kuchenka b. dorze funkjocnuje na różne rodzaje paliw. Benzyna jest przecież wszędzie.
3. Jeśli odrzucimy różnice ceny i możliwość podłączenia gazu to okazuje się, że kuchenki różnią się subtelnie detalami.
4. Nova posiada wygodny "system" czyszczenia. Tutaj wiadomo, że i tak po jakimś czasie każdą kuchenkę należy rozebrać i wyczyścić, ale podobno Nova czyści się o wiele rzadziej.
Nova można wyczyścić poprzez magnes, który podrzuca igłę tym samym czyszcząc dyszę.
6. Zdecydowanie największą zaletą Optimus Nova dla mnie jest to, że jest mniejszy niż Omnifuel.
Nova jest po prostu bardziej kompaktowa. Po złożeniu nie wystają z niego nóżki i można go z łatwością włożyć np. do garnka wraz z jej akcesoriami.
7. Nie wiem jak jest w Omnifuel, ale Nova miała również załączony wiatrochron w zestawie oraz uszczelki + wazelinkę. Są to elementy, które należy po czasie zmieniać a wiatrochron zawsze sięprzydaje.
8. Nova ma wężyk na szybkozłączkę - omnifuel na giwnt - wygodniejsza szybkozłączka.
9. Nova jest lżejsza.
Suma sumarum przekonał mnie rozmiar, detale i kolorystyka (z racji braku istotnych różnic).
Prawdopodobnie jest to kwestia umiejętnego odpalania i doświadczenia, ale w Nova zauważyłem na filmikach, że ogień rozgrzewający jest mniejszy (co jest dla mnie zaletą w przypadku odpalania w przedsionku namiotowym).
Kuchenka odpaliła mi b. szybko. Pod spodem posiada watę "skalną" co ułątwia odpalanie i utrzymanie paliwa wylanego na początku do rozgrzania kuchenki.
Zobaczymy jak się będzie sprawowała w perspektywie czasu.
Jeśli chcecie coś tutaj dodać to śmiało: zostanie dla potomnych
P.S.
Szukałem Emesa w sklepie z kuchenkami, ale powiedzieli mi że nie dojedzie
Pozdr.
Freud